Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Авариен изход" на живо с публика

Снимка: Ани Петрова

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания.

Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги възобновява и първото такова прослушване ще бъде на премиерната постановка на "Авариен изход".

Заповядайте на 25 май от 18.00 часа в Второ студио на БНР, входът е свободен. Ще се срещнете с автора на пиесата Силвия Чолева и с нейния режисьор Валентин Ганев. А излъчването по програма "Христо Ботев" ще се състои на 18 юни, неделя, от 16.00 часа.

"Авариен изход" е третата пиеса на Силвия Чолева, която редакция "Радиотеатър" включва в репертоара си след "Ела, легни върху мен" и "Името, твоето име", и двете реализирани от Снежина Петрова. В "Авариен изход" авторката мимоходом, в крачка, като че ли без да иска напипва болезнените проблеми в обществото ни и ни ги разказва, без да слага акцент върху никой от тях, без да съди героите си, но през цялото време усещаме горчивата ѝ, насмешлива усмивка. Как живеем, е въпросът, на който всички мъчително се стремим на намерим отговор. Не живеем както трябва, е отговорът на Силвия, не живеем в благодарност и в радост, не сме добри, не сме благородни, огрубяхме и оглупяхме, трябва да ни се случи най-лошото, за да се опомним.

Деликатната режисура на Валентин Ганев успява да изтегли нишките на хумора и иронията, без да ги натрапва, може би ни казва, че единствено през смеха можем да погледнем сериозно на себе си, без да се уплашим. Той умело води актьорите Йорданка Стефанова, Мария Каварджикова, Стефка Янорова по техните лъкатушни пътища, за да изградят запомнящи се и едновременно с това трудно податливи на определения образи.

"Авариен изход" е рентгенова снимка на нас самите днес и с безпристрастността на рентген показва недъзите ни и техните симптоми.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50