Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийски маршрути или историята на Софийската синагога

Снимка: Ани Петрова

80-ата годишнина от спасяването на българските евреи е повод да се попитаме познаваме ли достатъчно добре историята на местата, където живеем и да влезем в Софийската синагога. Сградата на Централната софийска синагога е не просто красива, тя е една от трите най-големи сефарадски синагоги в Европа, както и най-голямата на Балканския полуостров. Но това са фактите, а Максим Делчев, председател на Централния израелтянски духовен съвет, разказва историята на Софийската синагога като разказ за реални хора и реални събития, които трябва да знаем и помним. "В София е имало голяма еврейска общност и по време на Освобождението около 30 процента от населението на града са евреи. Когато София става столица в края на 19-ти и началото на 20 век започва един голям процес на строеж в града. България има големи амбиции и съответно има нужда София да заприлича на европейска столица, по модела на Виена. Много виенски архитекти работят тук и така еврейската общност решава да се включи в този подем и този дух на ентусиазъм по създаването на новата българска държава", разказва Максим Делчев.

Той обяснява, че по това време в София е имало пет-шест синагоги. "Казвам пет-шест не защото не знаем точния им брой, а защото някои от тях са били в рамките на училища, но има пет сгради, които са били самостоятелни и едната от тях се е намирала тук, на това място. Синагогата се е наричала "Аава ва Хесед" или "Любов и милосърдие" на иврит. Тя е била малка синагога, както повечето еврейски храмове всъщност, защото в еврейската традиция рядко се строят големи сгради – това вече е модерно строителство, защото поради своята история евреите често са напускали местата, били са гонени и е трябвало да си тръгват, а сградите не могат да се пренесат. Затова големите синагоги в Европа се появяват едва през 19-20 век, когато евреите получават гражданство и започват да се чувстват част от съответната национална идентичност", обяснява Максим Делчев.

Софийската синагога е построена през 1909 г. по проект на известния австрийски архитект Фридрих Грюнангер и отваря тържествено врати на 9 септември. Историята ѝ е вече на повече от век, но е много превратна, подобно на историята на еврейската общност у нас. По време на Втората световна война върху синагогата пада бомба, която не избухва, но въпреки това нанася много поражения. Има период, през който в храма не се извършват служби, а през 80-те години на 20 век дори се правят планове сградата на синагогата да се използва за концертна зала. Сега всичко това е в миналото, а с Максим Делчев говорим не само за историята на Централната софийска синагога, но и за това защо някои истории е важно да бъдат учени и припомняни постоянно.

Чуйте разговора на Оля Стоянова с Максим Делчев, председател на Централния израилтянски духовен съвет.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем..

публикувано на 22.04.24 в 11:55