Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети на адвоката:

Как се търси отговорност за невярна информация, публикувана в медиите?

Адвокат Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси

Снимка: pixabay

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси.

Евгени Симеонов от София е завел наказателно дело от частен характер по повод публикация в сайт озаглавена "Тормоз от брат полицай сринал обесилия се във Фурен земеделец“.

Ако се стигне дотам да не може да се установи кой журналист директно е работил по статията като физическо лице, дали може да се търси съответно отговорност от съответния сайт чрез неговия ръководител? 

Ако не бъде установено кой точно журналист е работил по статията, то няма да може да се реализира наказателната отговорност на това лице,  срещу което е направена тъжбата, защото то отрича да е давало информация за такава статия. И тогава може да се стигне дотам това дело да приключи с неуважаване на тъжбата, която Евгени Симеонов е подал. 

Остава открит въпросът, че може да търси отговорност по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за тези вреди, които са направени на Евгени Симеонов по отношение на тази статия. Като отговорността може да се реализира с парично средство.

Чуйте съветите на адвокат Захари Генов.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19