Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Terra Култура

За свободния дух на пътешественика - фотограф Иван Панкев

Пътуването е в основата на откритията и промените

Иван Панкев
Снимка: Личен архив - ФБ

Пътуването е в основата на откритията и промените, както и възможността човечеството да продължава да съществува. През половината от Земното кълбо в търсене на българските върхове или как това се получава – в "Terra култура" споделя пътешественикът и фотограф Иван Панкев.

Мечтае някой ден да стигне до Антарктика и да изкачи някой "български връх“ там.

"Много обичам да пътувам. Направих няколко дълги пътешествия. Изкачвах там, където съм бил по разни върхове, включително най-високите на Мароко, Ливан и Армения. Но винаги българските планини са ми били най на сърце“, казва Иван Панкев.

Споделя, че колкото и да пътува в чужбина, толкова повече харесва България и когато се върне тук, не спира да пътува тук. Не казва, че родината ни е най-красивата страна на света, но на сравнително малка площ толкова природна красота другаде не е виждал.

Как българинът се отнася към планината?

"Масовият туризъм се фокусира около няколко места. Това са Мусала и Седемте рилски езера и така другата част от природата остава по-запазена, което има предимства", допълва той.

Човешкото влияние остава винаги своя отпечатък, а и планината допуска до себе си по своеобразен начин. Нека онези, които са избрали планината, да проучат къде все пак отиват и дали нямам лавинна опасност.

"През лятото стават повече инциденти в планината, тъй като хората тръгват по-спокойни и по-неподготвени. И през лятото инцидентите са доста сериозни", твърди Иван Панкев.
Иван Панкев

Той допълва, че доста време е бил концентриран върху планинските първенци. Едва преди пет шест години осъзнава, че всички планини имат своите красоти.

Първата книга пътешественика е озаглавена "Планините на България“. В нея Иван Панкев събира преживявания от изкачването на най-високите върхове на всички 42 планини в България. А във втората му книга  “България нашир и длъж“ той разказва за пленителни зимни пейзажи, избухнали в златна есен гори, дълбоки каньони, скални отвеси, цъфнали овошки и окъпани в слънце и море плажове.

Любимите дестинации на Иван Панкев са Южна Америка, която той обикаля цели 9 месеца. Прекарва 6 месеца в Азия и два месеца в Нова Зеландия. Странното е, че почти не познава Западна Европа и Северна Америка. Привличат го екзотичните и непопулярни дестинации. Едно от любимите му места е Грузия. Впечатлен е от гостоприемството на хората в Иран.

За вдъхновяващите дестинации, които Иван Панев среща, и коя е най-интересната сред тях – чуйте в звуковия файл.

Снимки – личен архив ФБ
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марио Русинов, Жоро Пенчев и Никола Тулечки

Как изборите да бъдат честни според ОЧИ

"Очи" е думата на фокус в предаването “Гласът на времето”. ОЧИ са новото гражданско "Обединение за честни избори". Негови представители гостуват в БНР в дискусия по първостепенни въпроси като:  Кой наблюдава изборния процес в полза на гражданите и демокрацията? Какви са подводните камъни за нередности и манипулации около изборите? За какво да си..

публикувано на 21.03.23 в 16:29

Яница Славова или да създаваш ароматни шедьоври от восък

Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт. Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации...

публикувано на 21.03.23 в 12:41
Снимката е илюстративна

Най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик

Доброто обучение е комбинация от страст за знания и използване на съвременни иновативни практики . Защо най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик ? "Учим всеки ден с всяка една наша нова инициатива, в която каним лектори иноватори. Учим, че нашето училище има бъдеще, когато намерим подходящите..

публикувано на 21.03.23 в 12:35

“Мисия Родина“ или как да превърнем България в просперираща страна

“Мисия Родина“ е система от 20 принципа, създателите на които твърдят, че ако бъдат приложени, “ще превърнем България в уважавана, просперираща и добра за живеене страна“. Фейсбук страница на “Мисия Родина“ Между поддръжниците и основателите на идеята има хора от бизнеса, от изкуството, спортисти, както и от музикалните среди. Кубрат..

обновено на 21.03.23 в 12:17

Хлябът е душа

Хлябът е душа – така казва Боряна Цветкова от брезнишкото село Ноевци. Тя и съпругът ѝ Марин напускат родното си село преди 23 години, в търсене на работа. Така отглеждат дъщеря си в другия край на България – в Бургас, превръщайки се в чужденци в родното си място. И двамата мечтаят години наред за семейна пекарна с хляб и домашно приготвени сладкиши и..

публикувано на 21.03.23 в 10:24