Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Софийски маршрути: За музейната сбирка в Софийската синагога

Снимка: sofiasynagogue.com

"В Централната софийска синагога се помещава музейна сбирка, чрез която много ни се иска да разкажем различни лични истории. Досега сбирката представяше по-скоро исторически преглед, но ние осъзнаваме, че има много хора в България, особено младите хора, никога не са се срещали с евреи, не знаят кои са. За съжаление, медиите невинаги дават добра представа за еврейската общност. Много често и чужденците, които идват тук, не знаят нищо за българската еврейска общност, за нашите традиции и нашата култура", разказва Максим Делчев, председател на Централен израилтянски духовен съвет.

С него говорим за това как се събира музейна сбирка, която да разказва лични истории, така че уроците по история да не звучат само като сухи факти или статистика, а да можем да видим лицата на реални хора.

"Нашият план е в рамките на следващите две години горният етаж на синагогата да се превърне в едно място, в което хората да могат да научават повече за евреите, за историята, за традициите", казва Максим Делчев.

По думите му Централната софийска синагога има два самостоятелни живота. "Тя е духовен център на еврейската общност в България, и същевременно е и културна забележителност, паметник на културата в столицата. И ние се опитваме тези два живота да съжителстват заедно – синагогата да е отворена за посещения, за туристи – всеки един човек, без значение дали е посетител на града или жител може да я дойде и да влезе тук, но тя е също така и духовен център",казваМаксим Делчев.


Той разказва също така, че Централната софийска синагога има специална програма за посещение на ученици и ако има преподаватели, които искат да доведат своите ученици, просто трябва да се свържат с тях.

Максим Делчев обяснява не само за музея към Централната софийска синагогата, но и за това защо е необходимо вратите на подобен храм да бъдат винаги широко отворени. "Нашата традиция, както и традицията на тази страна е да живеем заедно", казва той.

Защо са толкова важни личните истории и как може да бъде обогатена колекцията на музея към Централната софийска синагога, чуйте разговора с Максим Делчев.

Чуйте разговора на Оля Стоянова с Максим Делчев в предаването "А сега накъде".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35