Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво означава изразът "да си набавим валидация"?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Често несъзнателно правим или не правим неща, казваме или премълчаваме други с едничката цел – да си набавим валидация, да се почувстваме важни.

Изразът “набавям си валидация“ е на Цвети, или Флора Стратиева, журналист в БНТ и влогър.

Тя разказва забавна случка от своите тийнейджърски години, чиито последствия, оставени като снимков материал в социалните медии, я застигат сега, години по-късно.

“Моите родители никога не са били бедни, но не са били и с извънредни възможности – попаднах на среда с доста по-богати деца на около 13-14 г. Това са формиращи години, в които е много важно общественото одобрение на съучениците ти в групата. Исках да се впиша по малко по-нестандартен начин, виждайки, че моите съученици имаха доста по-висок стандарт от мен – ходеха с маркови дрехи, постоянно се снимаха с торбички след пазар“, разказва тя в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

Аз нямаше как да си купя обувки за 2000 лева, затова си измислих план. Първоначално си мислех, че, като си купувам неща, които не са оригинални, ще мога да отбия номера, но не ми се получи и ме разкриха много бързо. Сложно е, когато си на тези години и не си формиран като характер и индивид да тръгнеш да си казваш, че си стойностен човек и без такива притежания. Това се осъзнава на един по-късен етап.

В този момент реших, че най-доброто решение е да вляза в сайтове за продажба, като Базар.бг и подобни на него. Един ден си разглеждах обяви на маркови неща, но ми хрумна следното нещо – виждам, че на снимката на едната чанта отзад има торбичка и кутия, които идват със самата покупка. Писах на човека дали мога да купя само торбичката и кутията – за пет лева ми продаде торбичката, а за десет кутията.

В един момент започнах да продавам самите торбички. Стана нещо като бизнес модел и си осигурявах по 30-40 лева на седмица“, казва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергьовден и родният културен туризъм. Какво предлага България?

На върха на Гергьовден доц. д-р Соня Алексиева, PR експерт и член на Управителния съвет на Асоциацията за реклама и комуникации в туризма е гост на предаването "Terra Култура". В него тя представя важността на този ден в българския културен календар и неговата роля за културния туризъм. По думите на доц. Алексиева, около 200 000 българи..

обновено на 06.05.24 в 11:32
Празнично богослужение, в първия ден на Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София

Възкресение Христово – празникът на празниците

"Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари." Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност, благодарение на която ние човеците придобихме живот вечен. От светлината на Неговото..

обновено на 05.05.24 в 13:39

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21