Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Концерт срещу тютюнопушенето спасява вековен храм

| обновено на 24.05.23 в 13:55

Благотворителният концерт "За живот без тютюнев дим", който ще се проведе на 31 май от 19:00 часа пред стадион "Академик", ще представи изпълнители от българската сцена и млади таланти. В тази специална вечер, посветена на Световния ден за борба с тютюнопушенето, всеки присъстващ ще има възможността да направи дарение, равно на цената на кутия цигари, за възстановяването на храма "Св. Мина" в столичния квартал "Слатина".

На сцената на концерта ще се изявят Орлин Горанов, Кристина Димитрова, Б.Т.Р., D2, Кристина и Михаил Белчеви, Хайгашот Агасян, "Трамвай №5", "Супертрик", Мая Нешкова, Мария Чакърдъкова, мандолинен квинтет "София", трио "Вива", Натали Ангелова и Ина Дюлгерова. Водещи на събитието ще бъдат д-р София Ангелова и д-р Неделя Щонова.

На днешния 24 май пулмологът, д-р София Ангелова, сподели мотивацията си за участие в инициативата в “Нашият ден“.

Тя напомни, че тази година Световната здравна организация подчерта важността на храната в живота ни и изрази убеждението си, че съществува нужда и от духовна храна.

Благотворителният концерт ще обедини тези две каузи - живот без тютюнев дим и каузата за спасяване на паметника на културата. Д-р Ангелова посочи, че нейният кабинет се намира в непосредствена близост до храма и всеки ден тя “получава енергия от него“.

В предаването тя разкри историята на територията, в която е построен храмът, като спомена, че там е съществувал най- старият манастир в България, съгласно записките на Петър Богдан, който е датиран още през 265 година преди Христа. Въпреки това, през XIV век манастирът е бил разрушен от турците.

През XIX век  жителите на Слатина са изградили храма със свои средства, “камък по камък“. В интервюто д-р Ангелова поставя въпроса дали трябва да позволим на този паметник да бъде унищожен през XXI век.

Събитието ще бъде представено от д-р София Ангелова и д-р Неделя Щонова, които са посветени на превенцията и лечението на белодробни заболявания.

Очаква се благотворителният концерт "За живот без тютюнев дим" да бъде не само вълнуващо музикално събитие, но и прекрасна възможност за общността да се събере и да допринесе за спасяването на важен исторически обект. Този ден ни напомня, че здравето и културното наследство са две ценности, които трябва да се подкрепят и запазят за бъдещите поколения.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Кирилов, Иван Милушев и Елизабет Младенова (от ляво надясно)

Даскал и ловджия се раждаш, а не ставаш

Това твърдят домакините ни от СЛРД "Елен" в Кюстендил. И не можем да не им вярваме, защото са една от най-древните ловни организации и най-голямото по численост сдружение в страната. За тяхната 130-а годишнина предаваме от красивия им Дом на ловеца и риболовеца. Председателят на Сдружението Иван Милушев за изненада на всички започва не с историята на..

публикувано на 26.09.23 в 18:00

По пътя на биоземеделието

Градините с биологично отглеждани зеленчуци на Стоян Симеонов и семейството му се намират в землището на село Лесново, община Елин Пелин. Тези градини лежат на мястото на старото корито на река Лесновска и плодородни е най-важната им характеристика. Стоян и семейството му започват с малки дворни градини, за да стигнат до около 100 декара земя, на която..

публикувано на 26.09.23 в 17:00
Българско неделно училище

Българското неделно училище в Истанбул се нуждае от учебна литература

Василена Ташкова е съвременен будител, който работи за просвещението и националното самосъзнание българските деца и младежи в най-големия турски град Истанбул. Кампанията "Чета на български в Истанбул " е в помощ на учебната дейност в  Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Истанбул, като се създаде ученическа..

публикувано на 26.09.23 в 15:05
Снимката е илюстративна

Доколко реформирано или деформирано е училищното образование?

Училищното образование е една от най-реформираните системи, но дали не се оказва, че е от най-деформираните? Дали обвързването на финансирането на училищата с постиженията на учениците, или изграждането на по-тясна връзка между образованието и пазара на труда, както и включването на родителите и семействата в процеса на обучение, са адекватни и..

публикувано на 26.09.23 в 12:25

"Летища с отпаднала необходимост" – защо е важно да ги има?

На 22 септември 2023 г., точно в деня на националния празник, започна Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България..

публикувано на 26.09.23 в 12:20