Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Преображението" на Кафка оживява на благоевградска сцена

В Драматичния театър "Никола Вапцаров" в Благоевград текат последните репетиции на спектакъла "Преображението". Постановката по прочутата новела на Франц Кафка е на Веселка Кунчева, която е и автор на драматизацията заедно с Полина Христова.

"Кафка е много мой, "личен" автор, ако мога така да се изразя. И неговите проблеми, търсения са доста болезнени за самата мен. След дълго мислене се спряхме на този текст и решихме, че може би сме доузрели поне малко да усетим от тези, буквално, бездни, които той отваря пред човешкото същество.

Темата, която изследваме в спектакъла, е липсата на човешко общуване, лъжата между хората, която, разраствайки се като раков организъм, може да унищожи човека.

И най-страшното за мене е, когато сам започнеш да лъжеш себе си, за да си в някакъв комфорт, наложен отвън.


Всеки от актьорите се раздава абсолютно на максимум и дава от своята емоция, от своя житейски опит също, защото работя с млади хора – всичките надъхани и талантливи. Така че спектакълът става едно наше, живо творение, вдъхновено от текста на Кафка”, сподели в "Артефир" Веселка Кунчева.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

В представлението участват Борис Върбанов, Теодор Ненов, Ива Кънева, Гергана Цакова, Недиляна Павлик, Константина Георгиева, Пепа Манева, Йордан Ангелов, Гринго-Богдан Григоров, Калоян Лулчев.

Сценографията е дело на Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов, хореографи – Явор Кунчев и Дорина Пунчева.

Премиерата на "Преображението" е на 30 май.

Снимки: ФС на ДТ "Никола Вапцаров"
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпилени лица – новата изложба на Любен Генов

Галерия "Арте" представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Генов – едно разпознаваемо име с характерен стил на нашата художествена сцена.  И тук идва изненадата – колекцията ни среща със съвсем нов подход, различна визия на изграждане на живописната материя, един различен нов Любен Генов.  Експозицията е озаглавена "Разпилени лица" и в..

публикувано на 21.09.23 в 16:39
Юли Шумарев

Последните от Атлантида в картините на Юли Шумарев

В галерия "Мария Луиза" в Пловдив на 22 септември се открива изложбата "Последните от Атлантида" на Юли Шумарев. Тя е инспирирана от книгата му "Макгахански улици и балади" и е възможност да се пренесем във времето на детството, във време, вече почти изличено от съвременния живот. Време, което остава да съществува в спомените и в изкуството.  Т ой..

публикувано на 21.09.23 в 16:29

"Сплетител на бунтовния дух" – кой всъщност е Кръстьо Пишурка

Някак незаслужено името на един от българските възрожденски книжовници и просветители остава малко встрани от познатите на всички ни будители. Причина за това е донякъде вероятно и незаслуженото иронично и подигравателно отношение на Ботев към литературната дейност на Кръстьо Пишурка в стихотворението, станало нарицателно за стихоплетството – "Защо не..

публикувано на 21.09.23 в 16:13
Белослава Димитрова и Яна Букова

Яна Букова в галерия "Прегърни ме"

Поредицата "Прочити" на галерия "Прегърни ме" с водеща Белослава Димитрова ни срещна отново с интересен творец – Яна Букова. "Да срещнеш Яна Букова човешки и литературно е интензивно изживяване и едновременно с това предизвикателство, може би защото тя е един от най-енигматичните съвременни български автори", пише Белослава Димитрова в поканата за..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Поредните празници на българското кино в Рим

За 16-и пореден път в Италия започва най-големият фестивал, представящ съвременно българско кино в Европа "Празници на българското кино в Рим". Този път фестивалът се провежда през есента, вместо в началото на лятото, тъй като Домът на киното на емблематичното място в градините на вила Боргезе беше ремотниран. От 22 до 24 септември италианските..

публикувано на 21.09.23 в 12:20