Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поредица "Арттерапия с подходящата книга"

Как да победим страха?

Нова книга на световноизвестния логотерапевт проф. Елизабет Лукас

Десислава Манева, Невена Праматарова и Мая Христова (отляво на дясно)
Снимка: БНР

Логотерапевтичната книга "От страха към спокойствието на душата" на проф. Елизабет Лукас и Райнхард Вурцел разгръща една самотерапевтична картина, която, подобно на пъзел, включва елементарните градивни елементи, необходими за преодоляване и избягване на страха.

Книгата дава възможност да погледнем по нов начин на житейски ситуации, които изглеждат заплашителни или предизвикват нереалистични мъчителни страхове, създадени от самите нас.

Световноизвестният логотерапевт проф. Елизабет Лукас се позовава на редица положителни примери от своя дългогодишен терапевтичен опит и по този начин предоставя помощ на читателите за тяхното изцеление и възстановяване от тревожни състояния и различни страхове.

Подходите на логотерапията и в тази книга имат много специален статус, защото признават – отвъд тялото и душата – духовното измерение на човешката личност. Те са се доказали като изключително успешни при справянето с тревожните мисли и дълбоко вкоренените невротични разстройства.

Ето и един от красивите поетични съвети на двамата автори в книгата, който илюстрира и стремежа към "базисното доверие" в живота:

"Създайте си добър, спокоен живот и се наслаждавайте на всеки ден! Погледнете залеза! Послушайте вятъра във върховете на дърветата! Скочете в снега! Прегърнете любимите хора! Благодарете на онези, които ви закрилят! Играйте с децата си! Прочетете интересна книга! Насладете се на вкусен сандвич! Изпънете се удобно под топлото одеяло! И най-вече не се ядосвайте за нищо и никого и не се страхувайте! Ще се случи това, което трябва да се случи, но определено си заслужава да се живее. Грандиозно преживяване е да получиш съзнание за миг насред безкрайните простори на космоса и да ти бъде позволено да бъдеш част от съдбата на света. Не помрачавайте това грандиозно преживяване, не го помрачавайте…" – "От страха към спокойствието на душата" от проф. Елизабет Лукас и Райнхард Вурцел.

От какво най-често се страхуваме и как може да преодолеем негативните нагласи и неработещите модели към случващото се в живота? Какъв е пътят към завръщането към спокойствието и пълноценния живот? Отговорите на тези и други важни въпроси търсим с издателя и логотерапевт Мая Христова и клиничния психолог и психотерапевт Десислава Манева в поредица "Арттерапия с подходящата книга".

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика. През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на..

публикувано на 23.09.23 в 08:05
Кадър от филма „Васил“

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на..

публикувано на 22.09.23 в 16:09

"Златна роза" 2023 – филмовият фестивал, за който всички говорят за 41-ви път

За 41-ви път фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" започна и темата на деня отново е кино. До 28 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъдат прожектирани близо 60 филма. Най-новото от българската кинематография включва 53 игрални, 2 документални заглавия и 4 сериала. След като беше открит с червен килим и..

публикувано на 22.09.23 в 14:15