Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Световния ден на театъра:

"Дано играят добре" с първа постановка в България

Таня Йоргова и Стоян Руменин
Снимка: @theatregabrovo

"Дано играят добре" – така се нарича премиерният спектакъл, с който Драматичният театър "Рачо Стоянов" в Габрово посреща публиката си тази вечер.

Датата на премиерата не е избрана случайно – с най-новото си представление актьорите от габровската трупа отбелязват Световния ден на театъра – 27 март. По традиция, която води началото си от 1962 година, това е празникът на всички, които създават и обичат театралното изкуство, а инициативата е на Международния театрален институт.

Пиесата, с оригинално заглавие "Gretchen 89ff.", е на съвременния немски драматург Луц Хюбнер и се поставя за първи път на българска сцена. Сценичната версия и режисурата са на Ана Батева, която е работила по превода на Зорница Гешева.


"На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла”, разкриват от екипа на представлението.

Ролите изпълняват актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин, автор на музиката е Стефан Здравески.

В звуковия файл можете да чуете разговора в "Артефир" с Ана Батева, Таня Йоргова и Стоян Руменин.


И още един празничен акцент

За поредна година в Световния ден на театъра – 27 март, Съюзът на артистите в България ще присъди своите годишни награди "Икар" на най-добрите постижения в сценичните изкуства.

В "Артефир" ви срещаме с някои от номинираните, а кои от тях ще получат престижното отличие, ще стане ясно на церемонията в Народния театър "Иван Вазов".

Отсега са известни единствено носителите на "Икар" в специалните категории.

Награда "Икар" за чест и достойнство се присъжда на актрисата Мария Стефанова.

Награда "Икар" за изключителен принос към българския театър се присъжда на актьора Антон Радичев.

Церемонията по връчването на наградите ще бъде излъчена пряко от 19 часа по БНТ 2, както и на запис на 28 март от 22 часа по БНТ 1.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация "Надпяване"

За дванадесети пореден път се проведе галаконцерт и награждаване на победителите в класацията за народна музика на програма "Христо Ботев" – "Надпяване". В продължение на една година Вие – нашите уважавани слушатели, отличихте единайсетте най-достойни изпълнители, композитори и аранжори. Днес на сцената, заедно с водещите Юлия..

публикувано на 08.06.23 в 18:30

Проф. Сгурев: Частните музеи са новата тенденция в Западна Европа

"В момента има тенденция в изкуствознанието да се разглеждат творци в съответствие с други фигури от този период, както изложбата на Мане и Дега в музея "Орсе" в Париж например. Тази изложба беше посрещната с голям интерес. Това, което ги свързва, и това, което ги разграничава, са както идеологията така и стилът. Мане се е опитвал да се впише в..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Очаквайте в "Аларма" Гергана Лаптева с четвъртия ѝ роман

Гост в "Аларма" на 8 май от 21.30 часа е Гергана Лаптева – геолог и писател. Тя е ръководител на отдел "Култура" в Българския антарктически институт, участвала е в 7 антарктически експедиции и е автор на 3 книги за Антарктика: "Посока юг – пътуване към Антарктида", "Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките" и "Непознатата..

публикувано на 08.06.23 в 16:24

Sofia Pride Arts: Възможни тела

В полето на телесното човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото..

публикувано на 08.06.23 в 09:50
 Анна Лазарова

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем". Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък..

публикувано на 08.06.23 в 08:41