Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Световъртеж. Чувства." – първият роман на Зебалд

В.Г. Зебалд (1944–2001) или Макс Зебалд, както той приживе иска да го наричат, е едно от най-важните имена в съвременната немскоезична литература.

Роден в малко градче в Бавария, той след време се установява във Великобритания, където развива своята писателска и научна кариера по немска литература.

У нас Зебалд е познат със своите знакови творби "Аустерлитц" (превод: Галина Павлова), "Емигрантите" (превод: Стоян Гяуров), а сега на български език четем първото му голямо прозаично произведение "Световъртеж. Чувства.". 

В "Артефир" гостува преводачът му Стоян Гяуров, за да разкаже за тази неподражаема сонатна структура, която Зебалд изработва още с първата си творба.

В четири самостоятелни истории на спиращ дъха красив поетичен език писателят преплита фигури и времена, свързани с повтарящи се мотиви, автобиографични изповеди, спомени от детството и пътеписи в едно завладяващо цяло.

Френският войник Анри Бейл, който постига световна слава като Стендал, пражкият чиновник Франц Кафка, който се превръща в един от най-значимите съвременни писатели – това са героите на разказите на Зебалд: герои на меланхолията, герои на напразната любов и герои на литературата, заедно, разбира се, с неговото лично автофикционално неспирно пътуване навътре към себе си.

Повече за тази мистериозна и завладяваща проза, научете от преводача Стоян Гяуров. 

Снимка – изд. Колибри
По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване"

За дванадесети пореден път се проведе галаконцерт и награждаване на победителите в класацията за народна музика на програма "Христо Ботев" – "Надпяване". В продължение на една година Вие – нашите уважавани слушатели, отличихте единайсетте най-достойни изпълнители, композитори и аранжори. Днес на сцената, заедно с водещите Юлия..

публикувано на 08.06.23 в 18:30

Проф. Сгурев: Частните музеи са новата тенденция в Западна Европа

"В момента има тенденция в изкуствознанието да се разглеждат творци в съответствие с други фигури от този период, както изложбата на Мане и Дега в музея "Орсе" в Париж например. Тази изложба беше посрещната с голям интерес. Това, което ги свързва, и това, което ги разграничава, са както идеологията така и стилът. Мане се е опитвал да се впише в..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Очаквайте в "Аларма" Гергана Лаптева с четвъртия ѝ роман

Гост в "Аларма" на 8 май от 21.30 часа е Гергана Лаптева – геолог и писател. Тя е ръководител на отдел "Култура" в Българския антарктически институт, участвала е в 7 антарктически експедиции и е автор на 3 книги за Антарктика: "Посока юг – пътуване към Антарктида", "Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките" и "Непознатата..

публикувано на 08.06.23 в 16:24

Sofia Pride Arts: Възможни тела

В полето на телесното човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото..

публикувано на 08.06.23 в 09:50
 Анна Лазарова

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем". Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък..

публикувано на 08.06.23 в 08:41