Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Доника Костадинова:

Защо родител на дете със специални нужди решава да стане ресурсен учител?

Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Доника Костадинова е ресурсен учител в 60-о ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в София. В "Нашият ден“ тя споделя какви са методите и техниките, които ресурсните учители ползват във всекидневната си работа с деца със специални образователни потребности.

"Всеки ресурсен учител трябва да бъде много креативен, защото ти може да си създал един план за часа и в последствие той коренно да се промени спрямо настроението на детето, спрямо неговите трудности“, казва тя.

Според нея интерактивните методи успяват да привлекат вниманието на детето и да предизвикат неговия интерес към учене.

Всяко едно ново дете, с което работи ресурсен учител, е предизвикателство. Когато преподавателят навлиза в детския свят, е нужно да е изключително деликатен и отговорен. Той трябва да бъде внимателен какви отпечатъци ще остави, защото те са определящи за решенията, които детето ще вземе след време.

Когато технологиите се използват с мярка и осъзнато, те са незаменим ресурс, който обогатява знанията на учениците.

От няколко години Доника Костадинова развива в социалните мрежи "Ученето може да е лесно“. Там тя споделя своите добри образователни практики както с родители, така и с колеги си. Успяла е да създаде една своеобразна общност, защото самата тя е родител на дете с аутизъм. 

"Необходима е информационна кампания за дейността на ресурсния учител и какво прави той в училище“, допълва тя.

В училището, където тя работи един ресурсен учител, работи с 12 деца или на всеки ученик се падат по 2-3 часа седмично, което е крайно недостатъчно.

Необходимо е да се увеличи финансовият ресурс, защото в момента много малко училища могат да си позволят ресурсни учители.

Чуйте подробности в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Епископ Румен Станев, Ана-Мария Кръстева и пастир Данаил Игнатов

Възкресение Христово при католиците и протестантите

И двете деноминации празнуват Възкресение Христово, което е централно събитие в християнската вяра. Това е денят, в който се отбелязва възкресението на Господ Иисус Христос след неговото разпятие и кръстна смърт.  За смисъла на празника. С какво се отличават богослуженията им? Различна ли е символика на боядисаните яйца? Какви са традициите и..

публикувано на 19.04.25 в 12:59
Проф. Росен Коларов

Лице назаем…

Прекрасен филм с основен сюжет вечната битка между добро и зло, с уникални актьории творчески екип. Как да не "посегнеш" към това заглавие, след като на гости в студиото е проф. Росен Коларов, специалист по лицево-челюстна хирургия. И не само: професионален фотограф-художник, бил е ръководител на болница и на агенция, създател и деец на българската..

обновено на 19.04.25 в 10:59
Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо

Керамични фосили в Априлци

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо са партньори и в живота, и в работата с глината от вече повече от четвърт век. Различни като творчески търсения, те все пак са развивали стила си заедно и неминуемо са си повлияли един на друг. И двамата са очаровани от могъществото и красотата на природата, която в Априлци е достатъчно близо, че да пренесат..

публикувано на 19.04.25 в 08:10

В Злидол живеят само добри хора

"Щом сме се събуд ѝли и газим земята, значи всичко е наред " – с тази всекидневна мъдрост от Северозапада ме посрещнаха в село Злидол, област Враца. Навръх Цветница няколко местни добри жени раздаваха пакети с храна на възрастни хора в затруднено положение. Инициативата е част от кампанията на фондация "Прави добро! Бъди добър!" "Подари..

публикувано на 18.04.25 в 08:45

Ферма в Осоица

През целия си живот Даниел Георгиев е бил свързан с храната и произвеждането ѝ, въпреки че завършва Строителния техникум и Минногеоложкия университет в София. Съдбата, късметът, а може би и упорството и решимостта, го срещат с възможността да предлага, а сетне и да произвежда храна. И така, от нулата, както казва той, заедно с брат му създават..

публикувано на 17.04.25 в 15:25