Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Надежда Христова

Всяко нарушение на екологичното законодателство е с висока степен на обществена опасност

Какви законодателни промени, уреждащи режима за защита на природните територии, трябва да бъдат направени? Какви са проблемите на административната принуда, прилагана за опазване на защитените природни територии? 

Гост на "Законът и Темида" е доц. Надежда Христова, експерт по административно право, преподавател в УНСС и консултант на юридическото предаване:

"Мерките за административна принуда, които се прилагат за опазването на защитените природни територии, не са достатъчно строги. Като че ли държавата е абдикирала от този проблем. Всяко едно нарушение на екологичното законодателство е с висока степен на обществена опасност

Доц. Христова цитира думите на проф. Кремер, според когото: "Природата може да оцелее без човешките същества, но те не могат да оцелеят без природата".

Категории защитени природни територии, съгласно българското законодателство

"Съгласно действащия към момента Закон за защитените територии, който регулира правния режим, съществуват 6 вида защитени природни територии – националните паркове, природните паркове, резерватите, поддържаните резервати, защитените местности и природните забележителности

Този закон е от 1998 г. и до момента е претърпял над 20 изменения. По мое мнение, самото наименование на закона не е сполучливо, защото не насочва към конкретния вид защитена територия. Аз си позволявам да наричам защитените територии "защитени природни територии". По този начин те се отличават от други защитени територии по други закони – например архитектурните резервати, по Закона за културното наследство, санитарно-охранителните зони, по Закона за водите... Смятам, че за в бъдеще наименованието на закона е уместно да бъде редактирано, за да насочва към конкретния вид защитена територия. 

В Република България защитените територии се обявяват със заповед на министъра на околната среда и водите. Обявяването на защитените природни територии е фактически тяхното конституиране – поставянето на определена територия под специален режим на защита и охрана, а целта на самото обявяване е да се защити територията от отрицателно антропогенно въздействие. Обявяването се извършва при наличието на определени материално-правни предпоставки и те се уреждат в Закона за защитените територии. Реално, те представляват изискванията, на които следва да отговаря една територия, за да бъде обявена като защитена."

Какви конкретни мерки на административна принуда се прилагат за опазването на защитените природни територии? Кои са най-честите екологични правонарушения? Достатъчно ефективни и строги ли са мерките за административна принуда, които се прилагат за опазването на защитените природни територии? Липсва ли диференциран и систематичен подход при регламентирането на административната принуда? Какви са слабостите на законодателството, уреждащо режима на защитените природни територии? Откога не е актуализиран размерът на санкциите? Какви промени трябва да се извършат в Закона за защитените територии?

На тези и още въпроси можете да чуете отговорите в звуковия файл.

Снимка – РИОСВ Хасково и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“) организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

Милан Кундера: Автор, който не оставя нищо на случайността

Наближава рожденият ден на Мѝлан Ку̀ндера , който е на 1 април. Той е чешки писател, който през 1975 година напуска родината си и се заселва във Франция. Автор е на книги, както на чешки, така и на френски език.  Най-известните сред тях включват "Шегата" (1967), "Книгата за смеха и забравата" (1979) и "Непосилната лекота на битието" (1984)...

публикувано на 28.03.24 в 10:04
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59