Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Красимира Чакърова: Международен научен фестивал Fission

Снимката е илюстративна.
Снимка: @pixabay

Поредното издание на Международния научен фестивал "Fission" ще се проведе на 24 март и 25 март 2023 г. в училищния комплекс на Американския колеж в София. 

"През 2016 година излезе първият научен фестивал "Fission“. За разлика от всички други форуми, на които учениците представят научни разработки извън учебния материал, този е организиран изцяло от ученици“, казва в "Нашият ден" д-р Красимира Чакърова, дългогодишен учител по физика в Американския колеж в София.

Тя допълва, че два от проектите на училищния фестивал участват в Международен фестивал на науката във Виена, на който те са отличени с награди. След това се ражда идеята за провеждането на такъв фестивал на родна земя.

По традиция учениците от 5-и до 12-и клас на елитното столично училище представят свои академични проекти в сферите на математика, компютърни науки, биология и химия, физика, инженерство и екология. Тази година в Международния фестивал ще се включват отбори от Северна Македония, Гърция, Сърбия и Румъния. За първи път ще бъде представен проект от далечен Тайван.

Теодора Маринова, член на основния екип, отговорен за провеждане на фестивала, споделя, че до този момент има записани 60 проекта, като 20 са от чужбина. Очаква се над 120 ученици и 33 преподаватели да вземат участие в поредното издание на "Fission".

 Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22