Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спас Кьосев:

България се нуждае от предприемачи и по-обективна и по-справедлива среда за успех

Хората на бизнеса са имунната система на обществото, те помагат там, където държавата не може

Снимка: БНТ

Какво очаква бизнесът от политиците, които ще бъдат избрани на парламентарните избори, насрочени за 2 април 2023 г.? Кое е най-важното, което трябва те да направят в спешен порядък? Какви решения и мерки трябва да се вземат? 

"Хората, които ние представляваме, са доста сериозна част от градивните хора в България и колкото повече сме и колкото повече глас имаме заедно, толкова по-добре ще е за цялото общество."

Това казва в интервю за БНР Спас Кьосев, експерт връзки с обществеността в Българската предприемаческа асоциация (BESCO).

Той е познат от екрана на БНТ и преди близо година направи завой в своята кариера. Избра да стане част от отбора на BESCO. Превърна се в гласа на предприемача и заедно с екипа на предприемаческа асоциация се бори в България да има повече предприемачи и по-обективна и по-справедлива среда за успех.  

Спас Кьосев коментира, че BESCO обединява бизнеси. Това са хора, които държат бизнесът им да бъде на светло. Хора, които искат, могат, знаят, не се отказват и винаги намират начин. Хора, които искат да решават глобални проблеми и имат глобални амбиции.

"Истината е, че в България пазарът е тесен, което има плюсове и минуси, когато стартираш един бизнес. Плюсът на това е, че пазарът ни е малък, а това може да те накара да излезеш в чужбина и така бизнесът ти да порасне“, посочва той.

От предприемаческата асоциация вярват, че съвкупността от тези реформи биха позиционирали България на европейската технологична сцена, биха затворили вечния цикъл на “догонващи” и биха дали перспектива върху развитие на “изпреварващо” законодателство в сферите на автономни автомобили, роботика, космически технологии, нано- и биотехнолгии, интернет и др.

Според Спас Кьосев, хората на бизнеса са имунната система на обществото, те помагат там, където държавата не се справя. В момента BESCO обединява около 500 компании, а целта през 2024 г. те да станат 1000. Тяхната цел е да увеличават ресурса за растеж.

"Иновативният бизнес, който има потенциал да расте бързо на глобалния пазар, е този, който изкарва повече пари за България. А всеки социален разход, който съвсем естествено се увеличава в предизборната ситуация, в която сме от две години, натоварва бизнеса и ограничава възможностите за растеж“, посочва Кьосев.

Иновациите и дигитализацията на процесите са в основата на формиране на дейности с по-висока добавена стойност за българската икономика.

Той посочва, че новите предприемачи искат да има повече като тях. За тях е по-важно да сеят, отколкото да жънат. Те отместват хоризонта на резултата и създават екосистема, създават условия да има други като тях. 

"Най-важното, което можем да направим, за да помогнем на всички в България, включително и на вас, уважаеми политици, ако вие доставите растеж на икономиката, избирателите ще бъдат доволни от вас и ще ви подкрепят. Да създадем такава среда в България, че тя да бъда конкурентна на световната“, казва още Спас Кьосев.

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договор за заем между физически лица

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Ивано Спасов от София е сключил договор за заем с дата 23 юни 2013 г. за 6000 евро с негов познат със задължение последният да върне сумата в едномесечен срок – до 23 август същата година. Предвидена е и неустойка от 0.2% на ден..

публикувано на 09.06.23 в 17:10
Георги Киряков

Случаи като мигновената смяна на директора на НАП напомнят стари практики

Политологът Георги Киряков е гост в предаването "Нашият ден". Той коментира последните новини от седмицата. Киряков изразява своето мнение относно текущите политически дебати, управлението на страната и разделението между политическия елит и гласоподавателите. Политологът започва с коментар за необходимостта от съсредоточаване върху..

обновено на 09.06.23 в 16:09

Защо кризата с медицинските сестри се "замита под килима" от всяка власт?

През последните 30 години броят на медицинските сестри е намалял драстично.  От  53 810 през 1990 г. на 28 816 през 2021 г.  Липсата на достатъчно медицински сестри у нас е проблем,  който остава нерешен, независимо от обещанията на всяка една власт  в последните над 20 години. Проблемът се задълбочава и много скоро ще създаде  огромен..

публикувано на 09.06.23 в 14:30
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс..

публикувано на 09.06.23 в 13:30
Иван Гешев

Съвсем принципно европейските ни партньори подкрепят инструментите за контрол върху главния прокурор

Комитетът на министрите към Съвета на Европа приветства приемането на важни дългоочаквани реформи в България, съобщи министърът по време на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези реформи предвиждат въвеждането на механизми за независимо разследване на дейността на главния прокурор и съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно..

публикувано на 09.06.23 в 09:50