Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безценният шафран – като неизменна част от иранската кухня

В предишно издание на "Покана за пътуване" журналистката Оля Ал Ахмед сподели впечатленията си от Иран, откъдето се завърна неотдавна. Остана "най-вкусната" част – тамошната кухня. Точно като за рубриката "Пътеводител на гастрономическия стопаджия". Ще чуете от Оля в звуковия файл, че почти всички гозби, които е опитала в Техеран, съдържали шафран. Най-скъпата подправка на света. Килограм от нея в Иран се продава за хиляда евро, а в Европа цената ѝ вече достига до 4000. Добива се от плодника на специален вид минзухар.


Самият шафран има горчив вкус. Но тъй като тази подправка засилва вкусовите качества на някои храни, тя присъства в рецептите на много звездни готвачи. Освен това шафранът е използван и в медицината като средство срещу депресия и Алцхаймер. Някои твърдят, че е и афродизиак. Най-големият производител е Иран. Там се добиват до 95 процента от световното производство.Снимки и видео: Оля Ал Ахмед

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Момчил Панайотов: Горите са много по-уязвими, отколкото ни се иска

Приемаме горите за неизменна даденост и част от пейзажа, а те нерядко са деликатни системи и промяната във факторите на средата, включително климатичните, може да доведат до значителни допълнителни промени. Според Световната метеорологична организация 2023 г. ще бъде най-топлата в история на метеорологичните наблюдения на Земята, като всеки..

публикувано на 03.12.23 в 10:05

Сама жена на фотосафари в Африка

Помня как п ървият път когато тръгнах сама за Африка, близките ми едва не завиха на умряло. Е, видяха, че не само се върнах жива и здрава от Кения, ами бях напълнила цял терабайт памет със снимки и видео, та при второто ми пътуване воят бе значително по-приглушен. Всъщност, ако дамата не е отявлен екстремист, който държи да скита далеч извън..

публикувано на 03.12.23 в 08:05

За смисъла на четенето и възможностите, които то дава

С инициативата "Ден на четенето", която се проведе за първи път у нас, няколко граждански организации призоваха четенето да стане национална кауза, насочена към повишаване на равнището на функционална грамотност, подобряване на умението за извличане и анализиране на информация у младите хора. Сред многобройните учебни заведения, които се включиха в..

публикувано на 02.12.23 в 12:10

Терапия със стволови клетки излекува жена от ХИВ

"Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла", гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта. Жена е третият пациент в света, излекуван от ХИВ вирус. За лечението ѝ лекарите са приложили иновативен метод на..

публикувано на 01.12.23 в 08:35

Богомилската ерес – актуална до днес

В исторически, литературен и чисто религиозен аспект богомилството е постоянен спътник на нашата обществена мисъл. Писатели, историци, църковни дейци, културолози го тълкуват през годините до днес с несекваща полемична страст. Кои са и какви са били т. наричаните фундагиагити, бабуни, масалиани, манихеи, албигойци, патарени, кудуреги, катари; защо е..

публикувано на 30.11.23 в 08:20