Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Словото е бомба

Предаването е посветено на силата на словесността, най-вече – писаната словесност, която променя света в културен, политически, социален аспект. Словото в свещените книги на големите религии безусловно играе такава роля, но постулатите на Лутер, станали причина за Реформацията, имат може би не по малка по значимост сила, а "Архипелаг Гулаг" на Солженицин преобърна масово мнението за тоталитарната система в милиони глави по света.

А дали в основата не Реформацията не стои и учението на богомилите, и дали "Архипелаг Гулаг" би имал същото въздействие, ако нямаше печатни книги – това са част от въпросите, обсъждани в студиото.

През 2023 г се навършват 50 години от първото издание на "Архипелаг Гулаг" във Франция. За силата на на религиозното, философското, писателското и политическото говорене беседваме с проф. Кирил Топалов, писател, литературен изследовател и дипломат, с проф. Стилиян Йотов, философ от СУ "Св. Климент Охридски", и с издателя и общественика Манол Пейков.

Произведения като това на Солженицин имат ефекта на бомба, стигат до консенсус участниците в дискусията.

Професор Топалов разказва за следите на българите в Европа и особено на Апенинския полуостров, където има и паметник на Алцек, един от синовете на хан Кубрат, но могат да се проследят и масово разселенията на представители на богомилите. Професор Йотов свързва теологичното и философското в речта като цяло, при това не само в писмената такава. Манол Пейков споделя за необходимостта човекът на Словото да е обществено ангажиран и съобщава как от 30 книги в кампанията за даряване на нови книги на сънародниците ни в Украйна акцията вече е достигнала 6000 тома. 

Чуйте предаването от звуковия файл.

Снимка – Архив
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Герой на нашето време

Кой е героят на нашето време? Днес, тук.  Според Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров – авторите на сценария и режисьори на документалния филм със същото заглавие – това е Георги. Георги е строител, майстор, които живее в провинцията. Каквото подхване – прави го. Не се изтъква, скромен, но със собствено мнение по всякакви въпроси. Георги не е съгласен..

публикувано на 30.03.23 в 17:08

Отбелязваме 90 години от рождението на Константин Павлов

По повод 90-годишнината от рождението на поета Константин Павлов се проведе конференция в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция. Наградата за поезия "Константин Павлов" ще бъде връчена за втора поредна година на 1-ви април в навечерието на неговия рожден ден в Софийската градска художествена галерия. Сред предстоящите прояви през..

публикувано на 30.03.23 в 15:50

Акад. Георги Чернев за изложбата "Стилове в изкуството"

Изложбата "Стилове в изкуството" се представи в Университета за национално и световно стопанство. 18 съвременни художници представят творбите си, а картините са в стил реализъм, постимпресионизъм, експресионизъм, класическа живопис, абстракционизъм. Сред творбите е портрет на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС.  Заедно с изложбата..

публикувано на 30.03.23 в 13:50
Антон Антонов

Среща по време на разходка – изложба на Антон Антонов

В галерия "Астри" се представя изложба на художника Антон Антонов, назована "Среща по време на разходка". Това са предимно пейзажи, природни гледки в различни в различни формати, които обаче носят атмосферата и магията на нещо не толкова реално, директно свързано с природния изглед, а нещо извън видимото. По-точно нещо сюрреалистично, пресъздаване на..

публикувано на 30.03.23 в 12:20
Нина Димитрова и Емил Янев

Кредото на Нина

В епизод 499 "Трамвай по желание" среща своята публика с актрисата и режисьор Нина Димитрова, носител на наградата "Златен кукерикон" за 2023 г. Театралното и житейско кредо на Нина най-добре се изразява от концепцията и съдържанието на създадения от нея и Васил Василев-Зуека Театър "Кредо" – творческа свобода, въображение, преданост. "Театър "Кредо" е..

публикувано на 30.03.23 в 11:35