Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Истанбул е град, който нито поетите, нито художниците могат да уловят

Снимка: Оля Стоянова

"За да разгледа човек Истанбул и за да започне да го опознава, се изисква много време. Наистина трябват много дни, дори години. И в същото време в Истанбул все още има на много места, където продължават архитектурните разкопки и градът се променя. Разкопките при Бешикташ показаха, че на това място са пребивавали за известно време дори траките. В тази насока не само това, което е на повърхността – онова, което виждаме като сгради и архитектура, но и това, което е под земята, превръщат Истанбул е един невероятен град", разказва проф. Деврим Ербил. Той е художник, бил е директор на Истанбулския артмузей, дългогодишен преподавател във Факултета за изящни изкуства на Университета Мимар Синан, художник, когото критиците наричат "поет на живописта".

Проф. Деврим Ербил беше сред авторите, които бяха представени в изложбата "Следите на съвременното турско изкуство" в София. Експозицията, подредена в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към Министерството на външните работи, включва творби на доайените на съвременната турска живопис като проф. Деврим Ербил, Екрем Кахраман, проф. Ергин Инан, проф. Мустафа Пилевнели, проф. Балкан Наджи Ислимиели, проф. Айдън Аян и др. Организатор на събитието беше Посолството на Република Турция в България, а събитието беше открито от посланика на Република Турция в София Айлин Секизкьок и директора на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова. Творбите в експозицията – живопис, скулптура и керамични произведения на 32-ма съвременни художници, са вдъхновени от турската митология, историческото наследство и археология.


Това е повод да поговорим с проф. Деврим Ербил за това що за град е Истанбул, където той живее и работи. "Той град е бил столица на три империи, по средата на нашия прекрасен град минава Босфора и за мен това е може би най-прекрасният град в света. Истанбул е един много красив град, който нито аз с моите картини, нито най-добрите поети могат да опишат и уловят тази красота", казва проф. Ербил.


По думите на проф. Ербил Истанбул е невероятен град, който може непрекъснато да се преоткрива. "За шейсет и пет години аз не можах да уловя този град. Не е лесно. Много добре познавам Истанбул, но в даден момент виждам например една сграда с много интересна архитектура и когато попитам местните хора какво е това, те ми отговарят нещо невероятно: "А това е била платформа, един вид рампа, където преди много столетия със слонове са идвали и са разтоварвали тук стоки по Пътя на коприната.", разказва проф. Ербил. Според думите му днес артистите са тези хора, които могат да прокарват мостове между културите.

Снимки: Оля Стоянова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35