Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словото е бомба

Предаването е посветено на силата на словесността, най-вече – писаната словесност, която променя света в културен, политически, социален аспект. Словото в свещените книги на големите религии безусловно играе такава роля, но постулатите на Лутер, станали причина за Реформацията, имат може би не по малка по значимост сила, а "Архипелаг Гулаг" на Солженицин преобърна масово мнението за тоталитарната система в милиони глави по света.

А дали в основата не Реформацията не стои и учението на богомилите, и дали "Архипелаг Гулаг" би имал същото въздействие, ако нямаше печатни книги – това са част от въпросите, обсъждани в студиото.

През 2023 г се навършват 50 години от първото издание на "Архипелаг Гулаг" във Франция. За силата на на религиозното, философското, писателското и политическото говорене беседваме с проф. Кирил Топалов, писател, литературен изследовател и дипломат, с проф. Стилиян Йотов, философ от СУ "Св. Климент Охридски", и с издателя и общественика Манол Пейков.

Произведения като това на Солженицин имат ефекта на бомба, стигат до консенсус участниците в дискусията.

Професор Топалов разказва за следите на българите в Европа и особено на Апенинския полуостров, където има и паметник на Алцек, един от синовете на хан Кубрат, но могат да се проследят и масово разселенията на представители на богомилите. Професор Йотов свързва теологичното и философското в речта като цяло, при това не само в писмената такава. Манол Пейков споделя за необходимостта човекът на Словото да е обществено ангажиран и съобщава как от 30 книги в кампанията за даряване на нови книги на сънародниците ни в Украйна акцията вече е достигнала 6000 тома. 

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – Архив
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„We See Ukraine“ – изложба „През стената“ и пърформанс на Дария Пугачова в „Ко-оп“

Виждаме Украйна

Войната на Русия в Украйна навлезе в третата си година. Светът отново изрази подкрепата си за държавата, героично отстояваща своята независимост и европейска принадлежност. Няколко изложби в София също отбелязаха печалната годишнина. Сред тях "Тревога" на Жанна Кадирова в Чешкия център, фотографската изложба "Украйна: война и съпротива" в..

публикувано на 04.03.24 в 16:05

Изложбата "Smack the soil" – младите художници, които да следим

Изложбата "Smack the soil", която е част от проекта "Арт Старт: млади художници, които да следим" може да бъде видяна в галерия "Кредо Бонум" до 23 март. Представените художници са Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева и Ясен Мартинов...

публикувано на 04.03.24 в 10:17
Емил Янев и Наталия Цекова

Наталия в страната на чудесата

В епизод 529 "Трамвай по желание" представя на своята публика актрисата Наталия Цекова . Наталия е от Елин Пелин, израснала в с. Лесново. През 2014 г. завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на професор Здравко Митков. След това, отново в Театралната академия, завършва и магистратура по публична реч...

публикувано на 03.03.24 в 11:35

Световните премиери на 28-ия Международен "София филм фест"

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 година. Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК . Предварителната програма започва на 11 март в кино "Одеон" с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април . Богатата..

публикувано на 03.03.24 в 10:11

Харолд и Мод – когато любовта превъзмогва възрастта

В ново издание излезе прочутата пиеса на Колин Хълкинс, която е филмирана и поставяна на сцена на много места по света – "Харолд и Мод". Сюжетът поставя в центъра сентенцията – "Да срещнеш правилния човек в точния момент." В историята деветнайсетгодишният Харолд е обсебен от смъртта. Той посещава погребения на напълно непознати, обикаля с личната си..

публикувано на 03.03.24 в 08:56