Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Габриел Димитров:

Защо е важно да се прави редовен скрининг на детското зрение?

Снимка: Личен архив - д-р Габриел Димитров

Всяко четвърто дете има проблем със зрението. Най-често се оказва, че е късогледо и има нужда от очила. Това показват първоначалните данни от кампанията за безплатни очни прегледи на ученици от 1-ви клас, която стартира през февруари 2023 г. Това е мащабно профилактично изследване на всички първокласници на територията на Столична община. До момента малко над 1000 първокласници от 20 столични училища са прегледани. Целта на скрининга е откриването на зрителни нарушения във възраст, в която те могат да бъдат коригирани и лекувани адекватно.

"При около 20-25% при децата се намира някаква рефракционна грешка.“

Това казва в интервю за БНР д-р Габриел Димитров, офталмолог от клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“.

Той допълва, че при 15-20% от децата се открива късогледство или амблиопия. Най-често се открива далекогледство в рамките на 1 диоптър.

Често родителите не забелязват, че децата имат някакви зрителни проблеми.

Амблиопията е замъглено или некачествено зрение на всички дистанции. Нарича се още "мързеливо око".

"Това е доста сериозно застрашаващо зрението заболяване, което на пръв поглед няма белези от страна на детето и съответно родителите не мога да забележат дали нещо абнормално се случва с тяхното дете“, посочва офталмологът.

Той коментира, че най-честите симптоми при проблеми със зрението са присвиване на очите или търкане.

"Първоначалният профилактичен преглед за всяко едно дете препоръката е да се направи на 6-месечна възраст. След което на 1 година или 1,5 година и после на 3,5 годишна възраст, когато вече децата влизат във вербална възраст и тогава вече може да се измери тяхната зрителна острота“, посочва д-р Димитров.

И допълва, че най-честата причина е разликата в диоптричната грешка между двете очи, това се нарича анизомеотропия и най-честата причина е хиперметропия, т.е. високоплюсова рефракция.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22

Тенденциите в лечението на белодробен рак

Академия по молекулярна патология и персонализирана медицина на тема "Рак на белия дроб" ще се проведе от 4 до 6 април в София. Първите два дни ще бъдат в мултидисциплинарен формат. Водещи експерти и специалисти от всички медицински специалности, които участват в диагностиката, лечението и проследяването на пациенти с рак на белия дроб, ще изнесат..

публикувано на 27.03.24 в 13:51

Медицинските услуги са поскъпнали

До 60/100 по-скъпи са прегледите без направление при специалисти, показва репортерска проверка, направена в кабинети на клиники, ДКЦ и болници. Поскъпнали са и лабораторните изследвания, както и доплащанията на различни консумативи при операции.  Цените за преглед при различни специалисти в лечебни заведения вече започват от 50-60 лв., а когато..

публикувано на 27.03.24 в 13:37