Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Различните значения на тишината

В това издание на "Гласът на времето" разглеждаме различните значения на тишината. Каква е естетиката на тишината и мълчанието? Как се мисли и преживява тишината във философията, в литературата и в историята, ще се запитаме заедно с проф. Иван Младенов, Институт за литература – БАН, и Силвия Борисова, доцент по естетика, ръководител на Секция "Култура, естетика, ценности" в Института по философия и социология – БАН.

Доц. Силвия Борисова споделя, че: "Първото нахлуване на тишината и мълчанието в изкуството представлява тъкмо този ярък и стремглав и сякаш наистина пророчески "предсмъртен" порив на авангардистите да взривят "вкаменените пластове на езика", академичните конвенции и симетрии на идеята за красиво; творбите да прекрачат отвъд себе си и през самите граници на "незаинтересованото съзерцание" от страна на техните възприематели – да ги "заинтересоват", да ги въведат издълбоко, нашироко в своя хетеротопен свят – там, където е спасена не просто идеята за човека и неговите ценности, а и за безкрайното саморазширение на субективността в негативното – възвишеното, ироничното, абсурдното/парадоксалното, вътрешните светове свръх всеки външен свят, в които няма социални норми, принуда и ограничения."

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Водещата Мария Мира Христова и Павлина Вежинова-Делчева в студиото на

Писателят като спасение и Белите коне

Романът "Нощем с белите коне" на Павел Вежинов е равносметка на един човешки живот, но и средоточие на проблеми, разисквани и в предишни произведения на автора за отчуждеността, като интимно състояние на индивида, за стимулиращата роля на любовта и изобщо на духовната взаимност, за уязвимостта на творчеството в едно анормално общество, за..

публикувано на 02.10.23 в 17:30
Софийски университет

Софийският универститет е водещ образователен и научен център в България и в света

Софийски университет "Свети Климент Охридски" отбелязва своята 135-годишнина . Откриването на академичната година на 2 октомври 2023 г. е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета, което традиционно се отбелязва с празнично шествие. В интервю за "Terra култура"  Димитър Томов , писател и дългогодишен директор на..

публикувано на 02.10.23 в 16:25
Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова: Бъдете себе си, обичайте и бъдете обичани

"Бъдете себе си, обичайте и бъдете обичани" – това са посланията в стиховете на поетесата Цветелина Стефанова . Наскоро  в Плевен беше представена последната ѝ поетична книга. Какво провокира Цветелина Стефанова да споделя емоциите си в стих и кои са стълбовете в живота, накъде води този път – с поетесата разговаря Ани Костова. Чуйте..

публикувано на 02.10.23 в 15:45
Аделина Филева в студиото на програма „Христо Ботев“

Софийската градска художествена галерия – с Наградата на София за визуални изкуства за 2023 г.

В това предаване гостува Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия (СГХГ). С нея разговаряхме за Наградата на София за визуални изкуства, с която тази година е отличена галерията и за голямата изложба на Генко Генков "Отвъд видимото", както и за други предстоящи инициативи. Тя сподели и впечатленията си от Резиденцията в..

публикувано на 02.10.23 в 15:36
Екоцентрика - форум за екологична култура и изкуство

Пазарджик е домакин на форум за екологична култура и изкуство

Форумът "Екоцентрика" за екологична култура и изкуство  започва от 2 октомври и продължава до 6 октомври 2023 г. в Младежкия дом - Пазарджик.  "Интересното тази година е, че ние разделихме фестивала на кино, театър, фотография, танци, музика и едно прекрасно представяне на един от нашите доброволци“, казва Инна Церовска, директор на..

публикувано на 02.10.23 в 13:55