Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Документалната изложбата "Велики дни – сломени дни“ показват в Държавния архив

Експозицията включва материали от българските архиви, както и от националните архивни сбирки на Турция, Румъния и Черна гора.

Пощенска картичка с изображение на: нощния морски бой между турския крайцер „Хамидие“ и българските миноносци „Летящи“, „Смели“, „Строги“ и „Дръзки“ и кап. I-ви ранг Добрев – началник на отряда.
Снимка: @BulgarianArchives

На 11 април 2023 г.  в изложбената зала "Архиви“ в столицата ще бъде открита документалната изложбата "Велики дни – сломени дни“. Експозицията включва материали от българските държавни архиви, както и от националните архивни сбирки на Турция, Румъния и Черна гора.

"Посветена на 110-ата годишнина от Балканските войни (1912–1913). Когато подготвяхме тази изложба решихме, че действително трябва да кажем нещо ново, да добавим нови щрихи към известната в общи линии фактология на войните.  Заради това се насочихме към търсене на партньорство с архивните служби на съседните балкански страни“.


Това казва в интервю за "Terra култура“ доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенцията "Архиви“.

"Това, което колегите от балканските страни дадоха всъщност предоставя възможност, да се представят различни гледни точки към войните. Да се види не само гледната точка на победителите, но и на победените“, твърди доц. д-р Михаил Груев.

Той коментира, че  Балканската война се възприема, по-скоро в единствено число, защото някак се пропуска Междусъюзническата война. Освен това, тя се представя  единствено като война на България срещу Османската империя, а картината е доста по - сложна.

Михаил Груев
Според доц. д-р Михайл Груев Османският архив в Истанбул е един огромен резерв на историческа информация за България, който до този момент недостатъчно е използван от българската историческа наука и много слабо се познава.

"До края на годината предстои да се финализира споразумението за сътрудничество с турските колеги. Това сътрудничество, ще даде възможност на български изследователи да работят там. Ще даде легална възможност на турските колеги, да обменяме документи с тях по интересуващи ни периоди и проблеми. И в същност ще допълни доста от представата ни, която имаме и за османския период и за периода по Първата световна война", споделя той.

 Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Дочев. 90 години от рождението на художника

В галерия "Райко Алексиев" се представя експозиция, в която за първи път публиката може да види до 6 юни цялостно и разностранно експонирано изкуството на един от забележителните художници на нашето време – Петър Дочев. Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението му. Това е един от най-важните артисти "в процесите на промяна и развитие на..

публикувано на 09.05.24 в 18:00

Започна фестивалът на детската книга в Сливен

Националният фестивал на детската книга в Сливен вече има 26-годишна история. Тази година се провежда от 8 до 10 май.  Година след година той привлича все по-голям брой автори, художници, издатели и разпространители на детски книги.  Фестивалът активира интереса към четенето. Националната награда "Константин Константинов" за над 20 години..

публикувано на 09.05.24 в 17:12

Започват нови литературни разходки в София

"Литературни маршрути – София" е проект на фондация "Прочети София". Те са безплатни и се провеждат без предварително записване. На 9 май започна шестият сезон. Маршрутите са посветени на Деня на Европа и се реализират с партньорството на EUNIC – Европейското сдружение на националните културни институти в България. Като цяло събитията от програмата се..

публикувано на 09.05.24 в 17:07

Проф. Камелия Николова: Новите български пиеси са отворени към по-значими теми

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добритепостижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Една от най-младите категории е категорията "Съвременна българска драматургия" – в нея се състезават нови български пиеси, поставени за първи път на професионална сцена..

публикувано на 09.05.24 в 15:31

Какво се случва на 2-ро авеню?

"Семейство Едисън от 2-ро авеню" по текстовете на Нийл Саймън е първата премиера в изцяло обновеното пространство на Театър "Азарян". Спектакълът е на Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" в партньорство с Националния дворец на културата. Режисьор е Антон Угринов, сценографията е дело на Илияна Кънчева, композитор е Милен Кукошаров...

публикувано на 09.05.24 в 12:05