Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проблясъците на скалпела

Д-р Драгомир Дарданов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

Всеки човек изпитва едновременно респект и страхове от хирургията. Дори когато няма друг вариант на лечение, ние докрай търсим алтернатива, за да избегнем скалпела.

В поредното издание на "За здравето" с госта в студиото д-р Драгомир Дарданов от Първа хирургия на Александровска болница, говорим именно с онези аргументи, които свалят част от градуса на напрежение, когато попаднем в хирургична клиника. Различните диагнози, които нямат алтернативно лечение, са обект на диалога, но и модерните хирургични практики, които позволяват щадяща или органосъхраняваща операция, благоприятно и бързо възстановяване.

Д-р Дарданов поставя акценти върху анамнезата и диагнозите, които налагат радикално лечение, върху откритата, лапароскопската (миниинвазивната), еднодневната и роботизираната хирургия, анализира и възстановяването на организма след упойка и отворена операция.

В Световния ден за борба с рака открояваме лечението на онкологичните заболявания – както оперативните методи, така и последващата терапия с включване на лъчелечение и химиотерапия.

Една от темите, върху които д-р Дарданов работи и изучава като теория и практика, е превенцията на храносмилателната система и стомашно-чревния тракт. Това също се разисква в студиото, както и задължителните изследвания и превантивни процедури, които трябва да следваме, дори и когато не боли.

Новини, акценти от седмицата и анализи са част от седмичното здравно издание на програма "Христо Ботев".


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдбоносно решение: България в НАТО

На 29 март 2004 г. България е приета в НАТО – съдбоносно събитие, което определи външнополитическата ориентация на страната за десетилетия напред, а защо не и за целия ХХI век. Поне така смяташе Вера Мутафчиева, нашата знаменита писателка и историчка, която казваше, че няма по-значима крачка в българската история през настоящото столетие...

публикувано на 29.03.23 в 17:49

Защо обучението по лавинистика е част от планинарската култура?

Познаването на зимната планина не е приоритет само за скиорите и сноубордистите, а за всички, които обичат планината и се качват във високото, казва доц. Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност, председател на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил (БАССЕС), съосновател на Българската лавинна асоциация, планински спасител и..

публикувано на 29.03.23 в 12:15

Епизод 4: Където мъжете плачат

Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата". В цикъла проследяваме пътя на българската армия в четири основни посоки на бойните действия. На този фон са разказани и прочетени..

публикувано на 29.03.23 в 10:05

Да погадаем за добрите, злите и средните дни

Между пролетното равноденствие и предстоящите избори с твърде неясни перспективи някак съвсем естествено се сещаме за начините, по които от дълбока древност хората са се справяли с неизвестността и скритите в нея опасности. Да започнем от особения момент на кратко равновесие между деня и нощта. На български го наричаме "равноденствие", което е..

публикувано на 27.03.23 в 18:40

Еврика! Успешни българи: Марин Христов

Той е ученик от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски" и част от българския олимпийски отбор по математика. Носител е на множество медали от различни международни състезания. Тези негови успехи са причината тази година да получи и стипендия от фондация "Еврика". "Това за мен е огромно признание за положения труд и за всички решени през годината..

публикувано на 27.03.23 в 17:10