Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

[ФОТО] ОСТАНКИ: Какво остава, когато фотографията вече не изобразява нищо?

Галерия Сердика/Art Gallery Serdica на Женски пазар/Zhenski Pazar Market представи изложбата (ФОТО) ОСТАНКИ, фотография на Галя Йотова.

Галя Йотова, личен архив

“Какво става, когато фотографията вече не изобразява нищо и ни остават само онези отпадъци, онези остатъци, онези издънки на самия фотографски материал?

За изложбата в артгалерия “Средика“ реших да подбера такива неподозирани за снимащия фантомни образи, призраци и изплъзващи се сенки, в които обаче е останало най-същественото – протяжността и времето“,  това авторката във фейсбук страницата на събитието.

“Още при самото подреждане на изложбата усетих, че тя се изплъзва от един обикновен разказ.

Изложбата като цяло и отделните фотографии вътре поемат някакъв собствен път, който или се хваща от зрителя, или не се хваща. Това не е проблем нито на автора, нито на произведението, дори не е проблем на зрителя. 

Това е проблем на отношението между тези три елемента“, казва в ефира на “Нашият ден“ Галя Йотова, фотограф и автор на изложбата.

Според нея за всяко нещо трябва да се полагат усилия, за да разберем, роман, книга или картина, трябва да се положат усилия.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: facebook/gallerySerdica, личен архив
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Средище за изкуство и творчески обмен

Средище за  изкуство и творчески обмен – това е мотото на събитията в Арт Център Илинденци. Сега най-новата творческа инициатива в Центъра завършва с обща изложба и международно участие – като резултат от случващото се в този център.  За първи път пред публика показват своите най-нови произведения именити за нашата художествена сцена артисти като..

публикувано на 29.05.23 в 17:45

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2023

За 14 пореден път програма "Христо Ботев" на БНР проведе поетичния конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". Тази година в него се включиха над 40 участника. За съжаление някои от писмата пристигнаха доста по-късно от крайния срок и затова не бяха включени в класацията. И тази година журито беше доста затруднено, но все пак   неговите членове..

публикувано на 29.05.23 в 17:05

Когато четящите намалеят, книгите трябва да излязат при хората

Днес в София се откри най-мащабното за сезона при това двойно литературно събитие – 16-ото издание на Пролетния панаир на книгата и съпътстващият го от 6 години Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Двете програми продължават до четвърти юни.  В "Артефир" гостуват Десислава Алексиева, председател на управителния съвет на..

публикувано на 29.05.23 в 16:24

Ако кучетата снимаха документални филми

Ако кучетата снимаха документални филми, как би изглеждал светът през техните очи? Този въпрос преди повече от десет години дава начало на проекта "Догументъри". Днес кратката версия на филма, адаптирана за деца, ще бъде представена от неговата режисьорка Илина Перянова. Премиерната прожекция започва в 20.15 ч. и е едно от последните събития в Дома..

публикувано на 29.05.23 в 14:58
Джордж Георгиу от серията

Как се организира фотографска работилница

Надежда Павлова е куратор на галерия “Синтезис”, която организира срещи на публиката с утвърдени фотографи, с техните най-нови селекции – резултат на изследователски експедиции, на хрумвания или на влюбвания. Как се организира фотографска работилница, кои са Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу и какви са приоритетите при избора на автори – това..

публикувано на 29.05.23 в 10:45