Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът на фондовете ще разпредели 1,26 млрд. лв.

Нина Цанева, Лазар Петров и Мартин Гиков.
Снимка: БНР

Фондът на фондовете е структура за целево разпределение на публични средства чрез специализирана схеми за финансиране, която работи с посредници. Какви финансови инструменти ще използва държавната структура, която трябва да разпредели над 1.26 млрд. лв. за фондове и обезпечения по заеми за българския бизнес?

"Фондът на фондовете е структура, която изпълнява политики на българската държава, както и на ЕС, под формата на финансиране на по-слабите участници в икономиката на страната. Тези, които нямат достъп до конвенционалното банково финансиране."

Това заявява в интервю за БНР Мартин Гиков, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Фонда на фондовете.

Инструментите, които предлага фондът, са дългови и дялови. Те са изключително подходящи за компании с по-рисков профил и изчерпат потенциал за банково кредитиране. С дълговите инструменти се покрива голяма част от риска, който банката поема, и по този начин кредитира по-смело тези компании. Дяловите инструменти предоставят възможност чрез нашите посредници – фонд мениджърите, да се инвестира директно в дял от компанията.

"На практика от едната страна стои някой, който може да предложи голям експоненциален потенциал за растеж, т.е. предприемачи с идеи, които биха могли да доведат на много голямо нарастване на приходите, както и експанзия отвъд границите на България, и за целта е необходимо финансиране, за което на другата страна е нужно да има достатъчно рисков апетит, т.е. предоставящата финансиране страна трябва да е в позиция да поеме високия риск в замяна на високия потенциал“, казва Лазар Петров, директор управление "Финансови инструменти и оперативни програми“ във Фондът на фондовете.

Много пъстра е палитрата от компании, които са потенциални крайни получатели, като стартъпи, микрокомпании, които имат нужда от стартиращи бизнеси, както и социални предприемачи, които искат да получат някаква допълнителна ликвидна инжекция или просто да стартират бизнеса си. Те могат да ползват неразпределения финансово ресурс на Фонда от първия програмен период от 2014 до 2020 г. до края на тази календарна година, както и от втория програмен период от 2021 до 2027 година.

На разположение на компаниите са 150 млн. лева, които са дялови инструменти и те покриват целия жизнен цикъл на компанията.

Още 65 млн. са на разположение за млаките и средните предприятия, които могат да получат под формата на кредити с доста дълъг гратисен период и преференциална лихва и 7-годишен срок за погасяване по програмата “Възстановяване“. 

До момента Фондът на фондовете е финансирал близо 2700 проекта. Зад това стоят дялови инвестиции в над 200 иновативни стартъпа, близо 700 микрокредита за малък бизнес и социални предприятия, почти 500 хил. лв. кредитно финансиране за регионални и общински проекти, 540 млн. лева за 1300 малки и средни предприятия за преодоляване на последствията от COVID-19 пандемията.

В новият програмен период Фондът на фондовете ще разпредели близо 1,26 млрд. лв. Ресурсът ще бъде използван активно в подкрепа на предприемаческата екосистема и малките и средни предприятия в страната.

Основните приоритети на Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията са „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. С ресурса по програмата ще бъде подпомогнато постигането на интелигентен и устойчив растеж на българската икономика посредством разнообразно портфолио от финансови продукти, насочени към сферата на иновациите; цифровизацията и принос към въвеждане на етапите на Индустрия 4.0; повишаване на конкурентоспособността на предприятията; подкрепа за модернизиране на семейните предприятия, както и такива в областта на творческите индустрии; стимулиране на мерки за енергийна ефективност и изграждане на капацитет за енергия от възобновяеми източници в съответствие с целите на кръговата икономика.

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40