Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

История с животни

Донякъде на шега, но и с голямо основание нарекох този текст "История с животни". Главни герои в тази история с животни само привидно са Елина Стоянова и Раде Младенов от софийското село Казичене. Всъщност главните герои са биволите. Според друга версия на историята главни герои са двете малки деца на Раде и Елина. При всички положения обаче е ясно, че биволите опитомяват хората, ако и да си мислим, че се случва обратното.

В дома и в биволовъдната ферма на Елина и Раде е пълно с животни – кучета, коне, овце, домашни птици, домашни любимци и животни на акварели, окачени по стените на дома им. Елина е художничка, завършила Художествената академия, а Раде – гайдар, изпълнител на български народни танци и ветеринарен лекар с практика в село Казичене. В центъра на тези така пъстри биографии стоят биволите и млякото, добивано от тях, което Елина и Раде обработват в малка мандра в задния двор на къщата си в Казичене.  

Любовта си към животните и към чистата, истинска и добивана с труд храна двамата млади предават и на невръстните си деца. С личния си пример, защото тъкмо така трябва да се възпитават хората.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18

Как София да се превърне от кафяв в зелен град?

Зелен град – една тема, която може да бъде мислена и обсъждана по много начини.  Как можем да променим навиците си, за да живеем по-екологично? Какви са градските зелени политики? Можем ли да заменим автомобилите си с велосипеди, подобно на Амстердам? Как София да се превърне от кафяв в зелен град? Драгомира Раева от екологичното сдружение "За земята",..

публикувано на 22.04.24 в 12:44

Пластмаси, текстил и депозитни системи – можем ли да опазим планетата?

В чест на Международния ден на Земята предаването "Нашият ден" покани Десислава Стоянова от сдружение "За Земята", за да сподели някои мисли относно важността на този празник и неговите цели. Тя ни напомни за историята на този ден, който е бил установен през 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. е признат като международен. България, с..

обновено на 22.04.24 в 12:35

РИОСВ-Хасково с инициативата "Планета срещу пластмаса" за Деня на Земята

На 22 април, когато се отбелязва Международният ден на Земята, РИОСВ-Хасково обедини усилията си с различни организации за провеждането на поредица събития. Петя Дичева от РИОСВ разкри подробности за програмата. В самия ден на Земята – 22 април РИОСВ-Хасково, съвместно с Народно читалище "Марица - 2008" с. Райново, организира  почистване на..

обновено на 22.04.24 в 10:32