Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на небето в царството Божие. При Възнесението Си Христос се среща за последен път със Своите ученици, за да им даде на­ставленията Си и да запише върху скрижалите на душите им най-ценното обещание, че ще приемат сила след десет дена, когато върху им слезе Светият Дух. После Спасителят ги бла­гославя и се възнася все по-високо, докато един светъл облак не Го скрива от очите им, но в душите на апостолите ясно звучат последните Му думи: "Идете по цял свят и проповяд­вайте Евангелието на всички твари."

В евангелския текст от неделята преди Петдесетница ни е разкрита неговата същността на богопознанието. Пред много хора стои въпросът възможно ли е Богът да бъде предмет на познаване, защото Той е невидим за човешкото око. Наистина на човек му е трудно да добие изцяло представа за Неговата Божествена същност, но чрез проявите Му в света и Божественото откровение ние придобиваме познание за Него. Заобикалящият ни свят ни Го разкрива като всемогъщ и мъдър. Неговата воля се пре­дава чрез избрани хора, а чрез Своя Единороден Син се яви в света, но колко бяха тези, които осъзнаха проявената Божия любов? Заедно с д-р Смилен Марков, преподавател по Християнска философияв катедра Библейско и систематическо богословие на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще се спрем на тези теми.


Снимка:  sofia-seminaria.org
По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николета Даскалова

Николета Даскалова: По-важни от зададените въпроси са тези, които журналистът е спестил

Кои отношения между медии, журналисти и политици рушат доверието на гражданите и към едните, и към другите, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николета Даскалова, медиен анализатор от фондация ”Медийна демокрация” Нестандартното решение на лидера на най-голямата политическа партия у нас с тази номинация за кмет направи..

публикувано на 30.09.23 в 09:10

Ще развие ли радомирското Старо село поклоннически туризъм

В страната ни има няколко села, носещи името Старо село. Радомирското Старо село се намира в полите на Верила планина и в подножието на връх Дебелец, на надморска височина от около 585 м. До селото преминава автомагистрала "Струма", която осъществява транспортната връзка с Гърция. Прекрасната природа, чистия въздух, язовирът и близостта до гр. София..

публикувано на 30.09.23 в 08:35
Невестино – освещаване на знамената

Септемврийска благодат по суша и вода

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море! А наистина грандиозно честване на 130-ата си..

публикувано на 29.09.23 в 17:30
Руската църква

Казусът с Руската църква

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската градска прокуратура.  В Прокуратурата са постъпили два сигнала от Върховния касационен съд, подадени..

публикувано на 29.09.23 в 15:00
Лагерът

Холограмни разговори с шестима лагеристи от Белене представят днес

Над 15 000 души да преминали през комунистическия лагер "Белене“. Паметта за миналото трябва да бъде детайлно съхранена, за да служи на бъдещето. Има написани и издадени много книги, които разказват за концлагера, известен под името “Втори обект”. Това е най-големият лагер за политически неудобни лица за Комунистическата партия. Там са заточвани..

публикувано на 29.09.23 в 14:25