Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Игра без финал" на Георги Геров

Няма лесен отговор на въпроса защо е написана една книга – това е въпрос вечен и фундаментален. Няма лесен отговор. "Хората, които имат бърз отговор защо пишат, може би е добре изобщо да не пишат" – казва авторът на сборника с разкази "Игра без финал" Георги Геров.

"Светът се проектира вътре в нас и ние така го опознаваме. Но без да си даваме сметка за този важен факт. Писателите са тези, които ни обръщат внимание върху него“, пише Деян Енев за книгата на Георги Геров "Игра без финал". 

В сборника с разкази Геров представя своята философия за живота чрез различни герои, поставени в неочаквани ситуации. Кое провокира авторът за написването на сборника с разкази "Игра без финал" и какви са посланията, чуйте от разговора на Ани Костова с Георги Геров.

Снимка – Мария Радева и личен архив на Георги Геров
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фондация "Елизабет Костова" – мост през океана на езиците

Литературната фондация "Елизабет Костова" е мост през океана на езиците, чрез който българската литература се среща с англоезични издателства и автори. В студиото на "Нашият ден" гостуват Милена Делева , президент на Борда на фондация "Елизабет Костова", и Румен Павлов , преводач и поет, за да разкажат за току-що приключилата Международна..

публикувано на 20.06.24 в 09:50

"Племе"-то, в което се чуваме не с предразсъдъците, а със сърцата си

Част от 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" е постановката на Театър "Българска армия" "Племе". Автор на пиесата е Нина Рейн, а режисьор е Зафир Раджаб. През персонажите на Георги Кадурин, Стефка Янорова, Симеон Дамянов, Ясен Атанасов, Ели Колева и Луизабел Николова зрителите си припомнят какво е всъщност..

публикувано на 20.06.24 в 08:35

"Представленията, които ни създадоха" с Петринел Гочев

Петринел Гочев, режисьорът художник или художникът режисьор, който умее да "рисува" еднакво добре както на платното, така и на сцената, е четвъртият гост в образователната поредица срещи "Представленията, които ни създадоха" на Yalta Art Room. След дискусиите с Явор Гърдев, Теди Москов и Александър Морфов, сега и той ще навлезе в дълбочината на един..

публикувано на 19.06.24 в 17:02

Трето издание на фестивала на театралната миниатюра "Театроскоп"

Международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" е посветен на една все още малко позната в България театрална форма – театър в кутия . Тази година той се провежда за трети път, а организатор е театър "Арт ленд". Тазгодишното издание (14-20 юни) събира куклени артисти от Бразилия, Чехия, Португалия и България, които гостуват със..

публикувано на 19.06.24 в 12:17

Нов прочит на "Вълшебната флейта"

Операта "Вълшебната флейта" на Волфганг Амадеус Моцарт оживява чрез съвременна интерпретация и енергията на млади талантливи певци. Тя е последното завършено произведение на композитора, което представя смесица от брилянтност, интрига и символизъм. Операта е комбинация от пеене и говорени диалози, характернa за германската школа. Сюжетът въвежда..

публикувано на 19.06.24 в 10:32