Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Преди балотажа: свободни избори, които са дълбоко нечестни

Турската демокрация без разкрасяващи епитети

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските граждани не можаха да изберат своя президент от първи път и сега – надпреварата продължава. В навечерието на решителния втори тур, когато тонът и от двете страни се втвърдява, е разговорът в "Мрежата" с Мехмед Юмер, главен редактор на новинарския сайт "Obzornews".

Турската демокрация  без грим

"Напоследък, особено между първия и втория тур, думата "демокрация“ в Турция наситено се използва в реториката на управляващата Партия на справедливостта и развитието и нейните лидери, начело с президента Ердоган, а опозицията много се оплаква от липсата на  демокрация. Само един пример: преди изборите на 14 май, преди първия тур, 20 и повече телевизионни канала, едновременно, предаваха обръщение на президента Ердоган. От друга страна, има статистика, която показва, че преди изборите, в ефир, управляващата Партия на справедливостта и развитието и посланията на президента Ердоган са излъчвани 34 часа. Сравнение с това на  опозицията и на нейния лидер Калъчдароглу  са отделени 32 минути, т.е. 1:10. Така че, докато опозицията се оплаква от липсата на демокрация, президентът Ердоган много добре си излъска имиджа пред света, като направи много добър PR за себе си. В интервю за СNN и журналистката Беки Андерсън той зададе реторичен въпрос: "Кой диктатор би се явил на втори тур?" Имаше предвид, че ако той е диктаторът и ако в Турция няма демокрация, то всичко е щяло да приключи още на първия тур. Но ето, видите ли, в Турция има съвсем свободни, честни и демократични избори, което се разминава, разбира се, с действителността."

Ердоган- необикновеният политик

"Вътре в самата Турция публичният образ на президента Ердоган не се е сринал. Даже за неговия консервативно-ислямистки електорат този образ е много жив, много харизматичен, защото те не възприемат президента Ердоган като обикновен политик, който  трябва да се смени през 4-8 години. Напротив. Те вярват, че той трябва да ги води докато има сили, защото в Турция, в крайна сметка, основният културен сблъсък е между секуларисти и ислямисти. От тази гледна точка бихме казали, че вътре в страната Ердоган ще утвърждава и стабилизира своята власт, но това ще бъде за сметка на демокрацията."

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николета Даскалова

Николета Даскалова: По-важни от зададените въпроси са тези, които журналистът е спестил

Кои отношения между медии, журналисти и политици рушат доверието на гражданите и към едните, и към другите, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николета Даскалова, медиен анализатор от фондация ”Медийна демокрация” Нестандартното решение на лидера на най-голямата политическа партия у нас с тази номинация за кмет направи..

публикувано на 30.09.23 в 09:10

Ще развие ли радомирското Старо село поклоннически туризъм

В страната ни има няколко села, носещи името Старо село. Радомирското Старо село се намира в полите на Верила планина и в подножието на връх Дебелец, на надморска височина от около 585 м. До селото преминава автомагистрала "Струма", която осъществява транспортната връзка с Гърция. Прекрасната природа, чистия въздух, язовирът и близостта до гр. София..

публикувано на 30.09.23 в 08:35
Невестино – освещаване на знамената

Септемврийска благодат по суша и вода

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море! А наистина грандиозно честване на 130-ата си..

публикувано на 29.09.23 в 17:30
Руската църква

Казусът с Руската църква

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската градска прокуратура.  В Прокуратурата са постъпили два сигнала от Върховния касационен съд, подадени..

публикувано на 29.09.23 в 15:00
Лагерът

Холограмни разговори с шестима лагеристи от Белене представят днес

Над 15 000 души да преминали през комунистическия лагер "Белене“. Паметта за миналото трябва да бъде детайлно съхранена, за да служи на бъдещето. Има написани и издадени много книги, които разказват за концлагера, известен под името “Втори обект”. Това е най-големият лагер за политически неудобни лица за Комунистическата партия. Там са заточвани..

публикувано на 29.09.23 в 14:25