Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Цветомила Дудевска:

Защо е важно да се грижим за своето белодробно здраве?

д-р Цветомила Дудевска
Снимка: Пламен Христов

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян за поредна година извършва безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза.

"За съжаление, картината е такава, че потвърждава моето твърдение от миналата година. Специално за Ловешка област отчитаме ръст на заболеваемостта от туберкулоза. За сравнение ще кажа, че през 2021 г. ние отчетохме 8.2  на 100 хил. заболеваемост, а за 2022 г. 16.23 на 100 хил. са случаите на туберкулоза“, казва д-р Цветомила Дудевска, управител на Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести в Троян.

Тя допълва, че пандемията от Covid-19 допринесе за ограничаване на достъпа на много пациенти до медицинска помощ. По-специално профилактичните прегледи изостанаха и това доведе до ръст на заболеваемостта.

За Ловешка област случаите от миналата година са 22, и в 20 от тях имаме бацилоотделяне. Това означава, че тези пациенти са потърсили късно медицинска помощ. В повечето случаи мъжете имат превес над жените и обикновено това са болни между 55 и 70-годишна възраст.

Д-р Цветомила Дудевска посочва, че повечето от новодиагностицираните пациенти редовно злоупотребяват с алкохол, имат недостатъчно белтъчно хранене и условия на живот в стрес. 

"Десетдневката на отворените врати започна на 20 март, но вече има няколко случаи на новодиагностицирана ХОББ. Пациенти, които са били с продължителна кашлица със задух, при някои от тях тези симптоми са свързани и с прекарана инфекция от Covid-19“, посочва д-р Дудевска.

В момента се изпълнява четвъртата поред Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България. Страната отчита значим успех в борбата с туберкулозата.

В резултат на изпълнението на тази програма в България e налице тенденция за трайно намаляване на заболяваемостта от туберкулоза – от 27.9 на 100 хил. население през 2011 г. до 18.5 на 100 хил. души през 2019 г., 12.8 на 100 хил. през 2020 г. и 9.7 на 100 хил. през 2021 г. (по предварителни данни).

Симптоми като кашлица, субфебрилна температура за продължителен период от време, болки в гърдите, храчки, особено с жилки кръв в тях, ако има безапетитие, отпадналост, безсилие, това са симптоми евентуално на туберкулозна инфекция и би следвало да бъде потърсена помощ от лекар специалист.
Целия разговор с д-р Цветомила Дудевска можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Водещият Божидар Александров заедно с Полина Арнаудова, ПР на НАТФИЗ, и студента Йоанн Стоев в студиото на

Защо приемните изпити в НАТФИЗ се превръщат в риалити шоу?

Да се дипломираш пред очите на публиката, това е привилегия за студентите от НАТФИЗ. От първите им премиери до финалните дипломни спектакли те изчуват детайлите на екипната работа. Как бизнесът и студентите, обучаващи се в театрални и сценични изкуства, могат да са си бъдат взаимно полезни, в "Нашият ден" коментират Полина Арнаудова ,..

публикувано на 06.06.23 в 14:25

Дебатът за бюджета: Удължаване на срока и предизвикателства за финансовата устойчивост

Бюджетната комисия в парламента прие ново удължение на "удължителния" Закон за бюджета, чийто срок изтича на 10 юни. Това решение се прие, с цел да се осигурят плащанията и социалните разходи, тъй като, в случай че не бъде приет бюджетът за 2023 година, няма да има достатъчно средства за покриване на социалните разходи. Ивайло Калфин: С..

обновено на 06.06.23 в 12:25
д-р Виктор Точков

Опорно-двигателната система – какво знаем и какво не (II част)

Какво не трябва да забравяме, за да запазим опорно-двигателния си апарат по-дълго време здрав, какви са причините за множеството заболявания, как да се предпазим от травми, какво е нивото на подготвеност и техника на българските ортопеди и травматолози и какво е значението на рехабилитацията след оперативна намеса? Д-р Виктор Точков е специалист..

публикувано на 06.06.23 в 12:10

“Тестови полет“ – защо преживяването е уникално?

Какво означава "тестови полет" и има ли общо между него и взаимоотношенията между хората? В интервюто за БНР Бонка Бензарова, дългогодишен служител на Летище София, споделя своите впечатления от първия си тестови полет и разглежда аспектите, които са я впечатлили най-силно. Тя описва чувството, което изпита по време на полета, като "уникално “...

обновено на 06.06.23 в 09:15
Румен Карамихалев

Как да направим живота си еко(логично) и ико(номично) възможен?

Как  може да направим живота си по-лесен, по-евтин и по-екологичен? Как да запазим връзката на човека с природата – в „Нашият ден“ разказва Румен Карамихалев . Той е бизнесмен, собственик на дом, който е хем екологичен, хем икономичен. През последните години все повече говорим за  екология  и необходимостта да се съобразяваме с нея, но нейният..

публикувано на 06.06.23 в 08:25