Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Безценният шафран – като неизменна част от иранската кухня

В предишно издание на "Покана за пътуване" журналистката Оля Ал Ахмед сподели впечатленията си от Иран, откъдето се завърна неотдавна. Остана "най-вкусната" част – тамошната кухня. Точно като за рубриката "Пътеводител на гастрономическия стопаджия". Ще чуете от Оля в звуковия файл, че почти всички гозби, които е опитала в Техеран, съдържали шафран. Най-скъпата подправка на света. Килограм от нея в Иран се продава за хиляда евро, а в Европа цената ѝ вече достига до 4000. Добива се от плодника на специален вид минзухар.


Самият шафран има горчив вкус. Но тъй като тази подправка засилва вкусовите качества на някои храни, тя присъства в рецептите на много звездни готвачи. Освен това шафранът е използван и в медицината като средство срещу депресия и Алцхаймер. Някои твърдят, че е и афродизиак. Най-големият производител е Иран. Там се добиват до 95 процента от световното производство.



Снимки и видео: Оля Ал Ахмед

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Радослав Александров

Еврика! Успешните българи: Радослав Александров

Той е живо доказателство за това колко важна е приемствеността в образованието и науката. Някогашният медалист от международните олимпиади по биология д-р Радослав Александров днес е един от преподавателите, които подготвят младежите от националния ни отбор. А е започнал да помага на по-младите олимпийци още като първокурсник... "Гордеем се с..

публикувано на 10.11.25 в 17:05

"Музейко" – епизод 1: Настояще

Науката се превръща в игра, когато можеш да я пипнеш и помиришеш, да скочиш с двата крака в друг свят, да експериментираш и да се изненадваш. Когато можеш да мечтаеш. Започваме едно вдъхновяващо приключение, в което ще ви заведем в най-големия детски научен център в България, който се намира в София – Общински културен институт..

публикувано на 10.11.25 в 12:55
3I/Atlas

В света на физиката: кометата Atlas, квантовите технологии и "Синята планета през илюминатора"

Трети междузвезден обект ли е кометата Atlas, има ли научно основание за хипотезите, че това може да не е комета, а извънземна инженерна структура, къде свършва науката и къде започва фантазията – разговор в "Нашият ден" с Пенчо Маркишки , физик от Института по астрономия при БАН и от катедра "Астрономия" на Физическия факултет на СУ "Св. Климент..

публикувано на 10.11.25 в 09:36
Котор от високо

Черна гора – между прегръдката на планината и морето

Първото нещо, което ти прави впечатление в Черна гора са хората – красиви, високи, расови, дружелюбни. А когато чуят, че си българин – двойно повече. Заредени с положителната енергия на столицата Подгорица тръгваме към Котор. Толкова сме чели и слушали за туристическия бум, който превръща средновековното градче в едно от най-посещаваните пристанища на..

публикувано на 09.11.25 в 15:35
д-р Атанас Орачев

Атанас Орачев: Странджа е най-малко изследваната планина у нас

"Името на планината Странджа е преведено от турците като звездната планина. Никъде другаде в страната, като се погледне към небето, няма такива ярки звезди. До този извод стигнах през далечната 1976 година. Иначе в литературата се предлагат различни преводи. Тази година за 24-ти път проведохме кръглата маса, организирана от сдружението..

публикувано на 09.11.25 в 10:10