Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Капка Тодорова: Болестта на България е, че никакво деяние няма последствия

Снимка: sbj-bg.eu

Защо не трябва да се "окопейчваме" и как се противодейства на езика на омразата, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Капка Тодорова, кореспондент на "Клуб Z" в Берлин, по повод статията ѝ: "Хайде да не се окопейчваме".

Какво е "окопейчване"

"Иска ми се да не слизаме на това ниво, срещу което се борим – например от трибуната на НС да се сипят лъжи, клевети, обиди, расизъм и сексизъм. Разбира се, НС не е светилище, а място, в което с дебати се постигат някакви общи цели и е допустимо, разбира се, да има повече емоции и понякога дебатите да станат по-горещи, и дори да се изпускат неподходящи реплики и силни емоции. Допустимо е обаче, когато тонът в НС генерално е нормален и друг. Проблемът в българсския парламент е, че от няколко народни събрания ние не чуваме нормалния тон, който е без обиди и лъжи, които превзеха трибуната. Депутатите, които държат на добрия тон според мен, не би трябвало да слизат на това ниво, а да се преборят с обратното – аргументи, спокойствие и уважение, защото все още има достатъчно хора в България, за които това е нормално и това искат да чуват.

Когато депутатите на "Възраждане" говорят в телевизиите с езика на Костадинов или ГЕРБ обиждат опонентите си, това е работа на журналистите – да парират лъжите с факти, а не просто да им дават трибуна да говорят каквото си искат. За съжаление нивото на медиите не е достатъчно високо. Журналистите би трябвало да се подготвят изключително добре, когато правят интервюта с Костадинов или представители на партията му. Журналистите трябва да знаят с какви внушения работи той, защото имам чувството, че той е много подценяван, а именно популистите са много трудни за интервюиране и трябва да си подготвен с факти, за да парираш лъжите му. В НС все пак има някакви правила и депутатите от другите партии трябва да настояват тези правила да се спазват и председателят да налага наказания за обиди в залата. Трябва да се борим с наличните цивилизовани средства."

За кои избиратели е добрият тон

"Някой трябва да даде добрия тон. Очевидно Бойко Борисов не е този човек, защото той самият обижда представители на други политически сили. "Възраждане" също, защото те са тези, които разчитат на хулиганския тон, но те са трета сила не заради този тон, а защото в България има голям процент негласуващи хора. Когато първата партия ГЕРБ и лидерът им си позволяват да изричат обиди и да внасят омраза към цели групи хора, ясно е, че после ще им е трудно да убедят избирателите си, че трябва да работят заедно с тези, които са наричали "неморални" и "наркомани", например.

Въпросът е, че ако другите партии се пуснат по тази пързалка на лошия тон на популистите, ние накрая ще се избием. Защото това всичкото се попива от гражданите. Омразата вече е на такова ниво в обществото ни, че става опасно."

Как се отговаря на омразата

С наказания, със съдебни дела, защото случва се все пак понякога дори и българският съд да отсъди правилно. Това е по-трудният и бавен процес, но най-лесно е да станем и да си удряме шамари, обаче цивилизацията е бавна, трудна, но накрая, ако всички възприемат цивилизационния тон, тя, цивилизацията, ще победи. Колкото и да е проблематична съдебната система в България, тя все пак съществува, колкото и да е трудно да се спазват правилата, тях все пак ги има. Просто трябва хората да бъдат увличани към това да се спазват правилата и да се вижда, че който не ги спазва, за него ще има последствия. Трудно с тази прокуратура, да обаче невинаги невъзможно. В НС си има набор от правила, които, ако се спазват, няма да бъде допускан език на омразата."

Защо не се спазват правилата

"Явно езикът на Костадинов устройва политически не само неговата партия, затова и председатели на НС не му налагат наказания за нещата, които говори. В конкретния случай явно езикът на Костадинов устройва лидера на партията, от която е председателят на НС. Явно този лидер поставя други неща над интересите на страната и това го гледаме всеки ден вече втори или трети парламент. За този лидер няма никакво значение дали обществото абсолютно се разпада. Не знам, пазят си отношенията с "Възраждане", ако случайно им потрябват за нещо ли? Ако обаче постоянно се мразим и обиждаме, докъде ще стигнем, а какво ще стане след 20-30 години с гражданите на тази страна. Това трябва да се прекрати.

Същото се случва и на консултациите при президента – "Възраждане" наричат ДБ "Доносническа България" и президентът си мълчи – огромна негова грешка. Той трябваше да каже, че този тон е недопустим в институцията на президентството. Ние не можем да превъзпитаваме Костадинов как да говори, но можем да го накараме да спазва правилата.

Не може президентът да мълчи пред Костадинов в такава ситуация. Не може председателят на НС да мълчи, когато Костадинов сее език на омразата от трибуната. Просто партиите, които не са съгласни с този език, трябва всеки път да настояват за наказания, докато Костадинов спре да бъде допускан до трибуната, например заради налагане на наказания. Ако трябва, да му налагат глоби, да му спрат заплатата за определено време, не може да не се намерят начини той да бъде овладян, но явно не се търсят такива начини.

Затова казвам, че цивилизационният начин е бавният, трудният и трябва непрекъснато да се прилага, независимо дали се отнася до говоренето в НС или каквото и да е друго. Няма вълшебно средство, просто бавно, но постоянно, трябва да се налага спазване на правилата. И никой никога не трябва да се отказва от налагане на процеса правилата да се спазват. Защото, ако обществото си каже – то няма смисъл, в този момент спираме да сме общество и всеки ще си решава проблемите с бой.

В Германия законът е много сериозен и се спазва от всички, дори и от "Алтернатива за Германия", които са представени в парламента. Но в Германия, ако излезеш и говориш толкова брутално с език на омразата, сексизъм, расизъм и човеконенавистни изрази, както говори Костадинов в България, законът в Германия е такъв, че много бързо могат да ти свалят имунитета и да отговаряш за това пред съда. Всичко е в правилата и спазването им.

Болестта на България е, че никакво деяние няма последствия, ако ги има, то те засягат само слабите и само избирателно. Последствията никога не засягат силните. Не може единственият отговор на брутален език да бъде също толкова брутален език и никакви законови последствия. Когато най-горе нещата са така, какво да очакваме от гражданите. Винаги нещата се задават от горе – и омразата, и напрежението, и отношенията."

Снимка – СБЖ
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Кирилов, Иван Милушев и Елизабет Младенова (от ляво надясно)

Даскал и ловджия се раждаш, а не ставаш

Това твърдят домакините ни от СЛРД "Елен" в Кюстендил. И не можем да не им вярваме, защото са една от най-древните ловни организации и най-голямото по численост сдружение в страната. За тяхната 130-а годишнина предаваме от красивия им Дом на ловеца и риболовеца. Председателят на Сдружението Иван Милушев за изненада на всички започва не с историята на..

публикувано на 26.09.23 в 18:00

По пътя на биоземеделието

Градините с биологично отглеждани зеленчуци на Стоян Симеонов и семейството му се намират в землището на село Лесново, община Елин Пелин. Тези градини лежат на мястото на старото корито на река Лесновска и плодородни е най-важната им характеристика. Стоян и семейството му започват с малки дворни градини, за да стигнат до около 100 декара земя, на която..

публикувано на 26.09.23 в 17:00
Българско неделно училище

Българското неделно училище в Истанбул се нуждае от учебна литература

Василена Ташкова е съвременен будител, който работи за просвещението и националното самосъзнание българските деца и младежи в най-големия турски град Истанбул. Кампанията "Чета на български в Истанбул " е в помощ на учебната дейност в  Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Истанбул, като се създаде ученическа..

публикувано на 26.09.23 в 15:05
Снимката е илюстративна

Доколко реформирано или деформирано е училищното образование?

Училищното образование е една от най-реформираните системи, но дали не се оказва, че е от най-деформираните? Дали обвързването на финансирането на училищата с постиженията на учениците, или изграждането на по-тясна връзка между образованието и пазара на труда, както и включването на родителите и семействата в процеса на обучение, са адекватни и..

публикувано на 26.09.23 в 12:25

"Летища с отпаднала необходимост" – защо е важно да ги има?

На 22 септември 2023 г., точно в деня на националния празник, започна Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България..

публикувано на 26.09.23 в 12:20