Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабването – естетика или влошено здраве?

Доц. Росица Попова
Снимка: Кирил Чобанов

Модата е странна приумица – през годините диктува ту начина на обличане, ту обноските, телефоните, колите, жилищата ни и тяхното обзавеждане. Има обаче "модни тенденции", които крият определени рискове за здравето ни. Една от тях – отслабването и постигането на естетичен вид. В стремежа към това няма нищо рисково, опасностите идват от начините на постигането му.

В разговор с доц. Росица Попова екипът на предаването "За здравето" постави на дискусия редица въпроси, свързани със здравословното хранене, с диетите и анорексията, с приомите за намаляване на теглото. Великден, пости, рационално, протеиново и разделно хранене, добавки и инсулинови медикаменти за отслабване – широк спектър от теми коментира диетологът и специалист по хранене доц. Попова. Освен познатите здравословни вреди, на вниманието на аудиторията бяха поставени и нови факти: причиняването на ботулизъм в резултат на лечение за отслабване, използването на нискокалорийни подсладители, които увеличават рисковете от инсулт, безразборното прилагане на лекарства за диабетици... Разбира се, протеиновото хранене и прилагането на анаболи за изящно тяло също не убягнаха от вниманието.

В смисъла на седмичното издание "За здравето" – да помага от ефира, говорихме и за "другата страна на монетата": метаболитния синдром. Почти 60 на сто от човечеството е с наднормено тегло, това е базов риск за световното здраве. Начините на хранене, стресът, липсата на двигателна активност и спорт са част от проблема. Отговорността на хранителните вериги и на производителите също е огромна. И това води до редица нови техники в борбата със затлъстяването: бариатрична хирургия, пряка намеса в динамиката и обема на стомаха и червата, липосукция, нови терапевтични схеми.

В крайна сметка целият ни екип и доц. Р. Попова се обединихме около познатите съвети: умереност в храненето, постепенно захранване след дълги пости, движение, спорт, избягването на алкохола и бързото хранене във всички негови форми... И възпитание на децата в култура на храненето от ранна възраст!


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Змейска" топонимия по българските земи

Планетарното честване на китайския зелен дървен дракон някак си ни подсеща за нашите местни приказни чудовища, забравени в старите ни детски книжки. Змейове, лами и хали се спотайват дребни и безобидни за облъчените ни от крещящи образи и звуци сетива. Било е време обаче, когато те са владеели въображението на хората, което ги е създало едновременно..

публикувано на 26.02.24 в 12:57
Румен Златев

Военен разузнавач събра пътуванията си в "Семки от живота"

Някои пътешестват както дишат, други скитат по работа, трети пътуват навътре към себе си. Моят първи гост, Румен Златев, успява да съчетае и трите формули за пътуване в изпълнения си с приключения жизнен път и да ги събере в сборника с разкази "Семки от живота". Той израства във Варна и закономерно след завършването на френската гимназия там се..

публикувано на 25.02.24 в 13:25

Студентът Мартин Тотев създаде антитреморна ръкавица

Студентът по информатика Мартин Тотев от Пловдивския университет създаде ръкавица, която неутрализира треперенето на ръцете на хора, които страдат от тремор, болестта на Паркинсон и други неврологични заболявания. С разработката си Мартин Тотев спечели първо място във второто издание на конкурса Start-up Academy, организиран от висшето училище. Първото..

публикувано на 25.02.24 в 10:30

Метеор през хартията – Епизод 2: Иван Методиев

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 2 – Иван Методиев През лятото на 2001 г. авторът на пронизващи с визията си за българската съдба стихове Иван Методиев бе открит мъртъв край бреговете на р. Места. Методиев – създател..

публикувано на 24.02.24 в 14:35

"Силата на мозъка" – съществен наръчник за по-добър и по-дълъг живот

Какво означава да имате щастлив и здрав мозък? Особено при настоящия климат, когато начинът ни на живот се променя драстично и опознаването на факторите, които влияят на мозъчните функции, и нещата, които можем да правим, за да ги подобрим, са от решаващо значение. Отговор на тези въпроси дава в своята книга "Силата на мозъка" Катрин де Ланг. Катрин..

публикувано на 23.02.24 в 16:20