Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 22 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Пенчо Славейков

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
• Посрещаме нощта с големия и обичан български актьор Антон Радичев, който само след няколко дни, на 27 март, ще бъде удостоен с награда Икар за изключителен принос към българския театър. Връщаме се към мечтите на неговото детство, говорим си за невероятното признание да попадне в трупата на Народния театър веднага след Витиз, за някои от най-ярките му роли на театрална сцена, за прозвището му "Радичков актьор", за култовия български филм "Оркестър без име" и телевизионното шоу-предаване "Клуб НЛО".
• Говори, за да те видя: Яна Божанин среща слушателите с младата актриса Волена Апостолова, която съвсем скоро се завърна от пътуване до Лондон, за да гледа едни от най-интересните световни мюзикъли, играещи се там.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Чудесно етно и етнопоп от южната ни съседка Гърция.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Петьо Костадинов, ОНМ на БНР, Гергана Димитрова, Панайот Стойчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Дървената мишка", по японска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Заек победител", по тибетска приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Богатството на девинското село Беден в разказа на кмета.
• Тема на деня: Чиста вода – знак за живот в Световния ден на водата.
- За състоянието, използването и защитата на водните ресурси днес разговаряме с инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.
- За дните от народния календар, посветени на водата, както и за изворите и кладенците в народната трактовка, питаме етнограф от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН.
• Разговорът: Ден след откриването на изложбата "(фото)останки" в столичната галерия "Сердика" разговаряме с фотографката Галя Йотова. Къде се рециклира т.нар. излишно и отпаднало от полезрението ни и колко често в кошчето на живота попадат бисери? Какво остава от снимката на дните ни и кой е в състояние да разгледа детайлите на Божия пръст? Има ли продължение на образите и чия върховна цел е via negativа?
• Време на редактора: Как новата и безплатна платформа Village Life представя българските села и помага при търсенето на селски дом.
• Lege Artis
- Хората в селата неглижират или не лекуват системно заболяванията си показва проучване – интервю с адв. Свилена Димитрова, председател на ББА.
- Екипи на МБАЛ - Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места в областта – интервю с д-р Георги Желязков, директор на МБАЛ - Добрич. 
- Превенция и риск от заразяване с туберкулоза – кампания за безплатни прегледи в цялата страна – интервю с д-р Цветомила Дудевска, управител на Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести в Троян.
- На 13 март 2023 г., приключи участието на "Национална асоциация на децата с диабет" в европейски футболен турнир "Червен картон на диабета" 11-12 март 2023, който се организира за шеста поредна година от полската детска диабетна организация Cukier Asy в гр. Познан, Полша – интервю с Елисавета Котова, председател на сдружение "Национална асоциация на децата с диабет".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
В началото на пролетта слушаме български песни, посветени на четирите сезона в изпълнение на Петя Буюклиева, Георги Христов, Мими Иванова, Георги Минчев, Ваня Костова, групите Диана Експрес, Атлас, Тангра и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Премиера на книгата "Живак" по спектакъла на актьора Димитър Живков. Разговор с автора и актьор.
• 50-то юбилейно представление на "Дневникът на един луд" в Театър 199. Разговор с режисьорката Нина Димитрова.
• Открива се изложба с неизвестни творби на художника Атанас Яранов в галерия "Милениум". Разговор с кураторката на изложбата Анна Банова.
• Премиера на спектакъла "Кралицата майка" в театър "Българска армия". Разговор с актьорите Мария Стефанова и Георги Къркеланов.
• Национален конкурс "Път към славата" събира деца от цяла България. Разговор с организатора Димитър Кърнолски.
• Изложбата "Стилове и изкуството" на 18 съвременни български художници в УНСС. Разговор с акад. Георги Чернев.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водеща: Цветана Тончева
Хитови страници от партитурите на италианските оперни композитори Росини, Верди, Пучини, Маскани, Джордано и Каталани, специално подбрани в колекцията Кралска опера на EMI.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Румен Леонидов
Премълчаната история на Протагонистите
Така се казва новата книга на Зафер Галибов, фотограф, фотожурналист и изследовател на българската светлопис. Протагонист означава главен герой. В случая главните герои на това изследване са Тома и Никола Хитрови, представители на известната фотографската фамилия. Благодарение на тях за бъдещите поколения са съхранени образите на великите ни възрожденци Левски и Ботев, Захари Стоянов и Панайот Хитов, Хаджи Димитъри Филип Тотю, Стефан Караджа и Тодор Каблешков. Нека да припомним и факта, че точно Тома Хитров е фотографът, направил и единствената снимка на майката на Левски – Гина Кунчева.
Зафер Галибов с присъщата му упоритост и целенасоченост успява да ни преведе през времевите, пространствени и исторически лабиринти и да ни сближи с личности, белязали и българската и световната история. Галибов знае, че днес дори само една снимка може "да изрече хиляди" думи, с които да разкаже за времето на хайдушките чети, за националните ни борби преди Освобождението, както и за героичните дни през Руско-турската освободителна война, Сръбско-българската бран, за първите десетилетия след Освобождението. Във всички тези събития участват и братята Хитрови. Тук за първи път е представено и творчеството на Елена Хитрова, основателка на българската модна и рекламна фотография.
След Първата световна война фамилията е изправена пред нови изпитания и наследниците им тръгват да се доказват в Новия свят. И се доказват, макар и далеч от България – чак в Ню Йорк и Големия залив на Сан Франциско. И там техният необичаен творчески дух не ги напуска и те остават до края на живота си истински представители на творческата фотографска общност.
Участват авторът на албума Зафер Галибов и кинокритикът Александър Донев.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Анета Янакиева
Духовните пазители на България: Откъде започва второто българско Възкресение
Каква е съдбата на богатото наследство на Търновската книжовна школа след завладяването на българските земи; динамика на духовните процеси през вековете на османско владичество: църква, образование, преодоляване на изолацията от европейските процеси; първи обществени институции и структури; водачи на националното Възраждане – Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, дейци на движението за самостоятелна българска църква; кога и как възниква празникът на народността – денят на светите братя-равноапостоли Кирил и Методий.
Събеседници: проф. Пламен Митев, проф. Александър Николов и професор Ана-Мария Тотоманова от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Веселина Вачкова, доктор по история, проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", проф. Даниел Вачков директор на Института за исторически изследвания при БАН.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Какво ни напява водата и колко сме близо до последната капка? Дигиталният и звуков артист Антони Райжеков строи кула от звуци в инсталацията си "До последна капка" във Водната кула.
• Гласове от София филм фест: Режисьорът Никола Бошнаков ни среща с "Моя чичо Любен" - филм за живота и наследството на художника Любен Стоев, създаден в тандем с Георги Стоев-Джеки.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Качествен, стилен уърлд по фолклорни теми от Индия. С участието на Анушка Шанкар, ситар – дъщеря на известния виртуоз на ситар Рави Шанкар (източник на вдъхновение за "Бийтълс"), дуото Суброто Рой Чоудхури – Мадхури Чатопадхяй и др.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
Директно от зала "Европа" на Доходното здание в Русе – концерт от програмата на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", озаглавен "Вдъхновени от джаза" ("Jazz Inspired"). Свири Ансамбъл ARS NOVA LUX – Люксембург. В програмата: творби от И. Боуманс, А. Герасимец, В. Краус, К. Скубала, А. Петрович, Е. Горчева, М. Левиев, Д. Бодуров

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Палми Ранчев и неговата поезия. За заниманията му с поезия и за първите му спомени и срещи с нея. Поводът е книгата му с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства".

от 23.00 до 24.00 часа
Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева
• Гост: диригентът Йосиф Герджиков с покана за концерта на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" на 24 март 2023 г. в зала "България". Включените от него сакрални творби в програмата са от Монтеверди, Пърсел, Хендел, Йохан Себастиан Бах, Менделсон-Бартолди, Калдара, Брукнер и Брамс.   
• Емблематични записи на Хоровата капела "Светослав Обретенов" под диригентството на Димитър Русков и Георги Робев
Части от Пролет из ораторията "Годишните времена" на Йозеф Хайдн

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10