Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2023

За 14 пореден път програма "Христо Ботев" на БНР проведе поетичния конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". Тази година в него се включиха над 40 участника. За съжаление някои от писмата пристигнаха доста по-късно от крайния срок и затова не бяха включени в класацията. И тази година журито беше доста затруднено, но все пак  неговите членове  се обединиха в мненията си и изготвиха класацията, която може да се види по-долу.  По традиция резултатите от конкурса се оповестяват в предаването "Познати и непознати". Пак по традиция, в него ви срещаме и с победителите, а отличените творби звучат в изпълнение на актьорите Симеон Викторов и Линда Русева.

Журито в състав – председател Бойко Ламбовски – поет, отговорен редактор в програма "Христо Ботев", и членове: Веселина Стоилова – поетеса, омбудсман на хората с увреждания в Община Варна; Кристина Александрова – поетеса, и Цвета Николова – ст. редактор, автор и водещ на предаването "Познати и непознати" – обобщи резултатите и извърши следното класиране:

Класация "Зрящи сърца" 2023

Първа награда
Иван Карастоянов за стихотворението "Проблясъци в мъглата"


Втора награда
Ваня Статева за стихотворението "Имам всичко"


Трета награда
Петър Нешев за стихотворението "Зрящи сърца"


Награда за млад автор
София Милева за стихотворението "Война"


Специални награди
Виолета Григорова
за стихотворението "Сестра на Вятъра"


Румен Петков за стихотворението "Нарисувано със звуци"


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не бива да се притесняваме от предизвикателствата

Пътят Камино де Сантяго, наричан като пътя на душата или пътят на духовното израстване е приключение, по което поемат Максим Бехар и Венета Писарска. За да бъдат полезни, на всеки, който иска да премине по този път, решават да напишат книга. Често това пътуване е и с поклонническа цел, особено за самите испанци, католици, които преминават по пътя, в..

публикувано на 30.09.23 в 19:15

Концерти на тъмно: "Unseen scene"

Unseen Scene е проект, който представя музиката на тъмно, за да ангажираме други свои сетива. Проектът не е предназначен специално за незрящи. Идеята е да преобръща представите за социално ангажирани изкуства. Платформата преплита различни форми на изразяване и тяхното взаимодействие на една невидима сцена. Оставяме предразсъдъците си на прага и се..

публикувано на 30.09.23 в 09:45

“Театър за младите” в “Сфумато”

С нова театрална инициатива започва новия си творчески сезон Театралната  работилница "Сфумато". Програмата ще премине под мотото "Театър за младите" и е насочена към учениците и студентите на възраст между 16 и 25 години. Акцията ще се осъществи посредством цялостното преживяване на две представления от афиша на "Сфумато". Участниците ще имат..

публикувано на 30.09.23 в 08:40
Светлозар Игов

Критика, равна на самото изкуство – в памет на Светлозар Игов

На 78-годишна възраст си отиде Светлозар Игов – български учен, най-автентичният литературен критик и историк на нашето съвремие, есеист, поет, белетрист и преводач. Загубата за литературния ни живот е огромна.  Авторите му имаха доверие като на литературен критик и той по някакъв начин пазеше като мисия факта, че литературната критика е изкуство...

публикувано на 29.09.23 в 16:30

Дискусия на тема "Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея"

"Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея". Това е името на дискусия, която ще се проведе днес (29 септември) от 18 часа в "Топлоцентрала". Войните около изкуствения интелект са сериозно предизвикателство пред нашата представа за това какво е изкуството. Ще може ли и то да мине без автор? Какво се случва с понятия като креативност,..

публикувано на 29.09.23 в 15:26