Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4-дневна работна седмица: Възможност или илюзия?

Снимка: Pixabay

В последните години темата за 4-дневната работна седмица става все по-актуална. Въпросът е дали работата на по-малко часове може да подобри баланса между личния и работния живот, да намали стреса и да доведе до по-добро здраве на работното място. Това е особено важно в светлината на факта, че много хора днес работят много повече от стандартните 40 часа на седмица, което може да има неблагоприятни последици за здравето им и личния им живот.

Някои държави, като Великобритания, са внедрили 4-дневната работна седмица като експеримент. Тези, които подкрепят 4-дневната работна седмица, твърдят, че това може да доведе до по-добър баланс между личния и работния живот. Те смятат, че работниците ще имат повече време за себе си, за да се занимават с хобита, да се развиват личностно и да си почиват. Освен това според тях по-малко часове на работа може да намали броя на болничните и трудовите злополуки.

Въпреки това, има и хора, които считат, че 4-дневната работна седмица е непрактична и че за четири дни не може да се свърши толкова много работа, колкото за пет или шест. 

Кристиян Иванов е млад работещ човек. Според него за четири дни не може да се свърши необходимото количество работа:

“Не одобрявам 4-дневната работна седмица, защото за четири дни не може да се свърши чак толкова много работа.  Ако работите по 10 часа четири пъти в седмицата, това са 40 часа, които са минимум по закон, които трябва да работи всеки един човек, така че не е толкова голям проблем“.

Относно възможността за по-дълга почивка той казва:

“Това не е приложимо в България, защото повечето хора работят на договори, на които пише, че работят осем часа, а те всъщност работят 12. Аз винаги имам работа, независимо колко време е работната ми седмица“. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови исторически маршрути в София: Разкази за изключителни жени

София – град, който носи женско име, все още няма паметници, посветени на исторически значимите жени, допринесли за обществото. Въпросът защо тези изключителни българки остават в забвение, е в основата на проекта HerStory, който цели да събуди интереса на съвременното общество към техните истории и постижения. В разговор с Веселина Панайотова ,..

обновено на 28.10.24 в 12:00

TEDxSofia 2024: В търсене на ново образование за новото време

На 1-ви ноември Домът на киното ще бъде домакин на TEDxSofia 2024 – събитие, което този път поставя акцент върху образованието.  За да надникнем зад темите, които ще бъдат обсъждани, разговаряхме с проф. д-р Десислава Бошнакова. В ефира на предаването "Нашият ден" тя сподели своята визия за нуждата от промяна в образователните модели и..

обновено на 28.10.24 в 10:50

Чудовището "Телеграм"

Тъмната страна на "чудовището" "Телеграм" – тайни групи за детска порнография, продажба на наркотици и други незаконни дейности – коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Никола Тулечки, лингвист, експерт по данни в "Онтотекст", част от екипа на Factcheck.bg и един от основателите на Сдружение "Данни за Добро" и Десислава Колева,..

публикувано на 28.10.24 в 10:45
Света Параскева

Почитаме Св. великомъченица Параскева и преподобна Теофана

Днес, 28 октомври, Православната църква отдава почит на Света великомъченица Параскева от Икония и преподобна Теофана, известна още като царица Теодора Българска. Тези две забележителни жени, посветили живота си на вярата и милосърдието, оставят трайни следи в християнската традиция и духовната история на Балканите. През февруари 2022..

обновено на 28.10.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Възможно е обединение тип "орел, рак и щука", но има смирение и научени уроци

След вчерашните парламентарни избори за Народно събрание, социологът Яница Петкова от агенция "Галъп" сподели първите резултати в предаването "Нашият ден". Тя отбеляза, че този вот е поставил своеобразен рекорд с броя на партиите, влезли в парламента – общо девет, като деветата формация е на границата за влизане. Ако обаче успее да премине прага,..

обновено на 28.10.24 в 09:44