Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Две хубави очи..." – поезия, с намигване към офталмологията

Проф. Ива Петкова
Снимка: Кирил Чобанов

Винаги търсим подходящите метафори в минутите за здраве. Макар че говорим по-често за болести или точно поради това. Всеизвестно е, че ако страховете ни от определени диагнози бъдат преодолени, то и лечението им ще бъде по-ефективно.

Темата за очите винаги е отключвала особена емоционалност – най-малкото заради стотиците изящни слова и стихове, посветени на най-сетивния човешки орган. Който, за жалост, също не е пощаден от болести. Дискусионната и деликатна тема разисквахме с проф. Ива Петкова, водещ хирург и специалист по очни болести.

Кои акценти поставихме на вниманието на активната слушателска аудитория: зрителни нарушения в детска и напреднала възраст, болестите на окото и редките аномалии (хламидии, херпес, меланом). Профилактика на очния нерв и очното дъно, лечение на катаракта, новите диагнози в офталмологията?

Проф. Петкова отдели специално внимание на няколко проблема, поставени от слушателите. Първият от тях засегна последиците от очния травматизъм, а в ефир прозвучаха и съвети за лечението на т.нар. "суха" и "мокра" макулна дегенерация. Информация получихме и за актуалните цени на капки за очи, лещи и консумативи, необходими при операция на катаракта.

В наситения с въпроси и информация час "За здравето" най-важното послание бе: "Ходете на лекар, прегледайте се при специалист, а не си поставяйте сами диагноза и терапия…"

Новини, коментар за нерегламентирани реклами на лекарства и хранителни добавки, обзор на здравни събития от седмицата допълниха общото звучене на седмичното издание на програма "Христо Ботев".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20
Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)

Наука в гимназията

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския университет. По мнение на журито, в чийто състав влизат и университетски преподаватели, проектът на..

публикувано на 04.06.23 в 08:10

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за..

публикувано на 03.06.23 в 10:45