Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорната музика е слънце с много лъчи, което трябва да стига до повече хора (видео)

Певицата Радостина Йовкова е от онези неуморни по дух артисти, които притежават много творчески лица. Тя е е дългогодишен член на народния хор на ансамбъл „Филип Кутев“ и един от солистите на състава; ревностен радетел за съхраняване на фолклорното ни наследство в различните му форми; автор, сценарист и режисьор на над 200 епизода от фолклорното предаване „Затупале тъпане“ и в същото време изпълнител, който в своето индивидуално развитие не се уморява да експериментира и да търси модерните интерпретации в музиката.

Нейното гостуване в рубриката „Разговорът“ на предаването „Нашият ден“ бе повод да сподели повече за авторските си музикални проекти. Чрез тях тя и колегите, с които работи, поднасят на публиката изпълнения, запазващи характерния облик на фолклорното звучене, но обогатени с оригинален аранжимент, който прави звученето им близко до младите хора.

Подобен пример е песента на Радостина Йовкова „Иван на Неда думаше“. „Моят приятел и колега Петър Славов е автор на музиката, аз съм в ролята на текстописец и изпълнител. Аранжиментът е на Петър Славов и Николай Цветков и мисля, че като краен резултат се получи много добре“, споделя тя

Отношението на Радостина Йовкова към фолклора Радостина се дължи не само на принадлежността й към ансамбъл „Филип Кутев“ вече над 20 години, но и на странджанските й корени. „Много е тривиално да кажа, но аз наистина съм закърмена с хубавата странджанска музика. За мен е удоволствие както да изпея една песен в нейния автентичен вариант, с характерната звучност на съпровождащите инструменти, така и да направя същата тази песен, но така, че да е актуална и да предизвиква интереса на младите хора в нашия забързан 21 век. Трябва да се опитваме и да пречупваме нещата, защото хората, които слушат музика са различни и ние трябва да търсим различни лъчи, по които до тях да достигне до тях това слънце. Защото за мен за мен фолклорната музика е едно голямо слънце с много лъчи, което трябва да огрее повече хора“.


Модерното поп звучене в музиката също привлича Радостина Йовкова, а част от артистичните ѝ изяви са свързани и с това.  „Много се радвам, че през последните години имам възможността да работя и с „българската Тина Търнър“ – Силвия Кацарова. Тя е един от ярките представители на българската поп музика и да съм успоредно с нея на сцена е много вълнуващо. В същото време, забелязвам как много изпълнители започват да се вслушват в българския фолклор и да използват етно мотиви в много различни парчета. При мен нещо подобно се появи като проект с Краси Аврамов и се надявам в най-скоро време да го финализираме“, сподели пред слушателите на „Нашият ден“ тя.

Съвместният проект с Красимир Аврамов се ражда около премиерата на „Нулево време“ – песен, с която Радостина Йовкова търси изява на качествата си на поп изпълнител. „Когато подготвяхме премиерата на „Нулево време“, общият ни мениджър Мишел Джахова предложи с Краси да изпеем нещо заедно на сцената. Така се сетих за една моя народна песен, която бях написала преди много години. Тя е свежа, мажорна, звучи весело и си казахме – ами да, защо не. И така се роди идеята да направим нещо заедно. Тогава Ники Цветков нахвърля аранжимент, който направихме на живо на премиерата на „Нулево време“ в Sofia Live Club и се получи доста интересна интерпретация. В  момента я дообогатяваме и се надяваме в най-скоро време записът за е готов, след което планираме заснемането на клип с моя режисьор Вени Атанасова“.


А какво е „нулево време“? Според поетесата Пелагия Въшин, по чиито текст е създадена едноименната песен в изпълнение на Радостина Йовкова, това е моментът, в който двете стрелки на часовника се слепват и побират в себе си всички възможности; поставят край на краха и началото на възхода. „Това е много интересна интерпретация, защото всички ние имаме такива моменти. Може би моментът, в който си паднал и се опитваш да се изправиш – именно това е „нулевото време“ – споделя Радостина.

Музиката на „Нулево време“ е написана специално за нея от композитора Любомир Дамянов, автор на един от известните хитове на Силвия Кацарова и LZ – „Големият кораб минава“. „Отначало подходих със страх, защото аз съм народна певица. Но след това си казах, че след като този човек смята, че мога да се справя, значи наистина мога. Записах няколко урока по поп и джаз пеене при Алис Боварян и Катина Димитрова и така се стигна до реализацията на песента.


Все пак, народното звучене остава онова, което е пуснало дълбоки корени в сърцето на певицата от Странджа. „Място под слънцето има за всеки, който има потенциал и желание да работи и да се развива – обобщава тя. – Аз съм Радостина Йовкова. Дори и народните песни, които изпълнявам – дали ще са от репертоара на Магда Пушкарова, дали ще са на Комня Стоянова или на Янка Рупкина –те са пречупени през това, което съм аз. Не бива да се опитваме да ги имитираме. Всяка една от тях е оставила незабравим почерк в българската народна музика. Те са имена, които дори и само когато ги споменавам, настръхвам, защото наистина са оставили много траен отпечатък в българското песенно творчество. Ние сме се учили от тях, но е важно ние да изградим и наш собствен стил. Не когато някой те чуе да пееш да каже „тя пее като Янка Рупкина“, а да каже „тя пее като себе си“.

Като певица, а също и в качеството на автор и режисьор на телевизионно предаване, което създава в продължение на 8 години.


Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артинсталация на мястото на мавзолея обединява миналото и бъдещето

Започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било" в Градската градина в София от 15 април. Очаква се програма от тематични събития да бъде представена на мястото през целия период, в който проектът ще пребивава в градската среда. Според плана..

обновено на 19.04.24 в 10:34

Лекции по теми на съвременността през призмата на архитектурата

Цикъл публични лекции на тема "Архитектура, медии, критика" на фондация "Ново архитектурно наследство" с подкрепата на Гьоте-институт, България, поставят фокус върху наболели проблеми на архитектурната среда, в която живеем. Две от лекциите са вече факт, предстоят още две.  Третата е на тема: "Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове,..

публикувано на 19.04.24 в 08:45

"Анна непоправимата" – театрален разказ за Анна Политковская

Премиерният спектакъл "Анна непоправимата" очаква първата си среща с публика тази вечер. Пиесата е на италианския драматург Стефано Масини и е посветена на руската журналистка и защитник на човешките права Анна Политковская. На 7 октомври 2006 година Политковская е застреляна в асансьора на сградата, където живее в Москва. Предполага се,..

публикувано на 19.04.24 в 08:35

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Або представя втората си книга с разкази

За първата си книга "Поводи за връщане" Або беше написал: "Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави, преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Арекипа, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София – в разбъркан ред. Обичам да се запознавам с нови култури, да научавам езиците им и да чета литературата им в оригинал...

публикувано на 18.04.24 в 16:35