Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милена Кирова

Българската литература през XXI век (2000-2020). Част 1

"Българската литература през XXI век (2000-2020). Част 1" е дело на проф. Милена Кирова. Изданието беше представено в Casa Libri.

Проф. Кирова е дългогодишен преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски". Тя е виден литературен историк и теоретик, автор на повече от 700 рецензии на новоизлезли книги, написани в периода 1995 - 2020 г. Автор е на "Българска литература от Освобождението до Първата световна война" в 3 части. Книгата има амбицията да хвърли безпристрастен поглед към литературната действителност през първите двайсет години на новия век и да очертае панорама на най-новата българска литература.

"Насред всички трудности и неясноти, без опората на историческата дистанция, трябваше да направя методологически избор: как ще изглежда моят опит за история на българската литература от вчера, без да имам ясна граница между вчера и днес? Едно от първите неща, които разбрах, беше необходимостта да погледна критично към критическата практика на тези десетилетия." – споделя авторката в своята книга. – 

Казвам го като автор на повече от седемстотин рецензии върху новоизлезли книги, написани в периода 1995-2020 г. и публикувани главно по страниците на в. „Култура". Изчетох отново тях, както и написаното от други критици на други места, също така и част от безбрежния поток читателски мнения в различни форуми, сайтове и блогове в интернет. Ясно видях колко голяма може да бъде разликата между оперативната критика и литературноисторическата оценка на едно и също явление. Това създаде необходимостта да оспоря някои критически мнения, включително мои собствени. 

Критикът пише под микроскоп, а литературният историк прилича на инженер, който се опитва да сглоби цялостен механизъм от огромно количество разбъркани части. Понякога жертваш добър автор или творба, ако не можеш да ги наместиш в конструктивната схема. Друг път извеждаш напред творби с не толкова блестящи характеристики, защото са ти функционално необходими, за да сглобиш някоя важна част на общия механизъм.

Съзнавам обаче един парадокс. Написана с амбицията да бъде литературна история, тази книга ще се прочете като критика, защото нейното вчера, както вече казах, все още е днес. Тя неизбежно ще предизвика разминавания и несъгласия в широк диапазон."

Специални гости на събитието и участници в дискусията бяха проф. Амелия Личева и доц. Елка Трайкова. 

От звуковия файл можете да чуете репортажа на Дарина Маринова от премиерата с участието на проф. Амелия Личева и доц. Елка Трайкова.

Проф. Милена Кирова преподава българска литература от Освобождението до Първата световна война и антропология на библейския свят в СУ „Св. Климент Охридски”. Ръководител на катедрата по българска литература от 2003 до 2011 и от 2015 насам. Автор е на петнадесет книги, сред които са монографиите „Сънят на Медуза. Към психоанализа на българската литература” (1995), „Йордан Йовков. Митове и митология” (2001), „Проблематичният реализъм” (2002) и „Библейската жена. Механизми на конструиране, политики на изобразяване в Стария Завет” (2005), „Литературният канон. Предизвикателства“ (2009). Съставител и редактор на два тома „Неслученият канон“, първата история на българската литература, създадена от жени (2009 и 2013). 

През последните години се занимава с изследване на мъжествеността в Стария Завет, в резултат на което през 2011 г. излезе книгата й „Давид, Великия. История и мъжественост в Еврейската Библия”, първа част от по-голямо изследване. Носителка на различни награди, между които са Националната награда за литературна критика на името на Иван Радославов и Иван Мешеков (2011), Националната награда за хуманитаристика „Хр. Г. Данов“ за 2011 и за 2006 г., наградата за литературна история и критика на СУ (2003), наградата за постижения в областта на литературната история на ВТУ (2002) и др. В продължение на 22 години е наблюдател за нови книги на вестник „Култура“, автор на повече от 700 рецензии.

Снимка – изд. Колибри

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Расим се завръща към живописта

Красимир Кръстев, по-известен като Расим (Rassim), показва свои работи под името "Недовършени творби", които са започнати след 2006 година и са били недовършени и непоказвани. Художникът се завръща към живописта след години на експериментиране с фотографията, видеото и инсталациите. Във фокуса на настоящата изложба е собственото му тяло...

публикувано на 25.05.24 в 10:25
Деян Ангелов и Стефания Колева

Стендъп театър "без гаранция"

Стефания Колева и Деян Ангелов ще ни въвлекат в серия от комични ситуации в стендъп театъра "Без гаранция" . Премиерата е на 27 май в кино "Люмиер" в София . "Без гаранция" е комично състезание без заобикалки, в което всички предразсъдъци трябва да бъдат оставени на резервната скамейка. Кой ще вземе купата? Няма гаранция", споделя..

публикувано на 25.05.24 в 08:25

Българският език като дом, комфорт, сигурност и любов от пръв поглед

Българските медии по света съхраняват езика, културата и историята ни, макар това да се оказва трудна задача. Често журналистите, които списват български списания, вестници или правят онлайн издания и предавания, са напълно сами в това свое патриотично начинание. Ден като 24 май беше подходящото време, за да говорим за общия ни дом, наречен..

публикувано на 24.05.24 в 21:05

В Деня на българската просвета и култура: "Радио ПЕН Клуб"

В Деня на светите братя Кирил и Методий празнуваме българската писменост, която ни обединява и буди гордост във всеки от нас. Усещането за единност е в основата и на специалното издание на предаването "Артефир", в което журналистите-писатели от БНР представят своето литературно творчество под мотото "Радио ПЕН Клуб" . Празничната инициатива е..

обновено на 24.05.24 в 16:13

Алтернативен кинопреглед на съвременните български филми

75 часа съвременно българско кино ще прожектира алтернативният кинопреглед Pop-up Cineplex. От 24 до 31 май в широкия център на София, в екстравагантно място, което има за цел да създаде усещане за истинско кино и свобода на три екрана, зрителите могат да се срещнат с филми от игрален, документален, анимационен, експериментален и късометражен..

публикувано на 24.05.24 в 09:48