Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изкуственият интелект – ментор по всичкология

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

До края на годината изкуственият интелект ще придобие възможности, за които сме чели само в научно-фантастичните книги. Това заяви в ефира на "Какво се случва" Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании и на Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии". Според него е време да приемем революцията на изкуствения интелект, защото това не е нещо, което предстои, а нещо вече случило се. Всеки от нас обаче има избора да прецени как точно да подходи към нея.

"Изкуственият интелект няма да замести никой от нас – не директно, не и конкретно. Но хората, които се възползват от него и надградят своята професионална квалификация, можене и въобще капацитет за работа, със сигурност ще могат да вземат работните места на тези, които не се възползват от въпросните инструменти", обясни още Димитров.

Подходът към изкуствения интелект – било то GPT4, GPT5 или която и да е версия, тепърва последваща в развитието му – трябва да бъде като към човек. В същността си той представлява сбор от инструменти, на които можем да зададем конкретни въпроси, в контекста на темата, която ни интересува.

Когато общуваме с него обаче трябва да имаме предвид, че:

той прави всичко, което човекът може, но без разбиране за това. Например да имитира чувства, ирония и хумор, защото е прочел написаните от човека книги и знае как изглеждат тези неща.

със същата убеденост, с която ни казва факт, ще ни каже и пълна измислица. Това са т.нар. халюцинации, които си съчинява, но не с конкретна умисъл. Изградената от него виртуална идея всъщност говори за наличието на интелект.

визуалното и писмено съдържание, което изкуственият интелект създава, е абсолютно неразличимо от това, което човешкият ум твори. Той, подобно на нас, учи и трупа опит, знания и информация и се базира на тях, когато му поставим дадена задача.

генерираните от него снимки, видеа и звукови файлове с човешки глас, които са на границата на реалността, не са бъдеще, а лесно достъпна информация в мрежата, към която трябва да подхождаме изключително критично и която трябва да четем с разбиране.

засега той все още няма собствена воля и се ръководи от нашите насоки, питания и желания.

Изкуственият интелект може да ни бъде изключително мощен съюзник, чиято съдба е в нашите ръце. И както не бива да го подценяваме, така и не бива да се забравя, че много от човешките качества са по-важни от техническите такива. В това се корени и предимството на човека. И все пак:

"Хората се опитват да го сложат в някаква конкретна кутия, която да говори за това в какво точно изкуственият интелект е добър. Реално погледнато това е един външен екип от експерти, който е на разположение на всеки един от нас. И ако за момента ChatGPT конкретно, тъй като с него имам повече опит, е по-добър от нас във всяка една област, в която самите ние не сме експерти, то съвсем скоро ще бъде по-добър от нас във всяка една сфера по принцип. Това няма как да не ни бъде свръх полезно, независимо с какво се занимаваме", допълни Доброслав Димитров.

Той е на мнение, че трябва да приемем изкуствения интелект като наша втора природа, да сме отворени към него и да общуваме с открито съзнание, защото технологията му се развива с всяка изминала секунда. С други думи – да сме любопитни и да не спираме да експериментираме.

Илюзията, че бихме могли да натиснем off на което и да било от устройствата, които използваме, отдавна вече не съществува. В джоба си, при това под формата на смартфон, имаме един ментор по всичкология, с когото можем да обсъждаме всичко, което ни вълнува. Дигиталното ни аз е навсякъде и е по-добре да го използваме максимално, отколкото да се страхуваме от него.

Целия разговор с Доброслав Димитров чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ирина Йорданова

Вкусни свещи

Да говорим за свещи и сладкиши в едно изречение не е необичайно, напротив – те си подхождат чудесно. Така смята и Ирина Йорданова, затова и започва да прави свещи, които приличат на десерти – и по аромат, и по текстура, и на външен вид. За да успее в това поприще, Ирина ползва опита си в кухнята, а впоследствие започва да работи в кухня професионално...

публикувано на 28.09.23 в 17:05
Снимката е илюстративна

Равенство между половете в професионално отношение – мисията не/възможна

Защо все още се налага да говорим за дамите – в случая в технологичния сектор, за общата ситуация, за различния професионален път? За това доколко и в други сектори ситуацията е подобна, за възможните мерки на национално ниво и проекти на неправителствения сектор, за бъдещето на съчетаването на личния и професионалния живот – коментират в ефира..

публикувано на 28.09.23 в 12:15

21-ва церемония за Международния ден на правото да знам

Днес отбелязваме Международния ден за достъп до информация и Международния ден на правото да знам. По този повод днес в 17:30 часа Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи позитивни и негативни награди в областта на свободата на информация в България. Това ще бъде 21-вата поредна церемония, а наградите за Деня на правото да знам се..

публикувано на 28.09.23 в 11:02
В Бонинската пещера на Деветашкото плато

Ели Иванова или за неизбежната връзка между програмирането и пътешествията (видео)

С посланика ни в Алжир до родния град на Камю и Ив Сен Лоран На Фиджи възпитават момчета като момичета и обратното Блажна венчавка с хиляди сватбари на Бахамите В Армения се пази обувка с 1000 години по-стара от Хеопсовата пирамида Снимки: drumivdumi.com

публикувано на 28.09.23 в 09:24

Пламен Мирянов или какво е да си съвременен духовен будител (видео)

Арх. Пламен Мирянов се дипломира в Университета по Архитектура Строителство и Геодезия през 2013 година. През 2016 г. инициира национална кампания "Нашият дом е България" с цел издигане националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните традиции, фолклор и културата на България...

обновено на 28.09.23 в 09:16