Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

“Мисия Родина“ или как да превърнем България в просперираща страна

| обновено на 21.03.23 в 12:17
Снимка: facebookМисия-Родина

“Мисия Родина“ е система от 20 принципа, създателите на които твърдят, че ако бъдат приложени, “ще превърнем България в уважавана, просперираща и добра за живеене страна“.

Между поддръжниците и основателите на идеята има хора от бизнеса, от изкуството, спортисти, както и от музикалните среди. Кубрат Пулев например е едно от лицата, поело ангажимент да представя “Мисия Родина“.

Николай Кайджиев е сред инициаторите на проекта. Той е патриот, общественик, бизнесмен и предприемач, а още и собственик на едни от най-големите пекарни в София.

“Тези 20 принципа са мислени, обсъждани, променяни и нагласявани, така че да звучат най-правдоподобно“, казва в той ефира на “Нашият ден“.

По думите му, когато тези принципи се прочетат, няма как да не ни доведат до по-добра среда за живеене. Дори да не бъдат възприемани от всички хора, а само от половината, пак “би било нещо прекрасно“.

Нина Цанева и Николай Кайджиев

Кайджиев посочва още в интервю за БНР, че тези 20 принципа може да не се спазват всичките от всеки един човек. Ако на някой му е трудно или невъзможно да се съобрази с някой от тях, е достатъчно да спазва само половината:

“Ако не можеш да се зарадваш на успеха на свой конкурент например, не е проблем, може да спазваш всички останали принципи. Всеки може да постави българското знаме на мястото, на което работи например, или на което живее. Може също да каже добра дума на някой, който среща – познат или непознат“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: facebook/Мисия-Родина, БНР

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за заем между физически лица

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Ивано Спасов от София е сключил договор за заем с дата 23 юни 2013 г. за 6000 евро с негов познат със задължение последният да върне сумата в едномесечен срок – до 23 август същата година. Предвидена е и неустойка от 0.2% на ден..

публикувано на 09.06.23 в 17:10
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50