Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Патриотизмът като мост към бъдещето

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Какво означават българските ни национализми, комплексите и криворазбраният ни патриотизъм? Що за ценност е патриотизмът и как да защитим Отечеството си от разединение? Къде е обществото и защо гневът и недоволството облякоха народни носии и избраха да следват неясен идеал, като изпразниха от съдържание най-важните ни емблеми, с които трябваше да се гордеем, но и от които трябваше да се учим? Къде е тънката граница между патриотизъм и ксенофобски национализъм? И от какви фобии са обладани днешните патриоти?

Поводите да разговаряме по тези теми с доц. д-р Албена Танева, политолог и преподавател в Софийския университет, със Силвия Недкова, журналист от "Площад Славейков" и с проф. Евгений Дайнов, политолог и преподавател в НБУ, са както националният празник, който отбелязваме днес, така и стартът на предизборната кампания, от която ще очакваме различни послания, отправени от българските политици към  електората.

Шумен или тих трябва да бъде патриотизмът и как да стане мост, по който да вървим към бъдещето?

Патриотизмът не е хоругва

Албена Танева: "Патриотизмът е хубава дума. А свободата е голяма дума и този патриотизъм, който ни отвежда към днешната дата, е свързан с мечтата за свобода. За тази свобода са жертвали живота си и са дали много голяма посока, с която все още можем да се равняваме. Левски е национална икона и той е национална икона не за да го разнасяме като хоругва, а за да се вгледаме и да проумеем какво ни е казал този либерален мислител. А той ни е завещал мечтата за свобода. Не само националната свобода, не само мечтата за самостоятелна държава, а за свобода  на едно общество, в което има място за всички. /…/ Нима това не е патриотично? Нима не е патриотично да изградим едно хубаво общество, в което гледаме един на друг с уважение, а не си крещим? Когато разговорите, които водим, не са разговори, в които слушаме собствените си мисли. Диалогът не е да поставим много монолози един до друг."

С поглед назад

Силвия Недкова: "Аз имам една моя дефиниция за патриотизъм и тя е простичка: "Патриотизъм" не е толкова аз да се гордея с България, а да накарам България да се гордее с мен." И когато всички се опитаме да направим така, че да дадем нещо на България, когато го направим и го направим с цялото си сърце и с всичките си усилия, то тогава може би наистина ще бъдем патриоти. Защото в момента, по някаква странна причина, единствената проява на патриотизъм е погледът в миналото, а не погледът в днешното и в утрешното. Някак си сме се обърнали и гледаме назад, а когато гледаш назад, бъдещето не е пред теб. То е на тила ти и това фиксиране в историята, която дори не познаваме истински, и е дълбоко маскирано като патриотизъм, е една от най-големите пречки, според мен, за това да си подредим държавата наистина и тогава да се гордеем с нея."

Страхът от модерния свят

Евгений Дайнов: "В 21-ви век патриотизмът беше разкачен от идеята за модерен начин на живот и много хора дълбаят дъното от години, за да ни върнат там, където дори нашите възрожденците не са били – към потури, цървули, калпаци, които те не са носили. Невежество, липса на образование и да не забравяме, 45 години комунистически период, в който лоялността на българите трябваше да бъде насочена към великия Съветски съюз, а не към България. /…/

Фобиите на днешните патриоти са омраза и страх към чуждото. Чуждото са всички, които не изглеждат като теб, не мечтаят да ходят в потури, знаят някакъв друг език освен българския, чели са книги, за които ти не си чувал. Всичко това е превърнато в обект на омраза. Този патриотизъм, който ни го пробутват в последните години, е основан върху страх от модерния свят. Не стремление към него, както е било с нашите възрожденци, а ужас от модерния свят и опит да се живее в някаква землянка."

Целия разговор можете да чуете в звуковите файлове.


Снимка – Георги Нейков, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между на Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 28.05.23 в 09:40

Преди балотажа: свободни избори, които са дълбоко нечестни

Турските граждани не можаха да изберат своя президент от първи път и сега – надпреварата продължава. В навечерието на решителния втори тур, когато тонът и от двете страни се втвърдява, е разговорът в "Мрежата" с Мехмед Юмер , главен редактор на новинарския сайт "Obzornews". Турската демокрация  без грим "Напоследък, особено между първия и втория..

публикувано на 27.05.23 в 09:15

Независимата журналистика в Беларус е забранена

На 22 май т.г. стана известно, че Александър Лукашенко е помилвал блогъра Роман Протасевич, бивш главен редактор на платформата Nexta, който преди две години беше свален от самолет на Ryanair, приземен принудително в Минск, заедно с приятелката му София Сапега, администратор на платформата "Черната книга на Беларус". Три седмици преди неочакваната..

публикувано на 26.05.23 в 16:40
доц. Тодор Коларов, Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска (от ляво надясно)

Право на защита, правна сигурност и национална сигурност

Права и сигурност. Право на защита, правна сигурност и национална сигурност. Международни аспекти на защита на човешките права и националната сигурност. Това са темите на юридическото предаване на програма "Христо Ботев" "Законът и Темида". Своите коментари правят доц. д-р Тодор Коларов – ръководител Департамент "Национална и международна сигурност" в..

публикувано на 26.05.23 в 13:20

Иво Иванов: Режимът на Путин ще се сблъска с трудности и поражение на фронта

В предаването "Нашият ден" гост беше журналистът Иво Иванов, който коментира последните новини, свързани с войната в Украйна. Той сподели своята перспектива относно развитието на конфликта и изрази важни наблюдения за обстоятелствата на терена. Поредно ракетно нападение срещу Киев Иванов направи коментар за времето, което, по негово..

публикувано на 26.05.23 в 10:19