Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха наградите "Златен Кукерикон"

Наградите "Златен Кукерикон" бяха връчени за седми път. Събитието се проведе на 7 април с кабаре спектакъл "Да живее народът“, който бе представен като остра политическа сатира на ситуацията, в която живеем. Сатиричен театър „Алеко Константинов“ - София отпразнува и 66-ия си рожден ден. По време на церемонията бяха наградени артисти, режисьори за театрални постижения в областта на комедията и сатирата, в седем различни категории. 

За водеща женска роля с "Кукерикон" бе отличена актрисата Мария Сапунджиева за Мери в постановката „Ревност“ на театрална къща „Вива Арте“. Съвременна и изключително забавна история, с интелигентен хумор, енергичен сюжет и запомнящи се герои – запазената марка на автора на хитовия спектакъл „Умопомрачение“ – Сам Бобрик. В тази постановка Мария си партнира с Асен Блатечки, това не е първото им партньорство на театрална сцена, те са заедно и в „Омайна нощ“, и във „Вечеря с приятели“. На награждаването Мария сподели, че посвещава тази награда на Велко Кънев, който е нейният вдъхновител за света на комедията:

"Има много сходни неща между съдбата на Мери и моята, аз също съм с 30-годишен брак. Мечтата ѝ е, като на всяка жена, да запази вълнението и спомените от младежките влюбвания, да избяга от приятното, спокойното. Приятно е да играеш с партньор, с който си бил дълги години, както аз с Асен Блатечки, това представление мисля, че ни е като продължение на „Омайна нощ“, за мен двете представления са любими по еднакъв начин.“

Едно от най-номинираните представления на наградите "Златен Кукерикон" беше "Сън в лятна нощ“ по Шекспир на Драматичен театър Стара Загора. То получи и два плакета. За режисура, където наградата спечели Елена Панайотова с думите: "Няма по-голяма награда от сатирици за сатира". Както и в категория "Млада надежда" в лицето на Илина Илиева, която е в ролята на Пък, проницателния и мошенически зъл дух на Оберон. Почти този образ не е поверяван на жена в театралната история, обикновено се играе от мъж, а пиесата е изключително актуална днес, споделят Елена и Илина:

"Шекспир е прекрасен в тази пиеса, защото той иронизира всички нива на двойката, влюбената двойка. Много мечтана роля ми беше това. Това е игрови театър, който отваря възможност да се случват много неща. Нямаме реална гора. Всичко е сънят на Пък и с този образ даваме тази свобода.“

Сред акцентите на представлението са и впечатляващата сценография и визуалните ефекти. Не само типичната поезия на Шекспир и белият стих в текста, но и поезията на движението, което е пресъздадено много пластическо и актьорите работят много с телата си. Пък казва: "Ако ние, сенки леки, сме дотегнали на всеки, помислете, че сте спали, ний додето сме играли; че били са тези сцени с разни роли разменени, само сънна бъркотия в мозъчната ви кутия. Да, така си помислете: сън един, сънуван лете, сън с отворени очи." Илина споделя, че Пък не сънува, защото е вечно буден с нестихваща енергия.

Руслан Мъйнов

На церемонията "Кукерикон" за водеща мъжка роля бе отличен Руслан Мъйнов за трите му роли в постановката "Градска легенда" от Алексей Клас в Драматичен театър "Адриана Будевска“ - Бургас. Режисьор на представлението е Богдан Петканин, а сатирата е не просто да се посмеем и да се позабавляваме, а е нещо много трудно сподели Руслан:

"Градска легенда" има един основен главен герой, който минава през всички негови линии. Сатирата е ярък и цветен жанр, достъпен, близък за публиката, но винаги има поука. Това са неща, които осмиват нашето ежедневие. Едното ми превъплъщение на корумпиран професор, има ярък конфликт. Работим върху реален проблем. Другият образ е доктор на високо ниво, с пациент в кома, който целият екип иска да го махне, това е също актуален проблем днес. Третият образ е шоу представление, което разкрива актуални проблеми, които се случват по телевизиите.“

"Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев получи актрисата и режисьор Нина Димитрова по повод 30 годишнината на театър "Кредо" и успехите на театралната формация зад граница и у нас. 

За най-добър спектакъл "Кукерикон" отиде при Младежки театър "Николай Бинев“ и постановката "Дебело прасе" на Стайко Мурджев. Наградата бе приета от ръководството на театъра в лицето на директора Михаил Бaйков и Делян Тодоров, който е заместник-директор.

Мария Сапунджиева
Сатиричното кабаре "Да живее народът" бе представено от цялата трупа на Сатиричен театър "Алеко Константинов“. Директорът на театъра Калин Сърменов също бе на сцената в образа на баба Калина, а Александра Сърчаджиева бе в ролята на дядо Сашо. Двамата разменяха шеги в рамките на церемонията, която бе съпътствана от актуални сатирични препратки на актьорите. Тема на кабарето бе и протест като социална тема, това включваха и интервюта под формата на визитки, проведени с всички номинирани за тазгодишната церемония. 

Бендът на Сатиричния театър, ръководен от актьора Мартин Каров и неговата вокална група, и актьорите забавляваха публиката с хитови песни като "Пак ще се прегърнем" на ФСБ, "Живеем си така" на Тодор Колев, "Леле, како" на "Контрол", "Безнадежден случай" на Богдана Карадочеа и Стефан Димитров. Сред похватите и символите в кабарето бяха силно изразената ирония и дори сарказъм към нашия политически живот, както и шеговито намигване към известни български недостатъци и черти и известни фигури от социалния живот.

Репортажа на Ангелина Грозева можете да чуете от звуковите файлове.



Снимки – Ангелина Грозева
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ето така изглежда сатирикът Петър Краевски, когато е сериозен

Когато сатирикът е сериозен

Сатирикът е най-сериозен, когато пише своите сатири, но не само. Пловдивският сатирик Петър Краевски , автор и водещ на шоуто "Алтер его" по Радио Пловдив, е написал през десетилетната си писателска кариера безброй смешни текстове. Понякога обаче той показва и сериозното си лице като в стихосбирката "Смирено". Не съм поет и що се отнася до..

публикувано на 20.04.24 в 13:05
Роман Кисьов

Роман Кисьов и новите посоки на епитафията

Идеята, че душата е безсмъртна, а в отвъдното я очакват различни измерения, е вековна. В новата си книга поетът, писател, преводач и художник  Роман Кисьов  избира тази гледна точка – на душата, отделена от всичко земно, която се подготвя за нетленния живот. Повод за разговора с Роман Кисьов в "Артефир" е предстоящата премиера на поетичната..

публикувано на 20.04.24 в 12:10

Летящата поезия на Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е дух, отдаден изцяло на изкуството. Новата му стихосбирка, озаглавена "Аз ходя" , говори за вътрешната свобода – тази на автора и на неговите читатели. Редакторът на поетичната книга Недялко Славов казва, че "авторът е зачеркнал пешеходната формула на човечеството, а самият той е летящо същество."   Илюстрациите в книгата са..

публикувано на 20.04.24 в 11:10
Григор Бануши

Григор Бануши за недовършената симфония на едно поколение

Адриан Мара е албански композитор, диригент и дисидент, преследван от тайните служби на Енвер Ходжа. Макар и измислен персонаж, Мара е събирателен образ на цяло поколение репресирани музиканти в Албания – симфония от трагични съдби и несбъднатост. "Недовършена симфония" е новият роман на албанския писател и радиожурналист Григор Бануши. Той..

публикувано на 20.04.24 в 09:05
„Добрутро“, 2022 г.

"Реката на забравата" – дебютна изложба на Христина Костова

"Реката на забравата" е първата самостоятелна изложба на Христина Костова, която може да разгледаме от 16 април в Регионалния исторически музей на София. Страстта ѝ към рисуването се появява през 2019 г., когато напуска работата си в Дупница и се мести да живее в София. Всичко започва с малка скица с молив на нейния любим, на обикновена копирна..

публикувано на 20.04.24 в 08:35