Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томчо Томов, БСК:

Дигиталната трансформация налага промяна на бизнес моделите

Над 90% от работните места изискват дигитални умения, а много от работниците не притежават такива

Томчо Томов, директор, Национален център за оценка на компетенциите - БСК
Снимка: БСК

60% от българските предприятия се определят на ниско и умерено ниско ниво на дигитализация. Останалите 40% се определят с умерено високо 32%. С високо ниво на дигитализация са едва 8%.Това показват резултатите от проведените анализи и проучвания в рамките на проект "Готови за дигитална трансформация“. Той се реализира от Българската стопанска камара (БСК), в партньорство с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). 

"Темата действително е много важна, защото тя определя бъдещето на европейската и на българската индустрия, конкурентоспособността на нашите предприятия, на нашата икономика. Тя е свързана с ключови политики на ЕС, свързани с дигиталния преход."

Това обясни Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в Българската стопанска камара, пред БНР.

Според Томчо Томов, индустрия 5.0 се развива. Постоянно следим и публикации, съобщения и информация за навлизането на изкуствения интелект. Сега се навлиза в когнитивните способности на хората. Това ще засегне множество професии. Ще засегне такива дейности, при които ще могат да се кодират с алгоритми. Множество професии ще претърпят трансформации или напълно ще изчезнат.

"90% от работните места в момента в България претърпяват в една или друга степен трансформация в прехода си към цифровизация. Залагат се нови дигитални технологии. 60% посочват, че технологиите на техните работни места са променени. 70% посочват, че са променени методите на организация и управление на бизнеса“, допълва той. 

Според данните от изследването на БСК, на първо място, стои въпросът за недостатъчното инвестиране на средства. Вторият проблем е да има дългосрочна стратегия за разработване на проекти, които да бъдат финансирани. Такава имат едва 23% от изследваните предприятия. 

Експертът коментира, че малките предприятия имат сериозни проблеми. Те са, първо, по отношение на стратегията им. Второ, по отношение на квалификацията и уменията на хората. Дигиталната трансформация налага промяна в мисленето на бизнес моделите

Чуйте повече в звуковия файл.  


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българите в Париж ще отбележат 3-ти март с два концерта на прочут хор

Снимки – Радио Пловдив и Община Пловдив

обновено на 26.02.24 в 13:32

"От малки учим хинди": Образованието като прозорец към света

Образованието е врата към целия свят, а чуждите езици са ключът към него. В това вярват преподаватели и ученици от 79-о СУ "Индира Ганди" в София.  "От малки учим хинди" – разговор за обучението по чужди езици в българското училище с участието на заместник-директора по учебната дейност на 79-о СУ "Индира Ганди", Ивелина Иванова , с преподавателя..

публикувано на 26.02.24 в 13:03
Мария Донева-Набхан

Сърцето като пътеводител: От медицината до поезията в живота на Мария Донева-Набхан

От детската мечта до реализацията на професионалните амбиции в медицината Мария Донева-Набхан описва своя път през обучението и работата като медицинска сестра в "Пирогов" до вълнуващия преход към специализацията като операционна сестра. Нейните думи проличават в интервю за предаването "Нашият ден", където тя разказва за предизвикателствата и..

обновено на 26.02.24 в 11:35
Снимката е илюстративна

Антон Митов представя: Звездите се виждат по-добре през срутения покрив

Как в Международния празник на срутения покрив или разбираемо за нас – Празник на отнесените, да забравим за благоприличието, да проявим малко лудост и да изпуснем парата.   Ще разберем и полунаучно и необосновано кои са основните четири навика, които правят хората глупави, и как точно или неточно ежедневните ни дейности пречат на нормалното..

публикувано на 26.02.24 в 11:34

29 февруари – Международен ден на редките болести

На 29 февруари се отбелязва Международният ден за борба с редките болести . Датата, която съществува веднъж на всеки четири години, е и може би най-важната в живота на пациентите с редки диагнози.  Владимир Томов е човек, който защитава правата на тези пациенти. Той е председател на Националния алианс на хора с редки болести и гостува в..

публикувано на 26.02.24 в 10:54