Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Консилиум

Проф. Мария Малинова
Снимка: endometriosis.bg

Много сложни казуси в медицината се решават чрез мнението на лекари от различни специалности. Понякога и екип "За здравето" подхожда така – обединява в едно позиции на различни хора по няколко теми и ги "води" към прагматично обобщение в полза на аудиторията. Доминиращи на Благовещение бяха казуси, свързани с женското здраве и лечението на коварни болести като ендометриозата, които са в основата на безплодието.

В разговор с проф. Мария Малинова – водещ АГ специалист и преподавател в Медицинския университет в Пловдив, откроихме различни нюанси в огромната тематика, свързана с бременността и раждането. Коментирахме и многобройните аспекти от живота и нагласите на съвременното българско семейство: склонността кариерата да бъде поставена преди семейството и децата, първо да се погрижим за жилище, кола, добър професионален статус и чак тогава да говорим за наследниците си. Но понякога този закъснял разговор е доста тъжен, защото нерядко жизнените и психологическите нагласи към родителство са станали трудно обратими!


Д-р Мария Янева
В предаването честитихме годишнината на фондация "Искам бебе" в разговор на редактора Кирил Чобанов с Мария Янева. Впрочем анализът на г-жа Янева по повод шестнадесетгодишната история на фондацията покри критериите и възгледите на проф. Малинова по отношение на възрастта за зачеване и раждане.

Екипът на предаването дава заявка и да разшири новата инициатива – представяне на младите лекари в областта на неврохирургията, образната диагностика, гастроентерологията и други медицински области… От началото на 2023 година "За здравето" бе домакин на редица утвърждаващи се специалисти по хирургия, акушерство и гинекология, медицина на храненето. На 8 април гост ще бъде доц. Красимир Минкин – неврохирург, специализирал в лечението на болестта на Паркинсон.
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България. Той..

публикувано на 08.06.23 в 08:40
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е убил Ботев, кой предава тази или другите чети – множат се хипотезите, а историческата наука се..

публикувано на 08.06.23 в 08:25

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20