Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 25 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Една от най-популярните и разпознаваеми български рок групи "Tornado RockBand" пуска своя дебютен албум "Caution". Албумът съдържа презаписани с нов аранжимент и осъвременено звучене познати вече парчета, както и някои изненади. Гостуват: Никола Здравков (вокал) и Alex Van Lazarov (ударни), ще споделят подробности по записа на албума, промо концерта и предстоящи концертни участия и изяви на групата.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Класика и рок - Eдна от най-успешните и дълго съществуващи унгарски рок групи "Омега" и техния последен ("прощален") албум от 2020 година "Testamentum".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Концертни изпълнения на ОНМ на БНР с гост-солисти Николай Докторов, Йордан Данев и Валери Димчев.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Голица, общ. Долни чифлик.
Ръководителят на женската фолклорна група, читалищния секретар, директора на училището, самодейци и деца разказват за миналото и настоящето на населеното място, за читалището и дейностите му, за делниците и празниците на селото, поминъка и младите хора.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Милвана Панайотова
• Домашен любимец: питаме децата кой или какво би могло да е това "шишон", а в разговор със специалист се разкриват спецификите при отглеждане на тази породата куче.
• История на изкуството за деца: какви легенди обвиват построяването на Голямата пирамида Тлачиуалтепетъл  в Мексико и с какво е характерна нейната архитектура и декорация. Втората история е за катедралата в Антверпен.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Консилиум…" – няколко теми ще доминират на Благовещение: женското здраве и лечението на коварни болести като ендометриозата, които са в основата на безплодието. Ще честитим годишнината на фондация "Искам бебе" и ще дадем старт на нова инициатива – представяне на младите лекари в неврохирургията. Участие ще вземат доц. Станимир Сираков и проф. Мария Малинова.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: ще посетим село Цалапица, за да се включим в третия празник на Цалапишкия бабек и вино.
• Ще обърнем внимание и на красивите, класически автомобили, които този уикенд ще се състезават на писта в село Калояново, в единственото по рода си в България подобно състезание. Разговор с Данаил Пенчев от Авангард Класик Клуб.
• Семейна библиотека: ще представим поредната детска книга на психолога Слави Стоев.
• Младата майка: покана към родители, учители и юноши на форума за кариерно ориентиране "Какъв да стана като порасна?"
• От другата страна: На Благовещение ще потърсим благата, добрата новина и ще се опитаме да разберем как негативните новини влияят на психиката ни и защо така ни привличат.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: танцът ще срещне театъра, театърът срещне любовта, а съдбата среща и ще направи семейство актьорите Пьотр Кшемински и Невена Калудова.

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име – Избрано от архива
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни цигуларката Зорница Иларионова

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Дубравка Угрешич, която не мълчеше
Разговор за хърватската и световна писателка Дубравка Угрешич, която не можеше и не искаше да замълчи пред нищо. Една от преводачките ѝ на български език – Русанка Ляпова, разказва за чувството за хумор и за силното и особено характерно лично присъствие на Угрешич както в белетристичните, така и в есеистичните ѝ текстове.

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Хитове от албумите на Джо Дий Месина "I’m alright", Лиан Уомак – "I hope you dance" и Пам Тилис – "Put yourself in my place". Три различни и много успешни кънтри певици от 90-те години в стил кънтри-поп.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Фотография, живопис… и последна капка
"Това е една изкуствоведска изложба", чух да казват за изложбата "Документи. Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век", открита в СГХГ до 4 юни. И това е така, защото е създадена от изкуствоведи, изследвали важно направление в българското изкуство през посочения период.
"Настоящият проект не се заключва в разпределяне на категориите "по снимка", "по натура", "по памет" или "по въображение". Анализираме тенденцията спрямо контекста на късния социализъм и специфичната информационна среда на времето – между политическата пропаганда и новините от чужбина… Избирайки автори и произведения, открихме и един общ психологически профил на информирания художник от времето на късния социализъм, който се интересува от  съвременната култура и останалите изкуства", пише в текста към изложбата.
За работата по нея като цялостен проект разговаряме с кураторите Даниела Радева и Светлана Куюмджиева.
Междувременно в галерия "+359" се откри изложбата "До последна капка" на Антони Райжеков. С него говорим за тази звукова инсталация, представена ефектно във Водната кула.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Главен герой: Магистър Блус, представен от Любо Велев и Владо Хармониката (с малко приятелска помощ от Плешивото куче)
- Аудио- и видеоалбумът "Блус" (SpinTime Productions) на творческия тандем ще бъде излъчен премиерно в афиша на "София Филм Фест" в Дома на киното на 31 март. 15 композиции, изразяващи възхищението на авторите към този стил музика, които му вдъхват нов живот в няколко от неговите направления – традиционен, рок, кънтри, с уърлд до авангард елементи, съчетани с впечатляваща визия.
- Всичко за "Блус" от неговите създатели – Владимир Стоянов "Хармониката" ("Подуене Блус бенд", "Блус общество", още – в албуми на "Монолит" и "Блус трафик") и Любомир Велев – композитор, мултиинструменталист, тонрежисьор, видеографър и графичен дизайнер с над 300 музикални арт филма със своя музика, музика на група СЛАВ, а отсега и режисьор, сценарист, оператор и монтажист. Съпредседател на Гилдията на музиканите артисти съм Съюза на артистите в България, носител на "Икар" за съвременна българска музика през 2018 година, преподавател "Електронна и компютърна музика" в Софийския университет, в музикалния център на факултета за "Начално и предучилищно обучение".
- Може ли хладната скандинавска естетика на електронния жанр да мине под венчило с песента на Мисисипи?
- Повече музика или повече визия да очакват меломаните от проекта, какви изненади да очакват присъстващите на премиерата?
- Любо и Влади: "Have A Good Day"
• Наздраве за рождениците!
- Горан Брегович – сам, с "Биело Дугме" или пък с неговия Оркестър за сватби и погребения, Брегата съчета прочутото балканско твърдоглавие с традиционни мелодии и меки рок аромати, превъртайки в бърз ритъм тялото. Спомен за най-известния босненски музикант, кръстник и икона на балканската музика, от най-ранния му период - формацията "Ютро", първообраз на "Биело Дугме".
- Ида Престер – хърватската певица на фронта на колоритната тайфа "Майка" с корени от Сърбия, Хърватия и Черна гора, някога в "Лолобриджида" и "Фрау Каисо". Ярко лице от малкия екран и активна личност, подкрепяща ЛГБТ движението за равноправие.
- Петра "Суперфрау" Цигер – германската певица от оркестъра "Смоукингс", през Бранденбургската врата, Християндемократическия съюз и кабинета на Ангела Меркел, до най-новия й бенд, сформиран през 2013 година.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 500 – "Театрикон"
Юбилейно предаване по случай 500-ият брой на предаването.
Гости: Кирил Кавадарков, Кирил Дончев, Ицко Финци.

от 18.00 до около 21.30 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Директно от Метрополитън опера – Ню Йорк. Спектакъл на операта "Норма" от Винченцо Белини. Участват солисти, хорът и оркестърът на Метрополитън опера с диригент Маурицио Бенини. В ролите: Соня Йончева, Майкъл Спайърс, Екатерина Губанова, Кристиан Ван Хорн, Британи Оливия Логан, Йонгжао Ю.

Около 21.30 до 24.00 часа
Концерт

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30