Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Международна среща на креативните индустрии в София

Вдъхновяващи примери от България и Европа

Колко успешна е връзката между бизнеса и изкуствата? По тази тема говорят на 1 март водещи експерти от България и различни европейски страни по време на Международна конференция на креативните индустрии в Югоизточна Европа. Събитието се организира в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия с подкрепата на Столична община. В срещата се включват представители на различни креативни индустрии от България и чужбина, сред които гейм дивелъпмънт, филмовата и телевизионната индустрия, фотография, дизайн и архитектура.

"Много сме щастливи, че имаме възможност да домакинстваме събитие от такъв мащаб в София. За нас креативните индустрии са двигателя на новото време и в тях България е конкурентоспособна на международните пазари.
Една от големите цели на събитието е да осъществи широк обществен дебат и да създаде основа за обща стратегия за развитие на културните и творческите индустрии, базирайки се на споделения опит.

Културните и творческите индустрии играят важна роля в съвременното развитие на обществото и са в основата на творческата икономика. Базирани на интензивни знания и на индивидуална креативност и талант, те генерират значително икономическо богатство и спомагат за формирането на идентичност, култура и ценности на всяка развиваща се нация", сподели инициаторът на събитието Геновева Христова, председател на клъстера "КреаТех България", обединяващ организации от креативната индустрия.

Чуйте кои са вдъхновяващите примери от България и какви конкретни действия ще предприемат организаторите за развитието на креативните индустрии след провеждането на форума.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика. През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на..

публикувано на 23.09.23 в 08:05
Кадър от филма „Васил“

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на..

публикувано на 22.09.23 в 16:09

"Златна роза" 2023 – филмовият фестивал, за който всички говорят за 41-ви път

За 41-ви път фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" започна и темата на деня отново е кино. До 28 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъдат прожектирани близо 60 филма. Най-новото от българската кинематография включва 53 игрални, 2 документални заглавия и 4 сериала. След като беше открит с червен килим и..

публикувано на 22.09.23 в 14:15