Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томчо Томов, БСК:

Дигиталната трансформация налага промяна на бизнес моделите

Над 90% от работните места изискват дигитални умения, а много от работниците не притежават такива

Томчо Томов, директор, Национален център за оценка на компетенциите - БСК
Снимка: БСК

60% от българските предприятия се определят на ниско и умерено ниско ниво на дигитализация. Останалите 40% се определят с умерено високо 32%. С високо ниво на дигитализация са едва 8%.Това показват резултатите от проведените анализи и проучвания в рамките на проект "Готови за дигитална трансформация“. Той се реализира от Българската стопанска камара (БСК), в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). 

"Темата действително е много важна, защото тя определя бъдещето на европейската и на българската индустрия, конкурентоспособността на нашите предприятия, на нашата икономика. Тя е свързана с ключови политики на ЕС, свързани с дигиталния преход."

Това обясни Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в Българската стопанска камара, пред БНР.

Според Томчо Томов, индустрия 5.0 се развива. Постоянно следим и публикации, съобщения и информация за навлизането на изкуствения интелект. Сега се навлиза в когнитивните способности на хората. Това ще засегне множество професии. Ще засегне такива дейности, при които ще могат да се кодират с алгоритми. Множество професии ще претърпят трансформации или напълно ще изчезнат.

"90% от работните места в момента в България претърпяват в една или друга степен трансформация в прехода си към цифровизация. Залагат се нови дигитални технологии. 60% посочват, че технологиите на техните работни места са променени. 70% посочват, че са променени методите на организация и управление на бизнеса“, допълва той. 

Според данните от изследването на БСК, на първо място, стои въпросът за недостатъчното инвестиране на средства. Вторият проблем е да има дългосрочна стратегия за разработване на проекти, които да бъдат финансирани. Такава имат едва 23% от изследваните предприятия. 

Експертът коментира, че малките предприятия имат сериозни проблеми. Те са, първо, по отношение на стратегията им. Второ, по отношение на квалификацията и уменията на хората. Дигиталната трансформация налага промяна в мисленето на бизнес моделите

Чуйте повече в звуковия файл.  


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва кариерен форум за бъдещи енергитици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение „Соларна Академия България“ и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49
Аркади Шарков

КС отмени лимитите на болнично лечение. Какво следва?

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 55 а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която ограничава заплащането на извършена медицинска дейност от болниците до стойностите, посочени в бюджетите им. Това означава, че след обнародването на решението на КС и влизането му в сила НЗОК няма основание да..

обновено на 18.04.24 в 10:05

Детска агресия – равна на липсата на любов

Една разходка по софийските улици в слънчев ден и разговор със случайни минувачи на тема детска агресия дава любопитни отговори. Става ясно, че в началото на ХХI век са опасни шегичките с: чувствата, егото, простотията, хормоните, липсата на възпитание, примерите в социалните мрежи, медиите, обществото… Но най-вече са опасни липсата на връзка между..

публикувано на 18.04.24 в 09:05