Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Истанбул е град, който нито поетите, нито художниците могат да уловят

Снимка: Оля Стоянова

"За да разгледа човек Истанбул и за да започне да го опознава, се изисква много време. Наистина трябват много дни, дори години. И в същото време в Истанбул все още има на много места, където продължават архитектурните разкопки и градът се променя. Разкопките при Бешикташ показаха, че на това място са пребивавали за известно време дори траките. В тази насока не само това, което е на повърхността – онова, което виждаме като сгради и архитектура, но и това, което е под земята, превръщат Истанбул е един невероятен град", разказва проф. Деврим Ербил. Той е художник, бил е директор на Истанбулския артмузей, дългогодишен преподавател във Факултета за изящни изкуства на Университета Мимар Синан, художник, когото критиците наричат "поет на живописта".

Проф. Деврим Ербил беше сред авторите, които бяха представени в изложбата "Следите на съвременното турско изкуство" в София. Експозицията, подредена в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към Министерството на външните работи, включва творби на доайените на съвременната турска живопис като проф. Деврим Ербил, Екрем Кахраман, проф. Ергин Инан, проф. Мустафа Пилевнели, проф. Балкан Наджи Ислимиели, проф. Айдън Аян и др. Организатор на събитието беше Посолството на Република Турция в България, а събитието беше открито от посланика на Република Турция в София Айлин Секизкьок и директора на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова. Творбите в експозицията – живопис, скулптура и керамични произведения на 32-ма съвременни художници, са вдъхновени от турската митология, историческото наследство и археология.


Това е повод да поговорим с проф. Деврим Ербил за това що за град е Истанбул, където той живее и работи. "Той град е бил столица на три империи, по средата на нашия прекрасен град минава Босфора и за мен това е може би най-прекрасният град в света. Истанбул е един много красив град, който нито аз с моите картини, нито най-добрите поети могат да опишат и уловят тази красота", казва проф. Ербил.


По думите на проф. Ербил Истанбул е невероятен град, който може непрекъснато да се преоткрива. "За шейсет и пет години аз не можах да уловя този град. Не е лесно. Много добре познавам Истанбул, но в даден момент виждам например една сграда с много интересна архитектура и когато попитам местните хора какво е това, те ми отговарят нещо невероятно: "А това е била платформа, един вид рампа, където преди много столетия със слонове са идвали и са разтоварвали тук стоки по Пътя на коприната.", разказва проф. Ербил. Според думите му днес артистите са тези хора, които могат да прокарват мостове между културите.

Снимки: Оля Стоянова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България. Той..

публикувано на 08.06.23 в 08:40
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е убил Ботев, кой предава тази или другите чети – множат се хипотезите, а историческата наука се..

публикувано на 08.06.23 в 08:25

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20