Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Михайл Околийски

Каква е диагнозата на общественото здраве в България?

Първичната здравна помощ се подценява и НЗОК процентно отделя малко финанси за това.

„Здраве за всички“ – кампанията на Световната здравна организация
Снимка: who.int

На 7 април 2023 г. Световната здравна организация ще отбележи своята 75-а годишнина. По този повод тя стартира едногодишна кампания под мотото "Здраве за всички“.

"Тези, които правят политика, се концентрират върху лечебната медицина, върху болниците, върху това да се инвестират страшно много пари в скъпоструващи интервенции, а най-ефективни и най-добри са инвестициите в промоцията на здравето, профилактиката на болестите, както и избягването на рисковите фактори."  

Това каза в интервю за БНР доц. д-р Михайл Околийски, представител на офиса на Световната здравна организация в България.

Доц. д-р Михайл Околийски, управляващ офиса на СЗО в БългарияТой разказва за кампанията "Здраве да всички“, чрез която СЗО се опитва да обърне внимание на общественото здраве, както и от нуждата на добър достъп на българите до здравни услуги. Този достъп не е добър, защото пациентите в България доплащат половината разходи от джоба си. В допълнение изключително широко е разпространението на заразните заболявания, както и намаляването на ваксинационното покритие, особено при децата.

Според доц. д-р Михайл Околийски в България говоренето за обществено здраве е кампанийно.

"Важността на интервенциите в първичната здравна помощ се подценяват и НЗОК процентно дава много по-малко пари за първична здравна помощ, според СЗО това е разковничето на успеха за това да се повиши качество на живот българите и да се увеличи продължителността на живота, която е много ниска. Тя е по-ниска с около 10 години в сравнение със западноевропейските връстници на нашите възрастни хора“, посочва той.

Според нега е важен достъпът до универсалното здравно покритие, за да не обедняват хората, които имат нужда от здрави услуги. Внимание трябва се обръща от страна на взимащите решения и върху психичното здраве на населението. 

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център "Конкордия" в село Малки Искър: Подкрепа за уязвими групи и семейства

Семейният център "Конкордия" в село Малки Искър се отличава с активната си работа с уязвими групи от местната общност. Центърът се стреми да предостави необходимата образователна и социална подкрепа на децата и техните семейства, които се намират в трудни условия. Ръководителят на центъра, Йорданка Иванова, сподели в ефира на предаването "Нашият..

обновено на 27.06.24 в 13:58

Литературните акценти за първото полугодие на 2024 година – кои са те?

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" през първото полугодие на литературната 2024 година  Лиляна Якимова , гост в предаването и представител на студентите от Програма "Преводач/Редактор" на Софийския университет, сподели своите наблюдения и анализи за най-важните и забележителни събития и книги за годината досега. Тя..

публикувано на 27.06.24 в 10:38
Лиляна Якимова, Светлозар Желев и Иво Иванов

Иво Иванов: За света като динамична система

Книгите на Иво Иванов , сред които "Кривата на щастието" и "Хроника на болката", сякаш притежават силата да променят живота на своите читатели. За писането, важните неща в живота, добрите, човешки примери, историите, които учат и вдъхновяват – разговор в "Нашият ден" с журналиста и писател, живеещ в САЩ. " Ако имам някаква мисия в живота,..

публикувано на 27.06.24 в 10:32

27 юни – Международен ден за борба с диабета

Международният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 27 юни. Този важен ден е създаден за първи път през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация (СЗО). Основната цел на деня е да се повиши общественото осведомяване за рисковете и усложненията, свързани с това социално значимо заболяване...

обновено на 27.06.24 в 10:18
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14