Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблясъците на скалпела

Д-р Драгомир Дарданов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

Всеки човек изпитва едновременно респект и страхове от хирургията. Дори когато няма друг вариант на лечение, ние докрай търсим алтернатива, за да избегнем скалпела.

В поредното издание на "За здравето" с госта в студиото д-р Драгомир Дарданов от Първа хирургия на Александровска болница, говорим именно с онези аргументи, които свалят част от градуса на напрежение, когато попаднем в хирургична клиника. Различните диагнози, които нямат алтернативно лечение, са обект на диалога, но и модерните хирургични практики, които позволяват щадяща или органосъхраняваща операция, благоприятно и бързо възстановяване.

Д-р Дарданов поставя акценти върху анамнезата и диагнозите, които налагат радикално лечение, върху откритата, лапароскопската (миниинвазивната), еднодневната и роботизираната хирургия, анализира и възстановяването на организма след упойка и отворена операция.

В Световния ден за борба с рака открояваме лечението на онкологичните заболявания – както оперативните методи, така и последващата терапия с включване на лъчелечение и химиотерапия.

Една от темите, върху които д-р Дарданов работи и изучава като теория и практика, е превенцията на храносмилателната система и стомашно-чревния тракт. Това също се разисква в студиото, както и задължителните изследвания и превантивни процедури, които трябва да следваме, дори и когато не боли.

Новини, акценти от седмицата и анализи са част от седмичното здравно издание на програма "Христо Ботев".


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как климатичните промени влияят на човешкото здраве

Екстремни горещи вълни, топящи се ледници, мащабни засушавания, разрушителни горски пожари и повишаване на нивата на въглероден диоксид са само някои от сериозните странични ефекти на бедстващата планета. В огромна и взаимосвързана екосистема, като тази на Земята, в която хората, животните, растенията и времето работят заедно, за да поддържат живота,..

публикувано на 04.03.24 в 13:55

Една от най-красивите книжарници в света е в Буенос Айрес

Аржентинците са четяща нация! В автобусите и метрото пътниците не са забили поглед в мобилните си телефони, а в книги или списания. В ресторантите и кафенетата е прието да оставиш вестника си на масата – за следващия посетител. А в книжарниците никой не прави забележка на хората, които използват магазина за безплатна библиотека, където да почетат на..

публикувано на 03.03.24 в 16:10
Д-р Джина Дундова-Панчева

Здравословен начин на живот – гаранция за здрави деца

Бременните жени и родилките са изключително грижовни към бебетата си. Но за съжаление, съществуват някои обстоятелства извън техния контрол, които могат да доведат до необратими последствия. Едно от тях е церебралната парализа (ДЦП), известна още като мозъчна парализа, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева. Инфекции..

публикувано на 03.03.24 в 08:10

В търсене на мирния път за справяне с насилието в училище

Няма едно решение, казва училищната психоложка Анет Маринова. Тя е част от Професионалната общност за приобщаващо образование, обединяваща учители, директори, психолози, логопеди, педагогически съветници, медиатори и университетски преподаватели, търсещи заедно решения за сложни казуси от практиката си. Срещите на професионалисти с различни..

публикувано на 02.03.24 в 08:35
Институт по полимери - БАН

Ерик Димитров е тазгодишният носител на наградата "Изявен млад учен в областта на полимерите"

За 21-ви път на 1 март в Института по полимери в БАН, Съюза на химиците в България и Българското полимерно дружество, организират тържественото връчване на наградата, на името на проф. Иван Шопов – "Изявен млад учен в областта на полимерите". Иван Шопов е бил дългогодишен директор на Института и учредител на тази награда, уточни по програма "Христо..

публикувано на 01.03.24 в 14:25