Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Безценният шафран – като неизменна част от иранската кухня

В предишно издание на "Покана за пътуване" журналистката Оля Ал Ахмед сподели впечатленията си от Иран, откъдето се завърна неотдавна. Остана "най-вкусната" част – тамошната кухня. Точно като за рубриката "Пътеводител на гастрономическия стопаджия". Ще чуете от Оля в звуковия файл, че почти всички гозби, които е опитала в Техеран, съдържали шафран. Най-скъпата подправка на света. Килограм от нея в Иран се продава за хиляда евро, а в Европа цената ѝ вече достига до 4000. Добива се от плодника на специален вид минзухар.


Самият шафран има горчив вкус. Но тъй като тази подправка засилва вкусовите качества на някои храни, тя присъства в рецептите на много звездни готвачи. Освен това шафранът е използван и в медицината като средство срещу депресия и Алцхаймер. Някои твърдят, че е и афродизиак. Най-големият производител е Иран. Там се добиват до 95 процента от световното производство.



Снимки и видео: Оля Ал Ахмед

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съчетаването на архитектурно наследство и спорт е тема на международна среща в УАСГ

В периода 16–20 май 2025 г. в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), София ще се проведе международна среща под надслов Heritage in Action: Revive&Thrive2BG насочена към студенти и преподаватели, с акцент върху културното наследство и спорта като взаимосвързани елементи на съвременното образование. "Основната цел е на..

публикувано на 09.05.25 в 10:15

Даниел Симеонов: Изкуството е изключително важно за развитието на всеки млад човек

Даниел Симеонов завършва кинорежисура в Нов български университет. Следвал е също философия в Софийския университет и световно кино в Биркбекския университет в Лондон. През 2018 г. завършва лидерската програма за учители на фондация "Заедно в час", както и педагогика в Пловдивския университет. През 2022 г. е стипендиант по медийна грамотност на..

публикувано на 08.05.25 в 16:25

Кой дърпа конците

Предаването разказва за куклите и по-специално за историята на кукления театър – част от историята на човешката цивилизация. Припомня и българския принос натрупал вече повече от стогодишен опит в тази сфера. С доцент Мирослав Цветанов, преподавател в НАТФИЗ и режисьор на куклени спектакли, с известния ни театрален и куклен режисьор Катя Петрова, и с..

публикувано на 08.05.25 в 08:20
Проф. Веселин Дафов

Проф. Веселин Дафов за религията в училище: Допусна се хора да се карат за нещо, което не знаем какво е

Уважаваният преподавател и учен споделя позицията си по повод разгорещилия се спор за или против въвеждането на задължително избираем предмет "Добродетели и религия" в средното училище. Сюжетът не е нов, но беше скандално актуализиран от недобре обоснованото намерение на МОН за спешно въвеждане на нов учебен предмет. В предложението се преплетоха..

публикувано на 07.05.25 в 09:32

Десислава Борисова – млад учител и финалист на FameLab 2025

Десислава Борисова е докторант и млад български учен, чиято страст към науката и преподаването се превръща в лична мисия. Тя преподава Химия и опазване на околната среда в частното основно училище "Томас Едисън", като същевременно посвещава времето си и като доброволец в престижната школа по химия на Фондация "Миню Балкански". Миналата година Десислава..

публикувано на 06.05.25 в 14:19