Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отслабването – естетика или влошено здраве?

Доц. Росица Попова
Снимка: Кирил Чобанов

Модата е странна приумица – през годините диктува ту начина на обличане, ту обноските, телефоните, колите, жилищата ни и тяхното обзавеждане. Има обаче "модни тенденции", които крият определени рискове за здравето ни. Една от тях – отслабването и постигането на естетичен вид. В стремежа към това няма нищо рисково, опасностите идват от начините на постигането му.

В разговор с доц. Росица Попова екипът на предаването "За здравето" постави на дискусия редица въпроси, свързани със здравословното хранене, с диетите и анорексията, с приомите за намаляване на теглото. Великден, пости, рационално, протеиново и разделно хранене, добавки и инсулинови медикаменти за отслабване – широк спектър от теми коментира диетологът и специалист по хранене доц. Попова. Освен познатите здравословни вреди, на вниманието на аудиторията бяха поставени и нови факти: причиняването на ботулизъм в резултат на лечение за отслабване, използването на нискокалорийни подсладители, които увеличават рисковете от инсулт, безразборното прилагане на лекарства за диабетици... Разбира се, протеиновото хранене и прилагането на анаболи за изящно тяло също не убягнаха от вниманието.

В смисъла на седмичното издание "За здравето" – да помага от ефира, говорихме и за "другата страна на монетата": метаболитния синдром. Почти 60 на сто от човечеството е с наднормено тегло, това е базов риск за световното здраве. Начините на хранене, стресът, липсата на двигателна активност и спорт са част от проблема. Отговорността на хранителните вериги и на производителите също е огромна. И това води до редица нови техники в борбата със затлъстяването: бариатрична хирургия, пряка намеса в динамиката и обема на стомаха и червата, липосукция, нови терапевтични схеми.

В крайна сметка целият ни екип и доц. Р. Попова се обединихме около познатите съвети: умереност в храненето, постепенно захранване след дълги пости, движение, спорт, избягването на алкохола и бързото хранене във всички негови форми... И възпитание на децата в култура на храненето от ранна възраст!


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България. Той..

публикувано на 08.06.23 в 08:40
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е убил Ботев, кой предава тази или другите чети – множат се хипотезите, а историческата наука се..

публикувано на 08.06.23 в 08:25

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20