Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът и Темида

Как можем да заведем трудово дело срещу работодател?

Снимка: Кирчо Стоичков

Как можем да заведем трудово дело срещу работодател? Каква е процедурата в съда? Колко трае едно такова дело? За спецификата на тези дела в "Законът и Темида“ коментира с адв. Захари Генов, експерт по гражданско и трудово право.

Индивидуалните трудови дела, които се водят за разлика от колективните трудови спорове са по-многобройни и те са типизирани, според начина на образуване на самото дело. Например дело за неправилно уволнение, дело за обявяване на един трудов договор за нищожен по определени показатели.

"Ако се говори за държавни такси принципното положение или генералната постановка по трудовите дела ищците – работници и служители са освободени от заплащането на държавни такси. Това заплащане е прехвърлено на работодателя, ако наистина се установи, че спорът, който е заведен от работника или служителя, е бил предизвикан от работодателя. Или работодателят е издал незаконосъобразна заповед, по която е образувано трудовото дело“, посочва адвокатът. 

Когато се налагат допълнителни експертизи по повод воденето на делата, работниците и служители се освобождават от тези такси. Но само ако искът е уважен от съда.

"Трудовите дела са бързи производства, т.е. съдът е задължен в определени срокове да постанови своето решение", пояснява адвокат Захариев.

Обикновено срокът е едномесечен, но той може да бъде удължен, ако има изменения на обстоятелствата.

Трудовите спорове, при които се прилага бързо производство, са трудовите дела, но има и случаи при нарушено владение, отнето по скрит начин. Като проверката на документацията и връчването на документите на другата страна са в по-кратки срокове. Съответно и отговорите са в определени срокове. По този начин се реализира една такава процедура с бързо производство.

Трудовите споровете, за които се прилага бързо производство, са трудовото възнаграждение, признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна. Възстановяването на работника на предишната му работа, изплащането на обезщетение за времето, през което работникът е останал без работа поради уволнението. Поправка на основанието за уволнение, което в вписано в трудовата книжка или в други документи. 

Целия разговор на Анелия Торошанова с адвокат Захари Генов можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19