Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Terra Култура

За свободния дух на пътешественика - фотограф Иван Панкев

Пътуването е в основата на откритията и промените

Иван Панкев
Снимка: Личен архив - ФБ

Пътуването е в основата на откритията и промените, както и възможността човечеството да продължава да съществува. През половината от Земното кълбо в търсене на българските върхове или как това се получава – в "Terra култура" споделя пътешественикът и фотограф Иван Панкев.

Мечтае някой ден да стигне до Антарктика и да изкачи някой "български връх“ там.

"Много обичам да пътувам. Направих няколко дълги пътешествия. Изкачвах там, където съм бил по разни върхове, включително най-високите на Мароко, Ливан и Армения. Но винаги българските планини са ми били най на сърце“, казва Иван Панкев.

Споделя, че колкото и да пътува в чужбина, толкова повече харесва България и когато се върне тук, не спира да пътува тук. Не казва, че родината ни е най-красивата страна на света, но на сравнително малка площ толкова природна красота другаде не е виждал.

Как българинът се отнася към планината?

"Масовият туризъм се фокусира около няколко места. Това са Мусала и Седемте рилски езера и така другата част от природата остава по-запазена, което има предимства", допълва той.

Човешкото влияние остава винаги своя отпечатък, а и планината допуска до себе си по своеобразен начин. Нека онези, които са избрали планината, да проучат къде все пак отиват и дали нямам лавинна опасност.

"През лятото стават повече инциденти в планината, тъй като хората тръгват по-спокойни и по-неподготвени. И през лятото инцидентите са доста сериозни", твърди Иван Панкев.
Иван Панкев

Той допълва, че доста време е бил концентриран върху планинските първенци. Едва преди пет шест години осъзнава, че всички планини имат своите красоти.

Първата книга пътешественика е озаглавена "Планините на България“. В нея Иван Панкев събира преживявания от изкачването на най-високите върхове на всички 42 планини в България. А във втората му книга  “България нашир и длъж“ той разказва за пленителни зимни пейзажи, избухнали в златна есен гори, дълбоки каньони, скални отвеси, цъфнали овошки и окъпани в слънце и море плажове.

Любимите дестинации на Иван Панкев са Южна Америка, която той обикаля цели 9 месеца. Прекарва 6 месеца в Азия и два месеца в Нова Зеландия. Странното е, че почти не познава Западна Европа и Северна Америка. Привличат го екзотичните и непопулярни дестинации. Едно от любимите му места е Грузия. Впечатлен е от гостоприемството на хората в Иран.

За вдъхновяващите дестинации, които Иван Панев среща, и коя е най-интересната сред тях – чуйте в звуковия файл.

Снимки – личен архив ФБ
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Самюел Джонсън

Патриотизмът – граници на понятието

Английският писател и публицист Самюъл Джонсън преди близо три века изрича: "Патриотизмът е последното убежище на негодника", и тази крилата фраза е взета на въоръжение по-късно от Лев Толстой, а се цитира до днес постоянно от мнозина. Какво имат предвид двамата класици? Каква е разликата между любовта към Отечеството и войнстващата националистическа..

публикувано на 04.12.23 в 12:25

Ремонтът на обсерваторията в Борисовата градина продължава с нова бригада

Най-старата астрономическа обсерватория в България, разположена в Борисовата градина и принадлежаща на СУ "Св. Климент Охридски", се намира в по-лошо състояние, отколкото преди започването на дългоочаквания ремонт. Според отчети от екипа на катедра "Астрономия" при Физическия факултет на университета, сградите на обсерваторията са силно..

обновено на 04.12.23 в 12:17
Добрич

"Лаборатория: Млад предприемач": Какви идеи за икономиката на Добрич имат младите?

В град Добрич, благодарение на новосформираната младежка инициатива "CultureHUB", Световната седмица на предприемачеството беше отбелязана със специално събитие за гимназисти, наречено "Лаборатория: Млад предприемач". Този нестандартен формат на конкурс за предприемачески идеи, наречен "Incubator", предостави възможност на младите участници..

обновено на 04.12.23 в 11:24

Във Великотърново създават първия сайт у нас с регистър на паметниците на културата

Община Велико Търново представи новата инициатива за включване на паметниците на културата в електронен регистър, който ще предостави подробна информация за всеки обект. Този иновативен проект има за цел да осигури масов достъп до богатото културно наследство на региона и да популяризира малко известните обекти, които до този момент не са ставали..

обновено на 04.12.23 в 11:03

Министерството на туризма прави роуд шоу във Великобритания

Министерството на туризма на Република България ще представи българския туризъм на специално организирано роуд шоу във Великобритания. Събитието, което се провежда в периода от 4-и до 7-ми декември 2023 година, има за цел да представи многообразието и възможностите на българските туристически дестинации на британската публика и туристическия..

обновено на 04.12.23 в 10:40