Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истанбул е град, който нито поетите, нито художниците могат да уловят

Снимка: Оля Стоянова

"За да разгледа човек Истанбул и за да започне да го опознава, се изисква много време. Наистина трябват много дни, дори години. И в същото време в Истанбул все още има на много места, където продължават архитектурните разкопки и градът се променя. Разкопките при Бешикташ показаха, че на това място са пребивавали за известно време дори траките. В тази насока не само това, което е на повърхността – онова, което виждаме като сгради и архитектура, но и това, което е под земята, превръщат Истанбул е един невероятен град", разказва проф. Деврим Ербил. Той е художник, бил е директор на Истанбулския артмузей, дългогодишен преподавател във Факултета за изящни изкуства на Университета Мимар Синан, художник, когото критиците наричат "поет на живописта".

Проф. Деврим Ербил беше сред авторите, които бяха представени в изложбата "Следите на съвременното турско изкуство" в София. Експозицията, подредена в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към Министерството на външните работи, включва творби на доайените на съвременната турска живопис като проф. Деврим Ербил, Екрем Кахраман, проф. Ергин Инан, проф. Мустафа Пилевнели, проф. Балкан Наджи Ислимиели, проф. Айдън Аян и др. Организатор на събитието беше Посолството на Република Турция в България, а събитието беше открито от посланика на Република Турция в София Айлин Секизкьок и директора на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова. Творбите в експозицията – живопис, скулптура и керамични произведения на 32-ма съвременни художници, са вдъхновени от турската митология, историческото наследство и археология.


Това е повод да поговорим с проф. Деврим Ербил за това що за град е Истанбул, където той живее и работи. "Той град е бил столица на три империи, по средата на нашия прекрасен град минава Босфора и за мен това е може би най-прекрасният град в света. Истанбул е един много красив град, който нито аз с моите картини, нито най-добрите поети могат да опишат и уловят тази красота", казва проф. Ербил.


По думите на проф. Ербил Истанбул е невероятен град, който може непрекъснато да се преоткрива. "За шейсет и пет години аз не можах да уловя този град. Не е лесно. Много добре познавам Истанбул, но в даден момент виждам например една сграда с много интересна архитектура и когато попитам местните хора какво е това, те ми отговарят нещо невероятно: "А това е била платформа, един вид рампа, където преди много столетия със слонове са идвали и са разтоварвали тук стоки по Пътя на коприната.", разказва проф. Ербил. Според думите му днес артистите са тези хора, които могат да прокарват мостове между културите.

Снимки: Оля Стоянова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25