Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев

Референдумите – възможна реалност?

Снимка: pixabay

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена поставя въпрос "Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република". Доколко е допустим такъв въпрос за разглеждане на национален референдум?

Коментар по темата прави в юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски":

"Намираме се във време на предизборна надпревара. За последните 2 години имаме пети поред парламентарни избори. Политическите субекти някак си са изчерпани откъм послания към избирателите, затова кампанията е по-скоро вяла... 

По отношение на референдумите и започналата процедура по събиране на подписи. Тази процедура започна по времето на 48-ия парламент, който вече е с изтекъл мандат. Следва да кажем, че имаме един първоначален стартов етап при референдумите, който може да се нарече подготвителен – да се види нагласата на обществото дали е готово да подкрепи поставения за разглеждане въпрос в един бъдещ момент на национален референдум. Сега сме точно в този момент – имаме регистрирани инициативни комитети, които от момента на регистрацията в 48-ото НС има тримесечен срок, в който да съберат подписите. Липсата на парламент не пречи да се събират подписи. Разбира се, инициативните комитети имат, по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, 3-месечен срок, в който да представят поне 200 хиляди валидни подписа на български граждани с избирателни права (както е изискването на закона), за да бъде разгледано това предложение от самия парламент.    

Парламент в момента няма и той ще бъде конституиран на един по-късен етап. Но това не пречи да се съберат подписи и дори срокът да е изтекъл, ще бъде валидно внасянето на тези подписи, защото по обективни причини Инициативният комитет няма пред кого да внесе тези подписи.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт определя, че на национален референдум следва да бъдат поставяни въпроси, които отговарят на две изисквания (и двете трябва да съществуват паралелно налице). Едното изискване е въпросът да е от национално значение, а другото – да е от компетентността на Народното събрание. Законът поставя и ограничения, които не могат да бъдат предмет на национален референдум."

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечно-съдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с него . Това включва..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27