Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съвременната ирландска литература

На 17 март Ирландия отбеляза своя национален празник – Св. Патрик. Както всяка година, патронът на ирландците и техен покръстител беше честван пищно по целия свят – зелени реки, тъмна бира "Гинес", ирландски танци и ирландска музика.  

Спокойно можем да кажем, че ирландската култура се е превърнала в нещо като глобален феномен, но дали този феномен не е изкривен и как съвременните ирландски писатели схващат своята ирландскост и ирландскостта въобще? 

Как съвременната ирландска литература преработва националните травми във времена на колкото глобалност, толкова и локалност, до която погледът на другия невинаги успява да достигне? Кои изобщо са гласовете на съвременната ирландска литература?

Чуйте разговора с преводачката и издателка на съвременна ирландска литература Мирела Христова.

Снимка – Зорница Гъркова

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е фотографията днес?

Как се създават изображения чрез светлочувствителни емулсии, химически манипулации на материалите и работа със самоделни инструменти? Това ли е фотографията днес?  На тези въпроси отговарят Надежда Джакова – директор на Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство към НГ, и Лиляна Караджова – изкуствовед и преподавател по фотография в НБУ...

публикувано на 04.12.23 в 10:35

Писане на приказка като творческа игра

Първата версия на играта "Направи си сам приказка" преди няколко години претърпя пет издания и беше любима на децата. Срещите-работилници с публиката тогава се състояха в София, Пловдив, Варна, Добрич, Враца, Ловеч, Лондон, Бремен, Оксфорд и Кьолн. Творческата игра е вдъхновена от Джани Родари и неговата "Граматика на фантазията" и развива писмените..

публикувано на 04.12.23 в 09:05

Liminal/Гранично – изложба на Мариана Смит в галерия "Академия"

Със самостоятелна изложба Liminal /Гранично на американската артистка Мариана Смит в галерия "Академия" започва поредицата културни събития от програмата на 9-ото Международно триенале на графиката в София. Мариана Смит е доцент по визуални изкуства в Stockton University, Galloway в Ню Джърси, САЩ. Води класове по рисуване, графика и съвременни..

публикувано на 03.12.23 в 09:25

Лиз Нюджънт и марианските падини на човешката душа

Тази седмица в София гостува ирландската писателка Лиз Нюджънт. Тя представи най-новия си преведен на български език роман "Странната Сали Дайъмънд". Лиз Нюджънт е автор на криминални романи, някои от които нашите читатели вече познават. Сред тях са: "Загадката Оливър", "Стаено зло", "Малки жестокости". Книгите ѝ се отличават с въздействащи..

публикувано на 02.12.23 в 09:25

Светът на писателя и преводача Венцеслав Константинов

Под този надслов се проведе вечер, посветена на творчеството на писателя и преводач-германист, в която взеха участие водещият доц. Морис Фадел, проф. Албена Бакрачева, проф. Михаил Неделчев и проф. д-р Христо Тодоров. Събитието, организирано от департаменти "Чужди езици и култури" и "Нова българистика", отбеляза дарението на личната библиотека на..

публикувано на 01.12.23 в 13:10