Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо е нужен Национален ученически парламент?

Снимка: www.studentcouncilbg.org

Националният ученически парламент е независима платформа, която обединява ученическите съвети и парламенти от цяла България и представлява учениците на местно, национално и международно ниво.

Парламентът се стреми да мотивира учениците да поемат инициатива за участие в промяната и подобряването на образованието и учебната среда със своите идеи и препоръки, като им предостави необходимата трибуна за ефективен диалог с институциите.

“Идеята на този парламент е да подпомага дейността на ученическите съвети в България. Това е един инструмент, който би могъл да бъде като мост за комуникация между ученическите съвети, учениците и различните институции – на местно, национално дори на международно ниво“, казва в ефира на “Нашият ден“ Димитър Фердинандов, младежки активист и студент по авиокосмическо инженерство в Бирмингам. 

Той посочва, че основната цел на този парламент не е самоуправлението, а участието на младите хора в изграждането и подобряването на българското образование.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъхав чай в село Розовец

Лаура Рос от Холандия и Андреас Кунц от Германия се заселват в село Розовец в Сърнена Средна гора преди осем години. Лаура е етноботаник, а Андреас – журналист. Преди три години се ражда дъщеря им Максин, а заедно с нея се ражда и фермата им за чай.  В двора си и на няколко малки земеделски парцела в близост до къщата семейството отглежда билки за..

публикувано на 29.05.23 в 13:25
Снимката е илюстративна

Изкуственият интелект – ментор по всичкология

До края на годината изкуственият интелект ще придобие възможности, за които сме чели само в научно-фантастичните книги. Това заяви в ефира на "Какво се случва" Доброслав Димитров , председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании и на Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии". Според него е време да приемем..

публикувано на 29.05.23 в 09:10

Паметник на светите братя Кирил и Методий откриха в училището в село Дъбово (видео)

В навечерието на 24 май в Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в мъглижкото село Дъбово беше открит паметник на светите братя. Паметникът беше открит с тържествен водосвет за здраве. Проектът за изграждане на паметник е финансиран със средства от бюджета на училището. Директорката на..

публикувано на 29.05.23 в 08:45

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 28.05.23 в 09:40