Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Томчо Томов, БСК:

Дигиталната трансформация налага промяна на бизнес моделите

Над 90% от работните места изискват дигитални умения, а много от работниците не притежават такива

Томчо Томов, директор, Национален център за оценка на компетенциите - БСК
Снимка: БСК

60% от българските предприятия се определят на ниско и умерено ниско ниво на дигитализация. Останалите 40% се определят с умерено високо 32%. С високо ниво на дигитализация са едва 8%.Това показват резултатите от проведените анализи и проучвания в рамките на проект "Готови за дигитална трансформация“. Той се реализира от Българската стопанска камара (БСК), в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). 

"Темата действително е много важна, защото тя определя бъдещето на европейската и на българската индустрия, конкурентоспособността на нашите предприятия, на нашата икономика. Тя е свързана с ключови политики на ЕС, свързани с дигиталния преход."

Това обясни Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в Българската стопанска камара, пред БНР.

Според Томчо Томов, индустрия 5.0 се развива. Постоянно следим и публикации, съобщения и информация за навлизането на изкуствения интелект. Сега се навлиза в когнитивните способности на хората. Това ще засегне множество професии. Ще засегне такива дейности, при които ще могат да се кодират с алгоритми. Множество професии ще претърпят трансформации или напълно ще изчезнат.

"90% от работните места в момента в България претърпяват в една или друга степен трансформация в прехода си към цифровизация. Залагат се нови дигитални технологии. 60% посочват, че технологиите на техните работни места са променени. 70% посочват, че са променени методите на организация и управление на бизнеса“, допълва той. 

Според данните от изследването на БСК, на първо място, стои въпросът за недостатъчното инвестиране на средства. Вторият проблем е да има дългосрочна стратегия за разработване на проекти, които да бъдат финансирани. Такава имат едва 23% от изследваните предприятия. 

Експертът коментира, че малките предприятия имат сериозни проблеми. Те са, първо, по отношение на стратегията им. Второ, по отношение на квалификацията и уменията на хората. Дигиталната трансформация налага промяна в мисленето на бизнес моделите

Чуйте повече в звуковия файл.  


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между на Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 28.05.23 в 09:40

Преди балотажа: свободни избори, които са дълбоко нечестни

Турските граждани не можаха да изберат своя президент от първи път и сега – надпреварата продължава. В навечерието на решителния втори тур, когато тонът и от двете страни се втвърдява, е разговорът в "Мрежата" с Мехмед Юмер , главен редактор на новинарския сайт "Obzornews". Турската демокрация  без грим "Напоследък, особено между първия и втория..

публикувано на 27.05.23 в 09:15

Независимата журналистика в Беларус е забранена

На 22 май т.г. стана известно, че Александър Лукашенко е помилвал блогъра Роман Протасевич, бивш главен редактор на платформата Nexta, който преди две години беше свален от самолет на Ryanair, приземен принудително в Минск, заедно с приятелката му София Сапега, администратор на платформата "Черната книга на Беларус". Три седмици преди неочакваната..

публикувано на 26.05.23 в 16:40
доц. Тодор Коларов, Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска (от ляво надясно)

Право на защита, правна сигурност и национална сигурност

Права и сигурност. Право на защита, правна сигурност и национална сигурност. Международни аспекти на защита на човешките права и националната сигурност. Това са темите на юридическото предаване на програма "Христо Ботев" "Законът и Темида". Своите коментари правят доц. д-р Тодор Коларов – ръководител Департамент "Национална и международна сигурност" в..

публикувано на 26.05.23 в 13:20

Иво Иванов: Режимът на Путин ще се сблъска с трудности и поражение на фронта

В предаването "Нашият ден" гост беше журналистът Иво Иванов, който коментира последните новини, свързани с войната в Украйна. Той сподели своята перспектива относно развитието на конфликта и изрази важни наблюдения за обстоятелствата на терена. Поредно ракетно нападение срещу Киев Иванов направи коментар за времето, което, по негово..

публикувано на 26.05.23 в 10:19